Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Zo deal je met duurzaamheid in het mkb
Duurzaamheid is de toekomst, dat weten we zo langzamerhand wel. En dat het je bedrijf raakt ook. Toch kan het zijn dat je er nog niet mee begonnen bent of dat je minder doet dan dat je zou moeten doen. Maar weet dat het bijvoorbeeld ook nodig is voor het afsluiten van een lening en aantrekken van personeel of als je werkt met grotere leveranciers of opdrachtgevers die vragen om concreet bewijs. 5 aspecten uitgelicht en voorzien van tips.
De heel grote bedrijven, zoals Philips, Heijmans, NS en banken, rapporteren dit jaar (2024) al volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dit is een nieuwe EU-wet, die grote bedrijven verplicht om transparant te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Niet in vage claims, maar concreet onderbouwd met data en bewijslast over hun eigen bedrijf én over de keten. Voor grote ondernemingen geldt de CSRD vanaf boekjaar 2025. Bedrijven worden gezien als grote onderneming als ze twee opeenvolgende jaren aan minstens twee van de volgende drie kenmerken voldoen:
De CSRD-rapportageverplichting vraagt zo veel concrete data, dat veel CSRD-plichtige bedrijven gestart zijn met het ophalen van informatie uit de keten. Misschien heb je dit al gemerkt, doordat je verschillende vragenlijsten hebt moeten invullen voor deze bedrijven over algemene bedrijfsinformatie, de herkomst van producten/diensten, materiaalgebruik en de CO2-uitstoot van een product. Of omdat je bent uitgenodigd voor een ronde tafel met meerdere leveranciers uit de keten.
Voor je het weet, is het 2025. Begin dus op tijd met de voorbereiding daarop, ook als je niet aan de CSRD hoeft te voldoen.
Verbruik je bijvoorbeeld meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar, heb je vastgoed of meer dan 100 werknemers? Dan komt er naast de CSRD nog meer wet- en regelgeving op je af. Een willekeurige greep uit deze (aankomende) wetten:
Zet informatie, data en bewijslast over jouw duurzame beleid, initiatieven en resultaten op papier en verstuur deze proactief naar leveranciers en klanten. Daarmee kun je mogelijk voorkomen dat zij bepalen welke informatie je bij hen moet aanleveren.
Weet welke wet- en regelgeving voor duurzaamheid op jouw business of sector van toepassing is en welke acties je moet ondernemen om eraan te voldoen.
Beperk je niet alleen tot het milieu (E), maar kijk zeker ook naar wetgeving gericht op sociaal (S) en bestuur (G)!
Check ook eens de Urgentielijn op de website van SRA, waarin per sector staat welke wetgeving relevant is.
Banken en investeerders moeten zich al verantwoorden vanuit de voor hun geldende EU-wetgeving (SFDR) over hoe zij hun kapitaalstromen aanwenden voor een duurzame economie. Dus als je binnenkort een lening voor een investering wilt afsluiten, zal jouw bank waarschijnlijk – naast financiële – ook niet-financiële vragen gaan stellen bij het continueren of uitbreiding van kredietfaciliteiten, zoals vragen over de door jouw bedrijf veroorzaakte CO2-uitstoot, een externe klokkenluidersregeling, het aantal vrouwen in de directie en/of het ziekteverzuim.
CSRD-plichtige bedrijven bepalen aan de hand van de ‘dubbele materialiteits-analyse’ wat de belangrijkste thema’s voor duurzaamheid zijn. Niet alleen voor het eigen bedrijf, maar ook voor andere belanghebbenden en hun keten. Leg jouw duurzame thema’s naast deze dubbele materialiteit (zie jaarverslagen en informatie uit de sector) en zorg voor aansluiting.
In het jaarverslag van BAM lees je op pagina 82-86 lees je meer over de dubbele materialiteitsanalyse van BAM. Deze kun je vergelijken met de dubbele materialiteitsanalyse van Boskalis op pagina 14-15.
In bepaalde branches (zoals transport en bouw) maar ook bij overheden, maak je meer kans of móet je zelfs voldoen aan bepaalde milieustandaarden bij offerterondes en aanbestedingen. Je kunt daarbij denken aan standaarden als:
Zoek uit welke (duurzame, sociale, milieu) certificeringen belangrijk zijn in jouw sector of voor jouw klanten. Bekijk wat er nodig is om zelf zo’n certificaat te halen en wat het oplevert!
In de huidige krappe arbeidsmarkt hebben starters de banen voor het uitzoeken en kunnen ze dus kritisch zijn. Het maken van positieve impact is steeds vaker een doorslaggevende factor om te kiezen voor een baan bij een duurzamer bedrijf.
Vertel op je website en in de nieuwsbrief over je duurzame activiteiten en benoem duurzaamheid in je vacatureteksten! Ook als je nog niet zo tevreden bent over de duurzame prestaties.
Bron: SRA
Actueel
Uitkomst Webmodule beoordeling arbeidsrelatie is niet juridisch houdbaar
Interview Salaris Vanmorgen met Matthijs Koppelaar
Update Special Eindejaarstips 2024
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Twijfel je bij het beoordelen van arbeidsrelaties of er wel of geen sprake is van loondienst, dan kun je de Webmodule beoordeling arbeidsrelatie gebruiken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt de module ter beschikking voor opdrachtgevers. Maar let op: Je kunt er geen zekerheid aan ontlenen. Minister Van Hijum beantwoordde onlangs vragen over […]
Eerder dit jaar won Matthijs Koppelaar, Manager Salaris & Advies, de titel ‘Leidinggevende salarisprofessional van het jaar’. Nu is hij als jurylid betrokken bij diezelfde verkiezing voor 2025. Wat vindt hij zo mooi aan het salarisvak en waarom maakt hij zich er hard voor? Salaris Vanmorgen interviewde hem erover. Matthijs Koppelaar in jury Salarisprofessional van […]
In oktober kon je in de Special Eindejaarstips al lezen wat dit jaar fiscaal nog mogelijk is. Nu het Belastingplan 2025 in de Tweede Kamer is behandeld, zitten daar een aantal wijzigingen. We hebben ze voor je gemarkeerd in de bestaande special. Tips voor alle belastingplichtigen Over het voorkomen van verlies van heffingskortingen, clusteren van […]
Ben je ondernemer en heb je plannen voor Research & Development? Of wil je technisch-wetenschappelijk onderzoek uitvoeren? Dan kun je aanspraak maken op belastingvoordeel vanuit de WBSO-regeling. De Tweede Kamer heeft ingestemd met extra budget hiervoor in 2025 en de Eerste Kamer stemt hierover op 17 december 2024. Kort meer over de WBSO, de voordelen, […]
De Raad van State (RvS) ziet grote struikelblokken bij het voorgestelde nieuwe box 3-stelsel en vindt dat de regering terug moet naar de tekentafel. Meer over het oordeel van de RvS en geconstateerde gebreken. In juni 2024 presenteerde het vorige kabinet het voorstel voor de Wet werkelijk rendement box 3 aan de RvS. Snel komen […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk