Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Ontslag in de proeftijd, wat zijn de aandachtspunten?
In de proeftijd kan een arbeidsovereenkomst door beide partijen met onmiddellijke ingang worden opgezegd. Er hoeft in dat geval dus geen opzegtermijn in acht genomen te worden. De proeftijd moet wel schriftelijk en voor de juiste duur overeengekomen zijn. Een mondeling overeengekomen proeftijd is dus niet geldig. Bovendien is de proeftijd beperkt tot de volgende duur:
In een eventueel van toepassing zijnde cao kunnen echter afwijkingen op de wet zijn vastgelegd. Het is daarom noodzakelijk deze ook te raadplegen.
De opzegverboden rondom ziekte en zwangerschap zijn niet van toepassing tijdens de proeftijd. Dat wil zeggen dat de arbeidsovereenkomst door de werkgever kan worden opgezegd ook al is de betreffende werknemer op dat moment ziek. Wel dient u rekening te houden met de ZW-flex. Een medewerker die ziek uit dienst gaat, wordt meegenomen in de premievaststelling. U kunt dus alsnog geconfronteerd worden met hoge kosten!
De reden van het ontslag in de proeftijd mag echter niet discriminerend zijn of direct verband houden met de ziekte of zwangerschap.
Bij een proeftijdontslag is een werkgever niet verplicht om in de opzeggingsbrief de reden van het ontslag te vermelden. Als de werknemer hier om vraagt, moet echter alsnog schriftelijk worden aangeven waarom tot ontslag is overgegaan.
Het proeftijdontslag is alleen geldig als het binnen de proeftijd is gegeven. Dit betekent, dat het ontslag de werknemer persoonlijk, vóór het einde van de proeftijd, moet hebben bereikt. Het is dus niet voldoende dat de brief waarin de arbeidsovereenkomst in de proeftijd wordt opgezegd voor het einde van de proeftijd op de post is gedaan; ook niet als de brief per aangetekende post wordt verstuurd.
Loopt de proeftijd reeds op zijn einde, dan kan het ontslag wel mondeling worden meegedeeld en daarna per aangetekende post bevestigd. Uiteraard zal de werkgever wel moeten bewijzen dat het mondelinge ontslag tijdig is gegeven. Het advies is dan ook om een dergelijk (telefoon)gesprek altijd in het bijzijn van een getuige te voeren.
Verstuur de brief waarin het proeftijdontslag wordt gegeven altijd aangetekend, met bevestiging ontvangst, naar de werknemer.
Mocht u hierover nog vragen hebben dan kunt contact opnemen met Ilse Kleijn Winkel, P&O Adviseur bij Vitacon HR Services.
Actueel
Pensioen voor ondernemers: zo bouw je aanvullend pensioen op
Zo verloopt een RI&E in de praktijk en wat jij eraan hebt als werkgever
Van HR-rompslomp naar regie: zo krijg je grip op je HR-processen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen. Je bouwt dan geen pensioen op via een werkgever. Hierdoor heb je mogelijk een pensioentekort. Nu kun je dit gelukkig voorkomen door zelfstandig pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering en banksparen. Aan beide zitten ook nog eens fiscale voordelen. Fiscalist Joreen Stegeman neemt je […]
De Hoge Raad heeft inmiddels meerdere uitspraken gedaan over de box 3-heffing en geoordeeld dat de box 3-heffing moet plaatsvinden op basis van het werkelijk rendement als dat werkelijk rendement lager is dan het gehanteerde forfaitaire rendement. De Belastingdienst legt nu de laatste hand aan het formulier waarmee je het werkelijke rendement in box 3 […]
Twijfel je wat een RI&E nou echt toevoegt aan je bedrijf? Je bent niet de enige. Veel ondernemers zien het als verplicht nummer. Tot ze een keer écht meekijken wat er gebeurt. In dit blog neem ik je mee in hoe een RI&E in de praktijk werkt, wat er allemaal wordt getoetst en hoe jij […]
Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarin een nieuwe, inhoudelijk afgebakende startupregeling wordt voorgesteld voor Box 3 en de aandelenoptieregeling. De regeling is nog niet definitief, maar als het wetsvoorstel wordt aangenomen, kan dit vanaf 2027 (voor aandelenopties) en 2028 (voor Box 3) grote fiscale gevolgen hebben voor startups en investeerders. De verwachting is dat […]
Hoewel het kabinet demissionair is, staan er de komende jaren toch belangrijke salariswijzigingen gepland. Sommige maatregelen zijn al aangenomen, andere liggen als wetsvoorstel klaar. Daarom is het handig te weten wat er verandert op 1 juli 2025, 1 januari 2026 en verder? In dit artikel zetten we de verwachte salariswijzigingen 2025 overzichtelijk op een rij. […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk