Skip to main content
2 januari 2024

De 5 HR-trends van 2024

Het jaar fris beginnen met inspiratie voor nieuwe plannen? We zien onder andere deze 5 HR-trends. Laat je inspireren.

Door Zhané van Limburg, HR-consultant

Heb jij dat ook? Dat je aan het einde van het jaar tijdens de donkere dagen en tussen het lekkere eten en tijd met dierbaren door momenten pakt om te reflecteren op het afgelopen jaar? En kijk je dan ook al vooruit naar het nieuwe jaar? Bij mij gaat het als vanzelf. Ik ben altijd nieuwsgierig naar wat er qua vakinspiratie voorbijkomt in social timelines, boeken top-10’s en nieuwsbrieven, maar vanaf oktober/november nog meer. Nu snap ik dat we inmiddels bijna aan het einde van december zitten. Daarom heb ik het voor je samengevat.

5 HR-trends gesignaleerd:

1. Ontwikkel talent

Talentontwikkeling betekent het actief ontwikkelen van de talenten van jouw medewerkers. Lange tijd lag de focus op het aanvullen van wat iemand “tekortkwam”, maar je doet er goed aan om juist in te zetten op het versterken van al aanwezige kwaliteiten en vaardigheden. Dat zet een medewerker in zijn kracht en vervolgens ook jouw organisatie; een win-win.

2. Gebruik tech en automatiseer

Laat systemen voor je werken, zodat je tijd bespaart en beter gefundeerde beslissingen kunt nemen. Zo kun je AI en ChatGPT gebruiken voor tijdrovende klussen en met personeelssystemen zoals DayWize en Nmbrs repeterende taken automatiseren en data verzamelen en analyseren. Daardoor ontstaat er ruimte voor andere, meer strategische taken.

3. Ga duurzaam met mensen om

Medewerkers zijn jouw grootste goed! Voelen zij zich goed, dan zie je dit terug in jouw organisatie. Neem daarom je verantwoordelijkheid en zet in op goed werkgeverschap voor de lange termijn. Ga je als betrouwbare, bestendige werkgever voor de duurzame inzetbaarheid van jouw mensen, dan werk je aan alle welzijnscomponenten: de sociale, mentale, lichamelijke en financiële.

4. Beloon anders

Belonen doe je niet meer (alleen) met salaris. Uit onderzoek blijkt dat met name jongere generaties behoefte hebben aan wat anders, bijvoorbeeld meer vrije tijd. Voor hun sociale leven of hobby’s maar soms ook om vrijwilligerswerk te kunnen doen. Onderzoek waar jouw medewerkers behoefte aan hebben. Door ze passend te belonen, laat je zien dat ze belangrijk voor je zijn en zorg je voor ze.

5. Streef naar diversiteit

Een diverse organisatie met bijvoorbeeld meerdere generaties, culturen, religies, persoonlijkheden, opleidingsniveaus en vakgebieden kent vele voordelen. Bouw aan een organisatiecultuur waarin je iedereen respecteert en juist blij bent met onderlinge verschillen, omdat je met verschillen elkaar kunt aanvullen en mensen en de organisatie kunt laten groeien.

Zo speel je als werkgever in op HR-trends:

1. Weet waar jouw uitdagingen en kansen liggen

Het begint bij bewustzijn. Weet wat in jouw organisatie aandacht nodig heeft en op welke vlakken je kunt groeien. Misschien heb je dit inzicht al, maar anders kan de HR-scan je hierbij helpen. Deze scan lanceren we in 2024. Vraag ons er gerust alvast naar.

2. Zoek verbinding

Deel kennis met collega’s van je eigen afdeling of daarbuiten. En wat dacht je van sparren met vakgenoten te verbinden of advies inwinnen bij externe experts? Wellicht is onze HR Kenniskring wat voor jou of kunnen we je helpen met HR-advies.

3. Stap voor stap

Je voelt het nogal op je afkomen? Geen zorgen, dat is helemaal niet vreemd. Mijn advies is: begin ergens! Maak het niet te groot, alle beetjes helpen. Nieuw jaar, nieuwe kansen. 

Meer weten?

Vol energie zetten mijn collega’s en ik ons ook in 2024 in voor het versterken van jouw werkgeverschap en duurzame succes, onder andere met de HR-trends. Nieuwsgierig naar kansen en mogelijkheden? Ontdekken hoe je HR-trends voor jou kunt laten werken? Bel of mail ons en we hebben het er vrijblijvend over.

Zhané van Limburg
HR-consultant
Tel: +31 (0)316 740 115
E-mail: z.v.limburg@vitaconluteijn.nl

Terug

Nog niet uitgelezen?