Skip to main content
18 januari 2024

Dividendbelasting: digitale aangifte en nieuwe inhoudingsvrijstelling

Per 1 januari 2024 is het in veel gevallen mogelijk om je aangifte dividendbelasting digitaal in te dienen. Daarnaast geldt er voor dividendbelasting een nieuwe inhoudingsvrijstelling.

Een vennootschap doet aangifte voor de dividendbelasting die ze heeft ingehouden op uitgekeerd dividend. Gaat het om dividenduitkeringen gedaan tot en met 2023? Dan gebruik je het papieren formulier Aangifte dividendbelasting. Gaat het om dividenduitkeringen vanaf 2024, dan heb je drie mogelijkheden. Doe aangifte dividendbelasting:

  1. Digitaal in Mijn Belastingdienst Zakelijk
  2. Via een fiscaal dienstverlener
  3. Op papier via het formulier Aangifte dividendbelasting >> Let op! Dit kan nog tot 1 juli 2024. Daarna kun je alleen nog digitaal aangifte doen.

Is de hele dividenduitkering vrijgesteld, maar maak je gebruik van een kwalificatiebeschikking? Ook dan moet je aangifte dividendbelasting doen.

Pas je een vrijstelling toe én maak je gebruik van een kwalificatiebeschikking? Dan kun je de vrijstelling alleen toepassen in de digitale aangifte dividendbelasting in Mijn Belastingdienst Zakelijk of via een fiscaal dienstverlener.

Inhoudingsvrijstelling en gebruik van kwalificatiebeschikking

Vanaf 1 januari 2024 geldt een nieuwe inhoudingsvrijstelling van dividendbelasting voor uitkeringen aan niet of gedeeltelijk aan vennootschapsbelasting onderworpen organisaties of daarmee vergelijkbare buitenlandse lichamen. Die vrijstelling verlicht administratieve lasten, omdat je de dividendbelasting niet meer achteraf hoeft terug te vragen.

Afschrift kwalificatiebeschikking voor vrijstelling

Je mag de vrijstelling in de aangifte dividendbelasting alleen toepassen als je (onder andere) in je administratie een afschrift hebt van de kwalificatiebeschikking van de aandeelhouder. Een aandeelhouder kan zo een beschikking aanvragen via Mijn Belastingdienst Zakelijk of een fiscaal dienstverlener.

Meer weten?

Meer informatie over dividendbelasting, digitaal aangifte doen en de nieuwe inhoudingsvrijstelling vind je op de Dividendbelasting-pagina van de Belastingdienst.

Bron: Belastingdienst

Terug

Nog niet uitgelezen?