Skip to main content
17 mei 2021

Digitaal aanleveren van de jaarrekening bij banken

Het digitaal aanleveren van jaarcijfers is inmiddels de norm: de Kamer van Koophandel, de Belastingdienst en ook banken vragen (of eisen soms zelfs) een digitale aanlevering van de jaarrekening via de SBR-standaard.

Standard Business Reporting (SBR) is een marktstandaard waarin definities en begrippen zijn gestandaardiseerd voor de digitale uitwisseling van gegevens tussen bedrijven, organisaties en financiële instellingen. Alle partijen hebben het dus over hetzelfde en daardoor kun je meer met de gegevens.

Hierdoor zijn alle gegevens vooraf gevalideerd en voldoen ze aan gestelde eisen. Daarnaast weet je van wie de gegevens afkomstig zijn en naar wie deze (door)gestuurd worden.

In deze video worden de voordelen van SBR verder toegelicht.

Opstartproblemen

In de beginfase van de digitale aanlevering van de kredietrapportages waren er, door de complexiteit van het systeem, veel problemen. Ondertussen heeft men hard gewerkt aan een verbeterde versie, zijn noodzakelijke aanpassingen doorgevoerd en loopt het hele proces sneller en eenvoudiger.

Zo kunnen ook wij, voor onze klanten, efficiënter de digitale aanlevering richting de banken verzorgen. Afgelopen jaren zijn de aanleveringen succesvol verlopen en hebben we goed contact met de banken over onze aanleveringen.

Korting óf extra kosten

Het verwerken van alle financiële rapportages bij de diverse instanties kost veel tijd, geld en energie. Met de SBR-standaard wordt dit proces eenvoudiger, minder tijdrovend en dus goedkoper. Nog niet alle banken stellen digitale aanlevering verplicht, maar daar wordt wel flink op gestuurd. Zo zijn er banken die een korting geven op de behandelingskosten bij digitale aanlevering of juist éxtra kosten in rekening brengen als je via post of e-mail aanlevert.

Meer informatie

Wil je meer weten over het digitaal aanleveren van kredietrapportages via SBR? Neem dan contact op met onze collega Sander Willemsen (s.willemsen@stolwijkkelderman.nl of 06 1328 5171) of Bart Krechting (b.krechting@stolwijkkelderman.nl of 06 2294 8015).

Terug

Nog niet uitgelezen?