Verandering biedt kansen
Home / Blogs / 5 tips voor verleiden op de werkvloer
Vier keer per jaar komen we samen als HR Kenniskring. Een groep van HR-professionals met gedeelde interesse in actuele HR-thema’s. Om nieuwe kennis op te doen maar zeker ook ervaringen uit te wisselen en zo met en van elkaar te leren. De bijeenkomst op 12 maart 2024 stond in het teken van organisatieverandering en de rol die je daarin als HR-professional hebt. Ik heb de belangrijkste tips voor je samengevat.
Door Sanneke Peters, HR-consultant/Psycholoog
Als er één ding zeker is, dan is het dat jouw wereld elke seconde verandert. De omgeving waarin je onderneemt, de markt waarop je je begeeft, de klanten waarvoor je werkt, de medewerkers met wie je het werk verricht. Dus is ook jouw organisatie continue onderhevig aan verandering. Dat geeft soms “groeipijn” en in geval van iets met grote impact, zoals de implementatie van een ander ERP-systeem of de aanstelling van een nieuw management, kan organisatieverandering je zelfs flinke hoofdbrekens opleveren.
Verandering roept bij het merendeel van de mensen van nature weerstand op. Uit angst voor het onbekende. Want wat betekent een organisatieverandering voor hun rol? Voor hun verantwoordelijkheden? En voor hun werkzekerheid? En dan heb je nog de generatieverschillen. Nieuwe generaties willen betrokken worden, meedenken en vooral ook meedoen! Ik wil daarmee niet zeggen dat de alom bekende planmatige verandermodellen de prullenbak in kunnen, maar ze verdwijnen wel steeds meer naar de achtergrond. Maar wat kun je dan wel gebruiken?
Wat we tijdens de HR Kenniskring samen vaststelden: In organisatieverandering vindt een verschuiving plaats van ‘dwingen’ naar ‘verleiden’. En dat verleiden doe je onder andere hiermee:
Verandering vraagt vaak om het aanleren van nieuwe kennis of gewoonten. Voor ‘kunnen’ leren is ‘willen’ leren nodig en dat ‘willen’ ontstaat als medewerkers het nut en de noodzaak van iets inzien.
Maak medewerkers daarom van meet af aan deelgenoot van de veranderbeweging en met hun team eigenaar van hun eigen leerproces. Jij geeft aan waar jullie samen naartoe willen – de stip op de horizon. Zij geven aan wat er nodig is om daar te komen en wat hun rol daarin kan gaan worden.
Er zijn altijd medewerkers die intrinsiek al het goede voorbeeld geven. Kijk hoe je hen een hoofd- of belangrijke bijrol kunt geven, zodat ze kunnen helpen als aanjager in de verandering. Laat zo iemand bijvoorbeeld iets uitzoeken wat betrekking heeft op de veranderbeweging en presenteren aan collega’s.
Daar waar veranderen vraagt om leren, vraagt leren om fouten mogen maken. Om samen te veranderen moet je soms iets nieuws proberen en dan gaat er weleens wat mis. Reken iemand hier niet op af, want juist de fouten en blunders geven je vaak de beste inzichten in waar het wel of juist niet heen moet. Reken iemand hier niet op af maar kijk hoe ervan geleerd kan worden voor de volgende keer.
Weerstand tegen een organisatieverandering hoeft zeker niet altijd negatief te zijn. Het kan ook een vorm van bezorgdheid of zelfs betrokkenheid zijn. Bovendien kan gezonde weerstand je als organisatie behoeden voor veranderingen die geen verbetering zijn.
Dus omarm de weerstand, achterhaal welke emoties erachter zitten en waarom en maak in het continu bijschaven van je veranderproces gebruik van de nieuwe inzichten die dit je oplevert.
Als je wilt dat jouw doelen voor organisatieverandering tot het gewenste resultaat leiden, dan is het goed om eens kritisch te reflecteren op jouw eigen impact. Hoe stel jij je op in de organisatie? Hoe zorg je dat jouw ideeën gehoord worden?
Welke van deze punten het beste werken voor verleiden in jouw organisatie hangt af van verschillende factoren, zoals de aard van de verandering, het type organisatie en de organisatiecultuur.
Denk je nu ‘Handige tips, daar wil ik er meer van’? Sluit dan vrijblijvend aan bij een volgende bijeenkomst van de HR Kenniskring. Elke bijeenkomst een ander actueel thema dat we als deelnemers samen bepalen, zodat je een leerprogramma op maat krijgt. Check snel het thema voor de komende bijeenkomst en de data waarop we samenkomen. En je mag mijn collega’s en mij natuurlijk ook altijd bellen of mailen. We helpen je graag!
Sanneke PetersHR-consultant/PsycholoogTel: +31 (0)6 1284 8773E-mail: s.peters@vitaconluteijn.nl
Actueel
Het jaar van Joost Kelderman: duurzaamheid, inspiratiebronnen, ontwikkelingen en meer
Bedrijfsoverdracht familiebedrijf in 2025-2026? Let extra op deze wijzigingen in de BOR en DSR
Einde handhavingsmoratorium Wet DBA per 1 januari 2025
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Een langdurig zieke medewerker, je wilt het niet voor de medewerker zelf, maar ook niet voor de continuïteit van je organisatie. Het kan namelijk leiden tot vertraging in projecten en legt extra druk bij andere medewerkers. Regelmatig contact en duidelijke afspraken helpen alle partijen. Daarnaast heb je als werkgever een aantal wettelijke verplichtingen. We hebben […]
Welke bedragen mag je belastingvrij schenken in 2025? Op een rij wat er mogelijk is voor schenken aan je kind, kleinkind of een ander en tips om rekening mee te houden. Schenken aan je kinderen De meeste vrijstellingen bestaan voor schenkingen aan kinderen. In 2025 kun je jouw kind belastingvrij een bedrag van € 6.713 […]
Heb je te weinig btw aangegeven en afgedragen aan de Belastingdienst? Dan moet je je aangifte btw corrigeren met een btw-suppletie. Hiervoor gold altijd ‘zo snel mogelijk’, maar dit moet per 1 januari 2025 binnen 8 weken. Niet (op tijd) indienen kan leiden tot een vergrijpboete. Heb je te weinig btw aangegeven in je btw-aangiften […]
Het nieuwe jaar is weer van start gegaan. Welke loon- en HR-wijzigingen zijn op 1 januari 2025 ingegaan? En wat moet je daar als werkgever over weten? De belangrijkste punten voor je op een rij. Bron: Salaris Vanmorgen
Ben je inhoudingsplichtig en heb je in 2024 bedragen betaald aan natuurlijke personen? Geef deze vóór 1 februari 2025 door aan de Belastingdienst met de opgaaf UBD 2024. Betalingen aan natuurlijke personen die bij je in dienst waren of waarvoor jij een factuur met btw hebt gekregen hoef je niet op te geven. Voor wie […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk