Skip to main content
14 maart 2024

CSRD: Ver-van-mijn-bed-show of kans voor de toekomst?

28 maart start onze CSRD Leerkring. In eerste instantie voor bedrijven die per 2025 rapportageplichtig zijn. Maar wist je dat de principes en vereisten van de CSRD ook voor kleinere bedrijven erg relevant zijn? Lees waarom ook jij er vroeg of laat mee te maken krijgt. En ben je (in 2025) controleplichtig? Meld je dan nog snel aan.

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) lijkt misschien een verre zorg, iets dat gereserveerd is voor de toekomst of voor grotere beursgenoteerde ondernemingen. Maar niets is minder waar; de principes en vereisten van de CSRD zijn relevant voor elke organisatie, groot én klein, in elke sector. Sterker nog: duurzaamheid wint steeds sneller aan belang en biedt een unieke kans om vooruit te kijken, te innoveren, en een sterke positie in de toekomstige markt te verzekeren.

Waarom zou de CSRD je iets moeten schelen?

De CSRD gaat verder dan alleen een rapportageverplichting; het is een richtlijn naar een duurzamere en transparantere bedrijfsvoering die stakeholders, inclusief consumenten, investeerders en zelfs toekomstige medewerkers steeds belangrijker vinden.

Zelfs als jouw bedrijf nu nog niet direct onder de CSRD valt, is het belangrijk om te begrijpen dat de richting waarin de wereld beweegt, onvermijdelijk is. Duurzaamheid wordt de norm, en door nu al actie te ondernemen, kun je zorgen dat jouw bedrijf niet alleen voorbereid is op toekomstige regelgeving, maar ook voordelen geniet zoals verbeterde merkreputatie, risicomanagement, en zelfs financiële prestaties.

Lees ook ons eerdere artikel ‘Waarom de CSRD voor iedereen geldt’.

In jouw bedrijf al meer ESG-data beschikbaar dan je denkt

Het lijkt misschien een enorme taak om te voldoen aan de uitgebreide ESG-criteria (Environmental, Social, Governance) die de CSRD voorschrijft. Echter, de kans is groot dat jouw bedrijf al op vele van deze gebieden actief is zonder het zelf te beseffen. Van energie-efficiëntieverbeteringen tot een sociaal en duurzaam inkoopbeleid maar ook medewerkertevredenheidsonderzoeken of aandacht voor diversiteit in je bedrijf, veel van wat je al doet kun je scharen en verder verbeteren onder de CSRD-vlag.

Een integrale benadering is cruciaal

Alle onderdelen van je bedrijf betrekken bij het voldoen aan de CSRD is essentieel voor duurzaam succes. Verzamel niet alleen data over financiële prestaties, maar breng ook in kaart wat jouw organisatie doet op het gebied van milieu, maatschappij en governance. Elk aspect van je bedrijf heeft namelijk de potentie om bij te dragen aan een duurzamere toekomst, en de CSRD biedt je een framework om deze bijdragen te identificeren, meten en verbeteren.

Leerkring CSRD: Roadmap naar een duurzame toekomst

Zelfs als de CSRD op dit moment als een ver-van-mijn-bed-show voelt, is het cruciaal om voorbereid te zijn op de toekomst. De Leerkring CSRD, die op 28 maart start in samenwerking met Robin Good, is ontworpen om bedrijven zoals de jouwe te ondersteunen in deze transitie. In een lerend netwerk met andere CSRD-plichtige ondernemingen uit de regio krijg je inzicht in de eisen en kansen van de CSRD en werken we stap voor stap aan het opstellen van je duurzaamheidsrapport.

Deelnemen aan de CSRD Leerkring? Meld je nog snel aan!

Terug

Nog niet uitgelezen?