Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Coronasteun voor dga’s?
Het kabinet heeft diverse maatregelen in het leven geroepen om ondernemingen tegemoet te komen in de kosten tijdens de corona crisis. Hoe werkt dat voor dga’s? Hieronder vindt u de verschillende maatregelen en of deze ook voor dga’s van toepassing zijn.
De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) biedt werkgevers een tegemoetkoming van de loonkosten (tot maximaal 90%). Is de dga verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen, dan hoort zijn salaris hier ook bij. Het maximumloon waarvoor een tegemoetkoming verkregen kan worden is € 9.538 per maand, ook voor dga’s.
Meer informatie over de NOW vindt u hier.
De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is in het leven geroepen ter ondersteuning van zelfstandige ondernemers die schade ondervinden door het coronavirus. Zij kunnen in hun gemeente ondersteuning aanvragen voor een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of bedrijfskapitaal. De Tozo vult het inkomen aan tot het bestaansminimum. Om in aanmerking te komen voor deze tegemoetkoming moeten ondernemers aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals het minimum aantal uren van 1.225 dat zij voor het bedrijf werkzaam moeten zijn. Deze norm geldt ook voor dga’s.
Daarnaast lijkt ook te gelden dat de dga (alleen of samen met mogelijk andere werkzame directeuren in de bv) tenminste 50% van de aandelen moet bezitten. Deze voorwaarde is nog onduidelijk. Zodra wij hier meer over weten, publiceren wij dit direct.
Meer details over de Tozo vindt u hier.
Veel mensen kennen deze maatregel als ‘het Noodloket’: ondernemers in sectoren die specifiek getroffen zijn door de corona crisis (zoals de horeca) kunnen een tegemoetkoming in de kosten van € 4.000 aanvragen. De officiële naam van deze regeling is Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Om hiervoor in aanmerking te komen moeten bedrijven o.a. een juiste SBI-code hebben. De regeling staat daarmee ook open voor bv’s die aan de voorwaarden voldoen.
Lees hier meer over de TOGS.
Voor tal van belastingen, waaronder de loonheffing en inkomstenbelasting, kunnen bedrijven online uitstel van betaling aanvragen. Een bv kan dus uitstel van betaling voor de loonheffing van de dga aanvragen. De dga kan uitstel aanvragen voor de te betalen inkomstenbelasting.
Meer informatie over de regeling bijzonder uitstel van belastingbetaling vindt u hier.
De dga kan voor 2020 tijdelijk een lager maandloon afspreken als de corona crisis grote gevolgen heeft voor zijn bv. Aan het eind van het jaar stelt de dga het gebruikelijke jaarloon voor 2020 vast en vermeldt dit in de aangifte loonheffingen. Vanwege de corona crisis mag het gebruikelijk loon dus achteraf bepaald worden, omdat de gevolgen van de crisis achteraf duidelijker zijn dan vooraf.
Let op: reeds genoten loon mag niet met terugwerkende kracht verlaagd worden.
Eén en ander kan ook aangepast worden in de voorlopige aanslagen inkomstenbelasting en Zvw (Zorgverzekeringswet).
Normaal gesproken bedraagt de invorderingsrente (die in gaat na het verstrijken van een betalingstermijn voor belastingen) 4%. Deze is tijdelijk verlaagd naar 0,01%. Deze verlaging geldt voor alle belastingschulden, dus ook de belastingschulden van de dga.
Ook de belastingrente (het tarief dat de Belastingdienst berekent als u bijvoorbeeld te laat bent met het doen van uw aangifte) wordt tijdelijk verlaagd naar 0,01%. Deze verlaging zal gelden voor alle belastingen waarvoor belastingrente geldt.
Dga’s werkzaam in de medische sector kunnen bij omzetverlies een beroep doen op ondersteuning vanuit de zorgverzekeraars. De tegemoetkoming zal gebaseerd worden op het verlies aan vergoede omzet. Naar verwachting zal dit 60 tot 85% zijn van de omzet die normaal gesproken vergoed wordt.
Deze hulp is voor alle zorg die onder de basis- en aanvullende zorgverzekering geleverd wordt, met uitzondering van opticiens en ongecontracteerde audiciens.
Wilt u als dga gebruik maken van één of meer regelingen en heeft u hier nog vragen over? Aarzel niet en neem contact op met onze specialisten van onze Corona Helpdesk.
Lees meer actuele berichten van onze Corona Helpdesk | schrijf u in voor onze Corona nieuwsbrief
DISCLAIMERIn dit nieuwsbericht verstrekt SKN algemene informatie gebaseerd op de ons thans bekende informatie en de thans geldende wet- en regelgeving. Voor zover dit nieuwsbericht juridische informatie verstrekt, beoogt SKN niet om juridisch advies te verlenen voor uw concrete situatie. De inhoud van dit nieuwsbericht is door SKN met zorg samengesteld mede op basis van door derden verstrekte informatie. SKN aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheid of onvolledigheid van de verstrekte informatie, daar iedere situatie uniek is.
Actueel
Doorwerken na AOW-leeftijd: dit moet je weten over de aangifte loonheffingen
Bedrijfsoverdracht IB-onderneming: dit moet je fiscaal vooraf regelen
UWV herintroduceert 60-plusmaatregel per 1 september 2025
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Veel werkgevers weten dat je periodiek* een PAGO moet aanbieden. Dat staat immers gewoon in de Arbowet. Maar wat betekent dat precies? En hoe haal je er als werkgever ook echt voordeel uit? In dit blog neem ik je mee in wat een PAGO (en PMO) is, hoe je het organiseert en wat het je […]
Wat verandert er in de aangifte loonheffingen wanneer een werknemer de AOW-leeftijd bereikt? Die vraag is relevant voor werkgevers die te maken hebben met werknemers die doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Vanaf dat moment gelden er andere regels voor de verzekeringsindicaties én de inkomstenverhouding (IKV). Verzekeringsplicht wijzigt per AOW-leeftijd Een werknemer die op 15 juni […]
Wat als je functieprofielen niet meer helpen bij de ontwikkeling van je mensen? Grote kans dat dat al zo is. Want traditionele functieprofielen verouderen sneller dan ooit. Ze sluiten vaak niet meer aan op wat medewerkers écht nodig hebben om te groeien. En ze geven geen antwoord op vragen als: Waar kan ik naartoe groeien? […]
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
Vanaf 1 september 2025 voert het UWV opnieuw de 60-plusmaatregel in voor WIA-aanvragen. Deze tijdelijke regeling, eerder van kracht tussen 2022 en 2024, is bedoeld om de achterstanden bij WIA-beoordelingen terug te dringen. Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waardoor […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk