Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / AI-geletterdheid wordt verplicht: wat moet jij als werkgever doen?
Sinds 2 februari 2025 geldt er een nieuwe verplichting vanuit de AI-verordening voor organisaties die AI-systemen ontwikkelen of gebruiken: zorg dat je medewerkers AI-geletterd zijn. Maar wat houdt AI-geletterdheid precies in? En hoe pak je dit als werkgever goed aan?
AI-geletterdheid betekent dat medewerkers voldoende kennis, vaardigheden en begrip hebben over hoe AI-systemen werken. Technisch, maar ook sociaal, ethisch en praktisch. De impact van AI op mensen is namelijk groot. Denk aan beslissingen die door AI worden genomen over klanten of sollicitanten. Als werkgever moet je medewerkers hier bewust en bekwaam mee om leren gaan.
De verplichting tot AI-geletterdheid komt voort uit de Europese AI-verordening. Sinds 2 februari 2025 zijn sommige AI-systemen al verboden. Voor alle andere systemen geldt dat organisaties verantwoordelijk zijn voor het bewust inzetten ervan. Dit betekent: medewerkers moeten weten wat ze doen als ze met AI werken.
Er is géén standaardpakket aan kennis of training dat altijd voldoende is. Wat nodig is, hangt af van:
AI-systemen met een hoog risico zijn systemen die invloed hebben op werkgelegenheid, personeelsbeheer of toegang tot werk. Bijvoorbeeld een AI-toepassing die automatisch cv’s selecteert. Deze systemen kunnen directe gevolgen hebben voor de carrière van mensen. Hier is AI-geletterdheid van medewerkers extra belangrijk.
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) roept organisaties op om AI-geletterdheid strategisch aan te pakken. Dit doe je niet met een losse training, maar via een gestructureerde aanpak. De AP adviseert een meerjarig actieplan en biedt hiervoor het document Aan de slag met AI-geletterdheid aan.
De AP stelt een praktisch vierstappenplan voor:
Breng in kaart welke AI-systemen je gebruikt. Noteer wie ermee werkt en verzamel relevante informatie over deze systemen.
Bepaal je doelen en prioriteiten op basis van risico’s. Welke kennis hebben je medewerkers nodig om het systeem verantwoord te gebruiken?
Voorbeeld: HR-medewerkers van een universiteit gebruiken een AI-assessment voor toelating tot een opleiding. Zij moeten weten welke risico’s dit systeem met zich meebrengt en hoe ze het zorgvuldig toepassen.
Zet trainingen en bewustwordingsacties op. Denk aan workshops over ethiek en techniek, of verdiepingstrainingen voor medewerkers die direct met AI werken of beslissingen nemen.
Check regelmatig of je doelen worden behaald. Gebruik rapportages, audits of nulmetingen. Stel bij waar nodig. AI-geletterdheid is een continu proces — geen eenmalige actie.
Bekijk het document Aan de slag met AI-geletterdheid en lees de volledige oproep van de AP op hun website.
Bron: Salaris Vanmorgen
Actueel
Opgaaf Werkelijk Rendement: dit moet je weten en voorbereiden
Wetsvoorstel startupregeling Box 3: wat zijn de fiscale gevolgen?
Wat verandert er op salarisgebied vanaf 1 juli 2025 en daarna?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen. Je bouwt dan geen pensioen op via een werkgever. Hierdoor heb je mogelijk een pensioentekort. Nu kun je dit gelukkig voorkomen door zelfstandig pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering en banksparen. Aan beide zitten ook nog eens fiscale voordelen. Fiscalist Joreen Stegeman neemt je […]
De Hoge Raad heeft inmiddels meerdere uitspraken gedaan over de box 3-heffing en geoordeeld dat de box 3-heffing moet plaatsvinden op basis van het werkelijk rendement als dat werkelijk rendement lager is dan het gehanteerde forfaitaire rendement. De Belastingdienst legt nu de laatste hand aan het formulier waarmee je het werkelijke rendement in box 3 […]
Twijfel je wat een RI&E nou echt toevoegt aan je bedrijf? Je bent niet de enige. Veel ondernemers zien het als verplicht nummer. Tot ze een keer écht meekijken wat er gebeurt. In dit blog neem ik je mee in hoe een RI&E in de praktijk werkt, wat er allemaal wordt getoetst en hoe jij […]
Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarin een nieuwe, inhoudelijk afgebakende startupregeling wordt voorgesteld voor Box 3 en de aandelenoptieregeling. De regeling is nog niet definitief, maar als het wetsvoorstel wordt aangenomen, kan dit vanaf 2027 (voor aandelenopties) en 2028 (voor Box 3) grote fiscale gevolgen hebben voor startups en investeerders. De verwachting is dat […]
Hoewel het kabinet demissionair is, staan er de komende jaren toch belangrijke salariswijzigingen gepland. Sommige maatregelen zijn al aangenomen, andere liggen als wetsvoorstel klaar. Daarom is het handig te weten wat er verandert op 1 juli 2025, 1 januari 2026 en verder? In dit artikel zetten we de verwachte salariswijzigingen 2025 overzichtelijk op een rij. […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk