Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Zo help je medewerkers goede voornemens volhouden
Onlangs verscheen een ‘top 5 goede voornemens van werknemers’ van een Nederlandse pensioenuitvoerder. Waarschijnlijk herkenbaar voor de mensen in jouw organisatie. Maar hoe help je medewerkers bij het volhouden? Enkele tips.
Er wordt wel gezegd dat het de gemiddelde mens drie maanden kost om een nieuwe routine aan te wennen. Medewerkers die zich eind maart dus nog aan hun goede voornemen houden, maken een goede kans om het nieuwe gedrag vol te houden. Geef medewerkers waar nodig een extra steuntje in de rug en je ziet de tevredenheid in alle geledingen toenemen.
Eerst even naar die top 5. Online-pensioenuitvoerder BeFrank deed er onderzoek naar. De uitkomsten:
Wat kun jij als werkgever of HR-medewerker doen om medewerkers hierbij te helpen?
Gevraagd naar de goede voornemens op werkgebied in 2024 blijkt ‘een betere balans vinden tussen werk en privé’ het meest gegeven antwoord. Ruim 28% van de respondenten heeft die wens.
Zo stimuleer je een betere werk-privé balans:
Bied flexibele werktijden of de mogelijkheid tot thuiswerken aan. Dit geeft medewerkers de vrijheid om zelf hun tijd in te delen. Keuze en zelf in control zijn geeft ze rust, wat bijdraagt aan een betere balans.
Stimuleer een bedrijfscultuur waarin overwerken liever uitzondering dan regel is en respecteer de grenzen en privétijd van medewerkers.
Persoonlijke ontwikkeling blijkt een belangrijke wens: Naast de 22,7% die graag via het werk een opleiding wil volgen, geeft nog eens 12,4% aan zelf een cursus, training of opleiding te willen volgen buiten het werk om.
Zo stimuleer je leren en ontwikkelen:
Stel elke medewerker jaarlijks een persoonlijk ontwikkelbudget ter beschikking voor cursussen of trainingen.
Koppel medewerkers aan mentoren binnen het bedrijf om hen te begeleiden in hun professionele groei.
Bied toegang tot online leerplatforms, waar medewerkers zelf cursussen kunnen kiezen die aansluiten bij hun interesses en carrièredoelen.
Ruim 22% van de respondenten geeft aan kansen te zien om op het werk gezonder te leven, bijvoorbeeld als het aankomt op bewegen en eten.
Zo stimuleer je gezonder leven:
Zorg voor ergonomische werkplekken, met bijvoorbeeld sta-zit bureaus, maak de lift voor uitzonderingen, plaats printers verder weg van werkplekken, laat software na een zekere schermtijd oproepen tot een pauze en van de werkplek weggaan en integreer lunchwandelingen in de bedrijfscultuur.
Het zal voor sommigen even wennen zijn, maar verban ongezonde lunchgerechten uit je bedrijfskantine en geef het goede voorbeeld als het gaat om lekkernijen/traktaties voor bij de koffie. Wie niet beter weet, komt niet op het idee om iets ongezonds in te brengen.
Organiseer sportieve activiteiten of sluit bedrijfsabonnementen af bij lokale sportscholen.
We zijn almaar “druk, druk, druk” en dan schieten familie en vrienden er nogal eens bij in. Maar ook onze eigen collega’s lijden qua social talk onder werkdruk over en weer. Een kleine 18% van de medewerkers zou dit graag anders zien. Als werkgever kun je daar de randvoorwaarden voor scheppen, zodat medewerkers zich niet schuldig voelen en optimaal genieten.
Zo stimuleer je meer sociale tijd:
Organiseer regelmatig teamuitjes of sociale evenementen na werktijd.
Geef medewerkers de vrijheid om vakantiedagen op te nemen wanneer het hen uitkomt.
Faciliteer netwerkevenementen waar medewerkers mensen buiten hun directe werkomgeving kunnen ontmoeten.
Ruim 17% van de respondenten wil dit jaar om een loonsverhoging vragen. Het merendeel vindt dat lastig, vrouwen meer dan mannen. Men weet vaak niet wat binnen het bedrijf geldende gemiddelden zijn, er is angst voor afwijzing en hoe beargumenteer je zo een salarisverhoging? Want stel je toch eens voor dat ze je arrogant vinden… Hoewel slechts 8% de intentie heeft om in 2024 van baan te veranderen, geeft bijna de helft van aan dit te doen vanwege salaris.
Zo stimuleer je openheid over salariswensen:
Zorg voor een duidelijk en transparant beoordelingsproces waarin prestaties gekoppeld zijn aan beloningen.
Creëer een cultuur waarin openlijk om feedback en salarisbesprekingen gevraagd kan worden.
Stel prestatiegerelateerde bonussen in die medewerkers motiveren om hun doelen te behalen.
Enthousiasmeer en motiveer medewerkers om goede voornemens vol te houden. Dit leidt niet alleen tot meer tevredenheid onder de bewuste medewerkers maar versterkt ook jouw organisatie en maakt iedereen samen meer betrokken bij elkaar.
Actueel
Loonheffingen 2025 – de wijzigingen
Gepland en spontaan in gesprek – Deze vruchten pluk je ervan
Oordeel rechtbank: Belastingrente te hoog – bezwaar maken kan lonen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Werkstress neemt toe en als werkgever merk je daarvan de gevolgen. Onder andere in de vorm van stijgende verzuimkosten. ‘Verzuimkosten voor werkgevers wegens werkstress zijn met 33% gestegen’, meldde TNO tijdens de Week van de Werkstress dan ook. Opvallende cijfers en aanleiding voor Organisatiepsycholoog Sanneke Peters om hierover eens te sparren met collega Jeroen Kremer, […]
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2024 naar 2025. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren? In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig […]
Wat is er per 1 januari 2025 anders voor het inhouden en betalen van loonheffingen? Het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025 is er nog niet, maar we hebben wel de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. Naar verwachting publiceert de Belastingdienst in februari 2025 het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025. Maar in de Nieuwsbrief Loonheffingen vind […]
Vertrouwen, begrip en een positieve werksfeer. Dat is waarom je met je medewerker in gesprek wilt blijven. Niet één keer per jaar tijdens het ontwikkelgesprek, maar regelmatig. Gepland én spontaan. Wist je dat je zo sneller problemen maar ook kansen signaleert en je iemand beter kunt helpen bij zijn ontwikkeling? Meer over die voordelen én […]
In een rechtszaak rondom de vennootschapsbelasting (vpb) heeft de rechtbank geoordeeld dat bedrijven die belastingrente verschuldigd zijn slechts 4 in plaats van 8% hoeven te betalen. Heeft jouw onderneming belastingrente betaald, dan kan hiertegen bezwaar maken voordelig uitpakken. Het is voor het eerst dat de rechter heeft geoordeeld dat de belastingrente te hoog is vastgesteld […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk