Skip to main content
6 november 2015

Zieke werknemer niet meer te ontslaan bij re-organisatie

Door de WWZ kan een werkgever sinds 1 juli 2015 een zieke werknemer feitelijk niet meer ontslaan bij een reorganisatie. Ook al heeft het ontslag niets te maken met de arbeidsongeschiktheid, maar bijvoorbeeld met het afspiegelingsbeginsel.

De zieke werknemer wordt wel meegenomen in de afspiegeling, maar de ontslagvergunning is slechts vier weken geldig. Dat was voor de wetswijziging ook al het geval, maar toen was er nog een escape bij de kantonrechter. Door de verplichte ontslagroute is die escape er nu niet meer. Dat is zuur voor de eerstvolgende collega op de lijst: deze wordt het slachtoffer van de ontslagbescherming. Ontslag is alleen mogelijk bij een algehele bedrijfssluiting.

Bovendien is het van het grootste belang dat bij bedrijfseconomische problemen extra goed de ziekmeldingen bewaakt worden. Bij een melding zal de bedrijfsarts direct een uitspraak moeten doen of de melding te maken heeft met een ziekte of gebrek. Duidelijke sturing en alertheid bij de casemanager en de hele organisatie is nodig om te voorkomen, dat de ziekte een sluiproute wordt om maar niet ontslagen te worden.

 

 

Bron: VeRiFi oktober 2015

Terug

Nog niet uitgelezen?