Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Wat jij als werkgever moet weten over de rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit
Je hebt wellicht al gehoord van de “Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit” (WPM), een term die veel stof heeft doen opwaaien in de afgelopen tijd. Deze regeling kan een grote impact hebben op bedrijven en hun bijdrage aan het verminderen van CO2-uitstoot. Als werkgever is het belangrijk om te begrijpen wat deze verplichting inhoudt, wie erdoor wordt beïnvloed en hoe je je organisatie kunt voorbereiden op de komende veranderingen.
Door Melanie Wesdorp, e-HRM specialist
Ik kan me voorstellen dat dit onderwerp vragen oproept. In dit blog neem ik je mee in wat de WPM is en wat je kunt doen om je hierop voor te bereiden. Bovendien staan mijn collega’s en ik voor je klaar om je te ondersteunen bij de voorbereiding.
De WPM verplicht het bijhouden van CO2-uitstoot gerelateerd aan het zakelijke en woon-werkverkeer van medewerkers. Hier is wat je moet weten:
Het heeft alles te maken met duurzaamheid en de Sustainable Development Goals (SDG’s). Het klimaatakkoord van Parijs heeft als doelstelling dat de EU-lidstaten in 2030 minimaal 40% minder CO2 moeten uitstoten. In Nederland hebben we dit doel verhoogd naar 55%. Om deze doelen te bereiken, moeten we allemaal ons steentje bijdragen, en bedrijven spelen een cruciale rol.
Vanaf 1 juli 2026 mag de totale CO2-uitstoot van de zakelijke kilometers van je medewerkers niet hoger zijn dan een vastgestelde maximumnorm. Elke vier jaar wordt deze norm herzien. Om te voldoen aan deze norm, ben je verplicht jaarlijks te rapporteren over de zakelijke kilometers die worden afgelegd. Als je rapportage aantoont dat je boven deze norm zit, heb je vier jaar de tijd om de CO2-uitstoot te verminderen.
Dit betekent dat je gedetailleerde gegevens van je werknemers moet verzamelen, zoals:
Gelukkig heb je nog even de tijd om je voor te bereiden op deze veranderingen, die nu op 1 juli 2024 ingaan. Hier zijn enkele stappen om te overwegen:
Op de website van de Rijksoverheid vind je uitgebreide informatie over de WPM, inclusief handreikingen en handleidingen voor werkgevers.
Wij begrijpen dat deze nieuwe regeling vragen kan oproepen en wat aanpassingen vereist in je dagelijkse werk. Mijn collega’s en ik zijn er om je te helpen bij de voorbereiding en om ervoor te zorgen dat je organisatie klaar is om bij te dragen aan de SDG’s en een duurzame toekomst.
Melanie Wesdorpe-HRM specialistTel: +31 (0)314 741 139E-mail: m.wesdorp@vitaconluteijn.nl
Actueel
Renting or purchasing a holiday home in the Netherlands – 4 tax issues to watch out for
Effectieve re-integratie vraagt om samenwerking casemanager, bedrijfsarts en arbeidsdeskundige
Werkgeverslasten: De 3 belangrijkste leerpunten uit onze masterclass
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Purchasing a holiday home in the Netherlands can be an appealing investment for personal use and for generating extra income from rental property. However, there are some tax implications that you should keep in mind, particularly when it comes to income tax and VAT. I have provided a summary of four key issues to pay […]
De versobering van de 30%-regeling wordt teruggedraaid. Het belastingvoordeel voor expats blijft bestaan, maar gaat terug naar 27% van het loon. De Tweede Kamer besloot in 2023 het fiscale voordeel van expats te versoberen. Het belastingvoordeel zou in eerste instantie stapsgewijs van 30% naar 10% worden bijgesteld. Nu zetten het kabinet en de coalitiepartijen toch […]
Stel je hebt vóór 2024 met de voormalige vrijstelling eigen woning (de ‘jubelton’) je kind belastingvrij geschonken. Mag je dan ook nog eenmalig verhoogd vrijgesteld schenken aan je kind? Dit zeggen de Belastingdienst en rechtbank daarover. Jaarlijks mag je belastingvrij schenken. Voor schenken aan je kind geldt in 2024 een maximumbedrag van € 6.633. Ook […]
Is er in jouw organisatie sprake van langdurige uitval door ziekte, dan ga je voor effectieve re-integratie: een proces dat ervoor zorgt dat een medewerker blijvend herstelt en duurzaam terugkeert in het werk. Daar maak ik me als casemanager hard voor, samen met een bedrijfsarts maar ook met een arbeidsdeskundige. Wie van ons doet wat? […]
Van 10 september tot en met 10 oktober 2024 kun je de duurzame subsidie Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) weer aanvragen. Deze is voor organisaties die grootschalig hernieuwbare energie opwekken of CO2-uitstoot verminderen. Je subsidieaanvraag vraagt om voorbereiding, dus begin op tijd. Ga je als bedrijf of non-profitorganisatie grootschalig hernieuwbare energie opwekken? Of ga […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk