Verandering biedt kansen
Home / Blogs / De opmars van private equity
De Nederlandse economie heeft de afgelopen decennia aanzienlijke veranderingen doorgemaakt. Een opmerkelijke ontwikkeling is de toenemende invloed van private equity. Private equity, ofwel particulier vermogen van investeringsmaatschappijen, heeft zich ontpopt als een krachtige motor voor investeringen, innovatie en groei in Nederland.
Door Peter Eskes, Partner Stolwijk vanWijk Waardegeneratie
Eind juli 2023 publiceerde het FD een onderzoek over de opkomst van Private Equity in Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat investeringsmaatschappijen momenteel bijna duizend bedrijven bezitten, goed voor een totale omzet van ongeveer 75 miljard euro en werkgelegenheid voor zo’n 300.000 mensen. Gezien het toenemende belang van private equity is de kans groot dat je als mkb-ondernemer vroeg of laat met deze investeringsfondsen te maken zult krijgen.
Private equity verwijst naar investeringen in niet-beursgenoteerde bedrijven, waarbij kapitaal wordt verstrekt door particuliere beleggers, vermogensbeheerders en investeringsfondsen. Het is een alternatieve vorm van financiering die niet afhankelijk is van openbare markten. In plaats daarvan richten private equity investeerders zich op het kopen, laten groeien en uiteindelijk verkopen van bedrijven om rendement/winst te genereren.
De financiële middelen van private equity partijen om bedrijven te kopen zijn voornamelijk afkomstig van vermogende investeerders of institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Daarnaast worden er bankfinancieringen gebruikt om met minder eigen kapitaal bedrijven aan te kopen. Dit resulteert in een relatief hoger rendement op hun inbreng. Het zogeheten ‘hefboomeffect’.
De invloed van private equity is door de gegroeide omvang van het geïnvesteerde vermogen merkbaar in de hele Nederlandse economie. Zo zijn bijvoorbeeld Hema en Action, maar ook menig dierenarts op de hoek in handen van private equity. De voorkeur voor een sector verschilt veelal per private equity partij.
In de afgelopen jaren heeft Nederland een aanzienlijke groei gezien in het aantal private equity-fondsen, investeringen en deals. Deze groei wordt aangewakkerd door verschillende factoren, waaronder een gunstig investeringsklimaat, beschikbaar kapitaal en een groeiend aantal ondernemers en bedrijven die op zoek zijn naar financiering. Groei die in de recente jaren werd doorgemaakt is voor een groot deel te danken aan de lage rentes.
Men denkt vaak dat private equity vooral waarde toevoegt voor grote bedrijven, maar ook voor mkb-ondernemingen zijn er voordelen:
Daarnaast biedt mede-eigenaarschap van Private equity ook kansen in financieel slechte tijden, door expertise en financiële slagkracht. Zo presteerden bedrijven in handen van Private equity tijdens de financiële crisis van 2008 beter en ze gingen minder dan gemiddeld failliet.
Hoewel Private equity aanzienlijke voordelen biedt, zijn er ook enkele zorgen en uitdagingen. Een belangrijke zorg is de mogelijke focus op korte termijn winstmaximalisatie, wat kan leiden tot snelle veranderingen binnen bedrijven, kostenbesparingen en zelfs ontslagen. Bovendien heeft de groei van Private equity geleid tot discussies over regulering en toezicht om ervoor te zorgen dat bedrijven en werknemers eerlijk worden behandeld.
Heb je na het lezen van dit artikel vragen of wil je sparren? Kom dan op de lijn bij Peter Eskes.
Partner Stolwijk vanWijk Waardegeneratie
T. +31 (0) 61 31 84 289
E. p.eskes@stolwijkvanwijk.nl
Actueel
Zo voorkom je ongewenst gedrag met psychologische veiligheid
Groeiend mkb gaat steeds meer voor alternatieve financiering
Verbod op verpanding van jouw schuld straks niet meer mogelijk
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Ongewenst gedrag op de werkvloer, zoals pesten, intimidatie of discriminatie, kan grote schade aanrichten, zowel voor medewerkers als voor de organisatie. Vaak richten bedrijven zich op het opzetten van sociale veiligheid, zoals het invoeren van een gedragscode of het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Maar echte preventie begint pas met psychologische veiligheid. Dit gaat verder dan […]
Het laatste kwartaal van 2024 is ingegaan. Wil je medewerkers nog dit jaar iets extra’s geven zonder daarover loonbelasting af te hoeven dragen? Check of je nog beschikt over vrije ruimte van de werkkostenregeling 2024. Hier nog een overzicht met de voorwaarden en wat je zoal onbelast kunt vergoeden. Wat is de werkkostenregeling (WKR)? De […]
Heb je een aanslag of beschikking btw of loonheffingen van de Belastingdienst ontvangen met belastingrente? Controleer dan of er niet te veel belastingrente is berekend. Onder voorwaarden kun je te veel betaalde belastingrente terugvragen. De Belastingdienst berekent belastingrente als je te laat je btw of loonheffingen betaalt. De belastingrente wordt dan berekend vanaf het moment […]
Het succesvol laten groeien van een bedrijf vereist vaak aanzienlijke financiële middelen. Of je nu je productaanbod wilt uitbreiden, nieuwe markten wilt betreden of nieuw talent wilt aantrekken: financiële ondersteuning is van essentieel belang. Waar je in het verleden vooral geld kon lenen bij de Nederlandse grootbanken is het speelveld de laatste jaren flink veranderd. […]
Onlangs heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel Wet opheffing verpandingsverboden aangenomen. Binnenkort wordt het voorstel in de Eerste Kamer behandeld. Komt de wet er, dan betekent dit dat je niet meer kunt voorkomen dat jouw schuld bij een wederpartij wordt verpand aan diens financier. Jurist Claudia Herstel legt uit hoe het zit met dit verbod […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk