Verandering biedt kansen
Home / Blogs / De opmars van private equity
De Nederlandse economie heeft de afgelopen decennia aanzienlijke veranderingen doorgemaakt. Een opmerkelijke ontwikkeling is de toenemende invloed van private equity. Private equity, ofwel particulier vermogen van investeringsmaatschappijen, heeft zich ontpopt als een krachtige motor voor investeringen, innovatie en groei in Nederland.
Door Peter Eskes, Partner Stolwijk vanWijk Waardegeneratie
Eind juli 2023 publiceerde het FD een onderzoek over de opkomst van Private Equity in Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat investeringsmaatschappijen momenteel bijna duizend bedrijven bezitten, goed voor een totale omzet van ongeveer 75 miljard euro en werkgelegenheid voor zo’n 300.000 mensen. Gezien het toenemende belang van private equity is de kans groot dat je als mkb-ondernemer vroeg of laat met deze investeringsfondsen te maken zult krijgen.
Private equity verwijst naar investeringen in niet-beursgenoteerde bedrijven, waarbij kapitaal wordt verstrekt door particuliere beleggers, vermogensbeheerders en investeringsfondsen. Het is een alternatieve vorm van financiering die niet afhankelijk is van openbare markten. In plaats daarvan richten private equity investeerders zich op het kopen, laten groeien en uiteindelijk verkopen van bedrijven om rendement/winst te genereren.
De financiële middelen van private equity partijen om bedrijven te kopen zijn voornamelijk afkomstig van vermogende investeerders of institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Daarnaast worden er bankfinancieringen gebruikt om met minder eigen kapitaal bedrijven aan te kopen. Dit resulteert in een relatief hoger rendement op hun inbreng. Het zogeheten ‘hefboomeffect’.
De invloed van private equity is door de gegroeide omvang van het geïnvesteerde vermogen merkbaar in de hele Nederlandse economie. Zo zijn bijvoorbeeld Hema en Action, maar ook menig dierenarts op de hoek in handen van private equity. De voorkeur voor een sector verschilt veelal per private equity partij.
In de afgelopen jaren heeft Nederland een aanzienlijke groei gezien in het aantal private equity-fondsen, investeringen en deals. Deze groei wordt aangewakkerd door verschillende factoren, waaronder een gunstig investeringsklimaat, beschikbaar kapitaal en een groeiend aantal ondernemers en bedrijven die op zoek zijn naar financiering. Groei die in de recente jaren werd doorgemaakt is voor een groot deel te danken aan de lage rentes.
Men denkt vaak dat private equity vooral waarde toevoegt voor grote bedrijven, maar ook voor mkb-ondernemingen zijn er voordelen:
Daarnaast biedt mede-eigenaarschap van Private equity ook kansen in financieel slechte tijden, door expertise en financiële slagkracht. Zo presteerden bedrijven in handen van Private equity tijdens de financiële crisis van 2008 beter en ze gingen minder dan gemiddeld failliet.
Hoewel Private equity aanzienlijke voordelen biedt, zijn er ook enkele zorgen en uitdagingen. Een belangrijke zorg is de mogelijke focus op korte termijn winstmaximalisatie, wat kan leiden tot snelle veranderingen binnen bedrijven, kostenbesparingen en zelfs ontslagen. Bovendien heeft de groei van Private equity geleid tot discussies over regulering en toezicht om ervoor te zorgen dat bedrijven en werknemers eerlijk worden behandeld.
Heb je na het lezen van dit artikel vragen of wil je sparren? Kom dan op de lijn bij Peter Eskes.
Partner Stolwijk vanWijk Waardegeneratie
T. +31 (0) 61 31 84 289
E. p.eskes@stolwijkvanwijk.nl
Actueel
Het jaar van Joost Kelderman: duurzaamheid, inspiratiebronnen, ontwikkelingen en meer
Bedrijfsoverdracht familiebedrijf in 2025-2026? Let extra op deze wijzigingen in de BOR en DSR
Einde handhavingsmoratorium Wet DBA per 1 januari 2025
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Een langdurig zieke medewerker, je wilt het niet voor de medewerker zelf, maar ook niet voor de continuïteit van je organisatie. Het kan namelijk leiden tot vertraging in projecten en legt extra druk bij andere medewerkers. Regelmatig contact en duidelijke afspraken helpen alle partijen. Daarnaast heb je als werkgever een aantal wettelijke verplichtingen. We hebben […]
Welke bedragen mag je belastingvrij schenken in 2025? Op een rij wat er mogelijk is voor schenken aan je kind, kleinkind of een ander en tips om rekening mee te houden. Schenken aan je kinderen De meeste vrijstellingen bestaan voor schenkingen aan kinderen. In 2025 kun je jouw kind belastingvrij een bedrag van € 6.713 […]
Heb je te weinig btw aangegeven en afgedragen aan de Belastingdienst? Dan moet je je aangifte btw corrigeren met een btw-suppletie. Hiervoor gold altijd ‘zo snel mogelijk’, maar dit moet per 1 januari 2025 binnen 8 weken. Niet (op tijd) indienen kan leiden tot een vergrijpboete. Heb je te weinig btw aangegeven in je btw-aangiften […]
Het nieuwe jaar is weer van start gegaan. Welke loon- en HR-wijzigingen zijn op 1 januari 2025 ingegaan? En wat moet je daar als werkgever over weten? De belangrijkste punten voor je op een rij. Bron: Salaris Vanmorgen
Ben je inhoudingsplichtig en heb je in 2024 bedragen betaald aan natuurlijke personen? Geef deze vóór 1 februari 2025 door aan de Belastingdienst met de opgaaf UBD 2024. Betalingen aan natuurlijke personen die bij je in dienst waren of waarvoor jij een factuur met btw hebt gekregen hoef je niet op te geven. Voor wie […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk