Skip to main content
21 december 2023

Wat jij als werkgever moet weten over de rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit

Je hebt wellicht al gehoord van de “Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit” (WPM), een term die veel stof heeft doen opwaaien in de afgelopen tijd. Deze regeling kan een grote impact hebben op bedrijven en hun bijdrage aan het verminderen van CO2-uitstoot. Als werkgever is het belangrijk om te begrijpen wat deze verplichting inhoudt, wie erdoor wordt beïnvloed en hoe je je organisatie kunt voorbereiden op de komende veranderingen.

Door Melanie Wesdorp, e-HRM specialist

Ik kan me voorstellen dat dit onderwerp vragen oproept. In dit blog neem ik je mee in wat de WPM is en wat je kunt doen om je hierop voor te bereiden. Bovendien staan mijn collega’s en ik voor je klaar om je te ondersteunen bij de voorbereiding.

Wat is de Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM)?

De WPM verplicht het bijhouden van CO2-uitstoot gerelateerd aan het zakelijke en woon-werkverkeer van medewerkers. Hier is wat je moet weten:

  • Voor wie geldt het?
    Bedrijven met meer dan 100 werknemers moeten deze rapportage uitvoeren.
  • Vanaf wanneer?
    De regeling gaat in per 1 juli 2024.

Waarom is de WPM belangrijk?

Het heeft alles te maken met duurzaamheid en de Sustainable Development Goals (SDG’s). Het klimaatakkoord van Parijs heeft als doelstelling dat de EU-lidstaten in 2030 minimaal 40% minder CO2 moeten uitstoten. In Nederland hebben we dit doel verhoogd naar 55%. Om deze doelen te bereiken, moeten we allemaal ons steentje bijdragen, en bedrijven spelen een cruciale rol.

Hoe implementeer je de WPM?

Vanaf 1 juli 2026 mag de totale CO2-uitstoot van de zakelijke kilometers van je medewerkers niet hoger zijn dan een vastgestelde maximumnorm. Elke vier jaar wordt deze norm herzien. Om te voldoen aan deze norm, ben je verplicht jaarlijks te rapporteren over de zakelijke kilometers die worden afgelegd. Als je rapportage aantoont dat je boven deze norm zit, heb je vier jaar de tijd om de CO2-uitstoot te verminderen.

Dit betekent dat je gedetailleerde gegevens van je werknemers moet verzamelen, zoals:

  • Het doel van de rit
  • De afstand
  • Voertuigspecificaties, zoals het merk en type auto.
  • De leeftijd van de auto
  • Het type brandstof waarmee is gereisd

Hoe kun je je voorbereiden op de Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM)?

Gelukkig heb je nog even de tijd om je voor te bereiden op deze veranderingen, die nu op 1 juli 2024 ingaan. Hier zijn enkele stappen om te overwegen:

  • Bekijk je wagenpark
    Zijn er nog oude dieselauto’s? Hoeveel elektrische voertuigen bied je aan?
  • Herzie je administratie
    Je hebt straks een schat aan informatie van je medewerkers nodig. Hoe ga je deze gegevens verzamelen en bijhouden? Mijn collega’s en ik kunnen je ondersteunen bij dit proces om de transitie soepel te laten verlopen.

Waar kun je meer informatie vinden?

Op de website van de Rijksoverheid vind je uitgebreide informatie over de WPM, inclusief handreikingen en handleidingen voor werkgevers.

Wij begrijpen dat deze nieuwe regeling vragen kan oproepen en wat aanpassingen vereist in je dagelijkse werk. Mijn collega’s en ik zijn er om je te helpen bij de voorbereiding en om ervoor te zorgen dat je organisatie klaar is om bij te dragen aan de SDG’s en een duurzame toekomst.

Melanie Wesdorp
e-HRM specialist
Tel: +31 (0)314 741 139
E-mail: m.wesdorp@vitaconluteijn.nl

Terug

Nog niet uitgelezen?