Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Aanpassingen in btw-wet en de gevolgen voor de WNT-controle door de accountant
Met ingang van 28 april 2021 is de BTW-wetgeving aangepast. Dit betekent dat toezichthouders (leden Raad van Toezicht en Raad van Commissarissen) met ingang van 7 mei 2021 geen btw meer in rekening mogen brengen over hun vergoeding.
De maatregel geldt (in beginsel) met terugwerkende kracht tot 13 juni 2019. Op grond hiervan geldt dat de toezichthouders over de periode van 13 juni 2019 tot en met 6 mei 2021 de afgedragen btw kunnen terugvorderen bij de Belastingdienst. Voorwaarde is dan wel dat een gecorrigeerde factuur wordt verstuurd naar de afnemer, waarbij 3.5.1 van Omzetbelasting, administratieve-, facturerings- en andere verplichtingen van toepassing is en de in rekening gebrachte btw ook wordt terugbetaald aan de instelling. De toezichthouder kan er ook voor kiezen om de btw over de periode 13 juni 2019 – 6 mei 2021 niet meer te corrigeren/ terug te vorderen.
Deze wijziging in btw-plicht leidt als regel niet tot veranderingen in de WNT-verantwoordingen omdat de btw niet meetelt als bezoldigingscomponent. Een uitzondering hierop is wanneer de toezichthouder de btw wel heeft teruggevorderd maar deze btw niet aan de hand van een creditnota heeft terugbetaald aan de WNT-instelling: Dan leidt dit alsnog tot WNT-bezoldiging over de betreffende periode.
Ja. In het Controleprotocol WNT 2021 is onder punt 16 van paragraaf 2.2.3 onder meer het volgende opgenomen:
De accountant mag uitgaan van een juiste fiscale behandeling van bezoldigingscomponenten door de instelling en de juistheid van de vakantiedagenregistratie, tenzij de accountant beschikt over concrete aanwijzingen van het tegendeel (bijvoorbeeld uit verrichte controlewerkzaamheden ten behoeve van de jaarrekeningcontrole of uitkomsten van recente belastingcontroles blijkt dat sprake is van fiscaal onjuiste behandeling van bepaalde bezoldigingscomponenten). In geval de accountant beschikt over dergelijke aanwijzingen, beoordeelt de accountant of deze omstandigheden, in combinatie met de uitkomsten van de werkzaamheden uit subparagraaf 2.2.1 Risicobeoordeling en subparagraaf 2.2.2 Kennisname van interne beheersing rondom uitvoering WNT, en de van toepassing zijnde materialiteit, aanleiding geven tot een verhoogd risico op onverschuldigde betalingen. Indien de accountant een dergelijk verhoogd risico constateert, voert hij de aanvullende werkzaamheden van paragraaf 2.3 uit.
Het besluit van de staatssecretaris inzake de btw-positie van toezichthouders vormt een aanwijzing zoals bedoeld in het controleprotocol.
De aard en omvang van die werkzaamheden hangt sterk af van hoe de WNT-instelling en de toezichthouders met de nieuwe BTW-regels zijn omgegaan. Accountants kunnen hiervoor de volgende leidraad hanteren.
Als startpunt kunnen de volgende twee vragen aan de WNT-instelling worden gebruikt:
A. Heeft de instelling van één of meer toezichthouders één of meer creditnota’s ontvangen waarin btw uit de periode 13 juni 2019 tot en met 6 mei 2021 wordt teruggedraaid? B. Heeft de instelling van één of meer toezichthouders één of meer nota’s ontvangen over de periode vanaf 7 mei 2021 waarin wél btw in rekening is gebracht?
Als het antwoord op beide vragen ‘nee’ is kan de accountant volstaan met deze antwoorden in het controledossier op te nemen en zijn er verder geen andere werkzaamheden met betrekking tot de btw-herziening nodig. Bij vraag A mag de accountant uitgaan van het antwoord van de instelling (inlichtingen van de gecontroleerde). Bij vraag B zal in het kader van de reguliere controle op de bezoldiging van toezichthouders reeds kennis worden genomen van de facturen met betrekking tot 2021 waarmee de juistheid van het antwoord kan worden vastgesteld.
Is het antwoord op vraag A en/of B ‘ja’ dan zijn verdere stappen nodig waarvan de aard en diepgang afhangen van de feitelijke situatie. In bijgaand schema zijn deze werkzaamheden in detail uitgewerkt en toegelicht.
Wil je meer weten over de aanpassing van de btw-wet en wat de gevolgen voor jouw organisatie zijn? Neem dan contact op met onze adviseurs.
Bron: NBA Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants
Actueel
Update Special Eindejaarstips 2023
Pakket Belastingplan 2024 aangenomen door Tweede Kamer
Strengere regels voor turboliquidatie per 15-11-2023
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Met ingang van 1 januari 2024 geldt er een wettelijk minimumuurloon voor alle medewerkers van 21 jaar en ouder. Vaste minimum maand-, week- en daglonen verdwijnen daarmee. Wat gaat er veranderen? En wat kan dit voor jouw organisatie betekenen? Ik leg het je uit. Door Laura van Alst, Arbeidsjurist Als het gaat om het wettelijk […]
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2023 naar 2024. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren?In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig zijn […]
Niet eerder stond je met vijf generaties tegelijk op de werkvloer. Hoe ga je als werkgever om met die generatiediversiteit? Hoe zorg je dat elke generatie met haar eigen kenmerken en unieke perspectieven optimaal kan bijdragen aan jouw organisatie? Ik verklap je graag de voor mij meest waardevolle take-away uit onze recente HR Kenniskring. Zhané […]
In oktober kon je in de Special Eindejaarstips al lezen wat dit jaar fiscaal nog mogelijk is. Nu het Belastingplan 2024 in de Tweede Kamer is behandeld, zitten daar een aantal wijzigingen. We hebben ze voor je gemarkeerd in de bestaande special. Download de Update Special Eindejaarstips 2023 Tips voor alle belastingplichtigen Over het voorkomen […]
Je hebt wellicht al gehoord van de “Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit” (WPM), een term die veel stof heeft doen opwaaien in de afgelopen tijd. Deze regeling kan een grote impact hebben op bedrijven en hun bijdrage aan het verminderen van CO2-uitstoot. Als werkgever is het belangrijk om te begrijpen wat deze verplichting inhoudt, wie erdoor wordt […]
© 2023 - Stolwijk Kennisnetwerk