Skip to main content
28 juni 2024

Zo deal je met duurzaamheid in het mkb

Duurzaamheid is de toekomst, dat weten we zo langzamerhand wel. En dat het je bedrijf raakt ook. Toch kan het zijn dat je er nog niet mee begonnen bent of dat je minder doet dan dat je zou moeten doen. Maar weet dat het bijvoorbeeld ook nodig is voor het afsluiten van een lening en aantrekken van personeel of als je werkt met grotere leveranciers of opdrachtgevers die vragen om concreet bewijs. 5 aspecten uitgelicht en voorzien van tips.

1. CSRD raakt grote én kleine bedrijven

De heel grote bedrijven, zoals Philips, Heijmans, NS en banken, rapporteren dit jaar (2024) al volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dit is een nieuwe EU-wet, die grote bedrijven verplicht om transparant te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Niet in vage claims, maar concreet onderbouwd met data en bewijslast over hun eigen bedrijf én over de keten. Voor grote ondernemingen geldt de CSRD vanaf boekjaar 2025. Bedrijven worden gezien als grote onderneming als ze twee opeenvolgende jaren aan minstens twee van de volgende drie kenmerken voldoen:

  • Minimaal 250 fte personeelsleden
  • Minimaal € 50 miljoen omzet
  • Minimaal € 25 miljoen balanstotaal
Verwachte tijdlijn CSRD
Voor boekjaren vanaf
1 januari 20241 januari 20251 januari 20261 januari 2028
Grote OOB’sGrote ondernemingenBeursgenoteerde mkb-bedrijven en kleine niet-complexe kredietinstellingenNiet EU-ondernemingen met omzet > €150 miljoen netto n in EU

De CSRD-rapportageverplichting vraagt zo veel concrete data, dat veel CSRD-plichtige bedrijven gestart zijn met het ophalen van informatie uit de keten. Misschien heb je dit al gemerkt, doordat je verschillende vragenlijsten hebt moeten invullen voor deze bedrijven over algemene bedrijfsinformatie, de herkomst van producten/diensten, materiaalgebruik en de CO2-uitstoot van een product. Of omdat je bent uitgenodigd voor een ronde tafel met meerdere leveranciers uit de keten.

Belangrijk!

Voor je het weet, is het 2025. Begin dus op tijd met de voorbereiding daarop, ook als je niet aan de CSRD hoeft te voldoen.

2. Meer wet- en regelgeving met impact

Verbruik je bijvoorbeeld meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar, heb je vastgoed of meer dan 100 werknemers? Dan komt er naast de CSRD nog meer wet- en regelgeving op je af. Een willekeurige greep uit deze (aankomende) wetten:

Tip

Zet informatie, data en bewijslast over jouw duurzame beleid, initiatieven en resultaten op papier en verstuur deze proactief naar leveranciers en klanten. Daarmee kun je mogelijk voorkomen dat zij bepalen welke informatie je bij hen moet aanleveren.

Belangrijk!

Weet welke wet- en regelgeving voor duurzaamheid op jouw business of sector van toepassing is en welke acties je moet ondernemen om eraan te voldoen.

Beperk je niet alleen tot het milieu (E), maar kijk zeker ook naar wetgeving gericht op sociaal (S) en bestuur (G)!

Tip

Check ook eens de Urgentielijn op de website van SRA, waarin per sector staat welke wetgeving relevant is.

3. Banken en investeerders vragen om onderbouwde info over duurzaamheid

Banken en investeerders moeten zich al verantwoorden vanuit de voor hun geldende EU-wetgeving (SFDR) over hoe zij hun kapitaalstromen aanwenden voor een duurzame economie. Dus als je binnenkort een lening voor een investering wilt afsluiten, zal jouw bank waarschijnlijk – naast financiële – ook niet-financiële vragen gaan stellen bij het continueren of uitbreiding van kredietfaciliteiten, zoals vragen over de door jouw bedrijf veroorzaakte CO2-uitstoot, een externe klokkenluidersregeling, het aantal vrouwen in de directie en/of het ziekteverzuim.

Tip

CSRD-plichtige bedrijven bepalen aan de hand van de ‘dubbele materialiteits-analyse’ wat de belangrijkste thema’s voor duurzaamheid zijn. Niet alleen voor het eigen bedrijf, maar ook voor andere belanghebbenden en hun keten. Leg jouw duurzame thema’s naast deze dubbele materialiteit (zie jaarverslagen en informatie uit de sector) en zorg voor aansluiting.

Voorbeelden in de bouwsector

In het jaarverslag van BAM lees je op pagina 82-86 lees je meer over de dubbele materialiteitsanalyse van BAM. Deze kun je vergelijken met de dubbele materialiteitsanalyse van Boskalis op pagina 14-15.

4. Duurzaamheid als voorwaarde bij offertes en aanbestedingen

In bepaalde branches (zoals transport en bouw) maar ook bij overheden, maak je meer kans of móet je zelfs voldoen aan bepaalde milieustandaarden bij offerterondes en aanbestedingen. Je kunt daarbij denken aan standaarden als:

  • CO2-prestatieladder
  • Lean & Green
  • Prestatieladder Sociaal Ondernemen
  • IS14001

Belangrijk!

Zoek uit welke (duurzame, sociale, milieu) certificeringen belangrijk zijn in jouw sector of voor jouw klanten. Bekijk wat er nodig is om zelf zo’n certificaat te halen en wat het oplevert!

5. Jongere generatie kiest voor bewustere banen

In de huidige krappe arbeidsmarkt hebben starters de banen voor het uitzoeken en kunnen ze dus kritisch zijn. Het maken van positieve impact is steeds vaker een doorslaggevende factor om te kiezen voor een baan bij een duurzamer bedrijf.

Tip

Vertel op je website en in de nieuwsbrief over je duurzame activiteiten en benoem duurzaamheid in je vacatureteksten! Ook als je nog niet zo tevreden bent over de duurzame prestaties.

Bron: SRA

Terug

Nog niet uitgelezen?