Skip to main content
29 januari 2021

Ben jij al voorbereid? Vanaf 1 juli nieuwe btw-regels e-commerce

Per 1 juli 2021 treedt de nieuwe btw-wetgeving voor e-commerce in werking. Hoewel Nederland de Europese Commissie verzocht heeft om verder uitstel tot 1 januari 2022, is dit niet verleend.  Afgelopen week bevestigde de (demissionair) Staatssecretaris van Financiën dat de nieuwe regels per 1 juli 2021 gaan gelden. Hierdoor vervallen de diverse drempelbedragen die gelden bij afstandsverkopen aan consumenten in andere EU-landen, worden platforms in bepaalde situaties verantwoordelijk voor de btw-afdracht en vervalt de btw-vrijstelling bij invoer in Europa van pakketjes met een maximale waarde van € 22. Vooral het vervallen van de diverse drempelbedragen zorgt ervoor dat ondernemers bij verkopen aan consumenten in andere EU-landen al snel btw verschuldigd zijn in het land waar de consument woont.

 

Verkopen aan consumenten in andere EU-landen

Tot 1 juli 2021 zijn Nederlandse webshops en andere ondernemers die producten verkopen en versturen aan Europese consumenten in Nederland btw verschuldigd, tenzij de verkopen aan consumenten in een ander EU-land boven het drempelbedrag uitkomen. Deze drempelbedragen verschillen per EU-land. Als een ondernemer de drempel overschrijdt dan is hij btw verschuldigd in het land waar de consument woont. De regels hiervoor wijzigen per 1 juli 2021.

Vanaf 1 juli 2021 vervallen de drempelbedragen die per EU-land gelden. Bij de verkoop van goederen aan consumenten in een ander EU-land is de ondernemer dan vanaf de eerste euro omzet btw verschuldigd in het land waar de consument woont. Dit betekent dat webshops die aan consumenten in diverse EU-landen goederen verkopen extra goed in beeld moeten hebben waar hun afnemers wonen. Overigens geldt voor kleine ondernemers nog een uitzondering. Zolang in het lopende jaar – en het daaraan voorafgaande jaar – voor niet meer dan € 10.000 goederen en/of elektronische diensten aan consumenten in alle andere EU-landen samen worden verkocht is gewoon Nederlandse btw verschuldigd.

 

Vereenvoudiging btw-afdracht: OSS-portal

Door de nieuwe regels zijn webshops en andere ondernemers die goederen aan consumenten in andere EU-landen verkopen vanaf 1 juli 2021 veel eerder btw verschuldigd in het land waar de consument woont.

Op dit moment hebben webshops een btw-registratie nodig in ieder land waar zij btw verschuldigd zijn over verkopen aan consumenten. Vanaf 1 juli 2021 kunnen ondernemers die btw verschuldigd zijn in andere EU-landen over verkopen aan consumenten gebruik maken van het digitale OSS-portal. De ondernemer doet aangifte voor alle EU-landen via de Nederlandse Belastingdienst. De Nederlandse Belastingdienst betaalt het btw-bedrag door aan het betreffende EU-land. Een btw-registratie in het andere EU-land is hierdoor niet meer nodig. De verkopen in een bepaald EU-land zijn wel aan het btw-tarief van dat land onderworpen. Het is dus belangrijk om te beoordelen onder welk btw-tarief de goederen vallen in het andere EU-land.

 

Contact

Heb je vragen over het vervallen van de diverse drempelbedragen of over het doen van aangifte via het OSS-portal? Wij helpen je graag verder. Uiteraard kunnen wij je ook helpen bij de beoordeling of je als platform verantwoordelijk bent voor de btw-afdracht. Neem gerust contact op met onze specialist Jeffrey Kemperman via 0314 369 111 of stuur hem een mail. 

Terug

Nog niet uitgelezen?