Skip to main content
1 augustus 2022

Betaalt de fiscus mee aan de airco in je werkkamer thuis?

De zomer bereikt dit jaar recordtemperaturen. Misschien lekker als je vakantie viert, maar niet als je moet werken. In dat geval kan een airco wel voor verkoeling zorgen. Is zo’n apparaat in de werkkamer van de ondernemer thuis fiscaal ook aftrekbaar?

De werkkamer van de ondernemer thuis is slechts bij uitzondering fiscaal aftrekbaar. Ervan uitgaande dat je woning geen ondernemingsvermogen is, is daarvoor namelijk vereist dat je werkkamer zelfstandig is. Dit wil zeggen dat deze een eigen in- of opgang heeft én eigen sanitair heeft. Bovendien moet je ook nog een groot deel van je inkomen in of vanuit deze werkkamer verdienen.

Is je werkkamer fiscaal niet aftrekbaar, dan is ook de airco in die werkkamer niet aftrekbaar.

Wel investeringsaftrek

Als je een airco aanschaft voor je werkkamer, heb je in beginsel wel recht op investeringsaftrekken. Alleen al de investeringsaftrek voor kleinschalige investeringen (KIA) kan oplopen tot 28% van het investeringsbedrag. Je moet wel aan de fiscale voorwaarden voldoen. Zo moet je voor het recht op de KIA in 2022 voor meer dan € 2.400 investeren en moet de airco zelf minstens € 450 kosten.

Ook de btw terug

Verricht je zelf btw-belaste prestaties, dan kun je ook de btw op je airco terugvragen. Dat geldt ook voor de btw op de energie die het apparaat verbruikt en op het onderhoud. Verricht je ook deels vrijgestelde prestaties, dan is de btw naar rato aftrekbaar.

Tip: Houd het energieverbruik van de airco apart bij, dat voorkomt discussie met de inspecteur. Dit kan eenvoudig met een aparte meter in het stopcontact.

Terug

Nog niet uitgelezen?