Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Wet verbetering poortwachter – jouw do’s en don’ts
De Wet verbetering poortwachter (Wvp) helpt langdurig zieke medewerkers. Er staan regels voor zowel de werkgever als medewerker in. We hebben de belangrijkste stappen en tips voor je opgesomd.
Samen met een arbodienst of bedrijfsarts, help je zieke werknemers zo snel mogelijk terug te keren naar werk. Door de impact van corona heeft het UWV in 2022 een aanvulling gegeven op de Wet verbetering poortwachter , waarin staat hoe ze omgaat met eventuele vertragingen door Covid-maatregelen van de overheid.
Meld een zieke medewerker bij de arbodienst of bedrijfsarts. Wettelijk gezien moet dit uiterlijk binnen één week, maar ben je verzekerd tegen ziekteverzuim, dan eist de verzekeraar vaak al gelijk op de eerste dag een melding bij de arbodienst. Documenteer en bewaar alle afspraken die je maakt, ook de afspraken die je telefonisch met de zieke medewerker overeenkomt. Je kunt deze bewijsvoering nodig hebben voor stap 5 en 9.
Na zes weken ziekte moet de arbodienst of bedrijfsarts een probleemanalyse opstellen. De inhoud: waarom de medewerker niet kan werken, wat de herstelmogelijkheden zijn en per wanneer de medewerker denkt weer aan het werk te gaan.
Stel binnen acht weken na de ziekmelding een plan van aanpak op. Dit doe je samen met de medewerker. In het plan beschrijf je concreet wat de medewerker en jij gaan doen om de werkzaamheden (op den duur) te hervatten. Zorg dat je de inhoud regelmatig bespreekt met de medewerker en paar waar nodig aan.
Neem ook de visie op de re-integratie van jou en de medewerker op in het plan van aanpak, stel waar nodig tussentijds bij en geef tijdens de jaarevaluatie opnieuw jullie visie. Dit is sinds 1 juli 2023 verplicht.
Iedere zes weken bespreek je met de medewerker de voortgang of stel een casemanager aan om dit voor je te doen. De casemanager begeleidt en controleert ook de uitvoering van het plan van aanpak. Let op: als werkgever blijf je zelf eindverantwoordelijk. Zorg dus dat je op de hoogte blijft van de voortgang.
Dreigt langdurig verzuim? Houd dan een re-integratiedossier bij. Hierin vermeld je het verloop van de ziekte en alle stappen die de medewerker en jij hebben genomen om re-integratie mogelijk te maken. Je vormt het re-integratiedossier met alle afspraken, formulieren en documenten van stap 1 tot en met 4 maar ook de nog volgende stappen.
Is de medewerker 42 weken ziek, dan meld je dit bij het UWV.
Evalueer tussen week 46 en 52 na de ziekmelding het re-integratieproces. Je kunt dit als werkgever zelf doen of de casemanager vragen dit te doen. Stel vast welk re-integratieresultaat jullie in het tweede ziektejaar willen behalen en hoe jullie dit samen willen bereiken. Je geeft de medewerker hiertoe ook een verzuimprotocol. Daarin staan alle stappen en specifieke regels die gelden voor jouw organisatie.
Uiterlijk na een jaar moet je het werk, de werkplek en/of de arbeidsmiddelen van de zieke medewerker waar nodig aanpassen.
Is de zieke medewerker na twintig maanden nog niet volledig hersteld, dan maak je in overleg met de medewerker een re-integratieverslag. Hierin vermeld je alle afspraken en resultaten van de geplande werkhervatting.
Na 87 weken ziekteduur ontvangt de medewerker een WIA-aanvraagformulier van het UWV. Dit moet hij binnen drie weken invullen en terugsturen. Vervolgens beoordeelt het UWV het re-integratieverslag en voert de WIA-keuring uit. Is aan de wettelijke voorwaarden voldaan, dan start de WIA-uitkering voor de medewerker.
Heb je een andere mening dan de bedrijfsarts, arboarts en/of medewerker? Vraag bij het UWV een deskundigenoordeel aan.
Meer details over de Wet verbetering poortwachter vind je onder andere in de Werkwijzer poortwachter van het UWV en een overzicht van de te volgen stappen vind je in de Quick start behorende bij deze werkwijzer.
Daarnaast kun je natuurlijk bij ons terecht. Naast specialist in preventie en verzuim zijn we namelijk ook gecertificeerd arbodienstverlener. Lees hier meer over op onze Arbodienst-pagina . Heb je een vraag of wens je advies? We helpen je graag. Bel of mail ons.
Bron: UWV, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Actueel
Bedrijfsoverdracht IB-onderneming: dit moet je fiscaal vooraf regelen
UWV herintroduceert 60-plusmaatregel per 1 september 2025
Werkelijk rendement box 3: wet aangenomen, OWR-formulier nu beschikbaar
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Wat als je functieprofielen niet meer helpen bij de ontwikkeling van je mensen? Grote kans dat dat al zo is. Want traditionele functieprofielen verouderen sneller dan ooit. Ze sluiten vaak niet meer aan op wat medewerkers écht nodig hebben om te groeien. En ze geven geen antwoord op vragen als: Waar kan ik naartoe groeien? […]
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
Vanaf 1 september 2025 voert het UWV opnieuw de 60-plusmaatregel in voor WIA-aanvragen. Deze tijdelijke regeling, eerder van kracht tussen 2022 en 2024, is bedoeld om de achterstanden bij WIA-beoordelingen terug te dringen. Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waardoor […]
De Eerste Kamer heeft de Wet tegenbewijsregeling box 3 aangenomen. Daarmee zijn de regels om belasting te betalen over je werkelijk rendement box 3 nu definitief. Bovendien is sinds 10 juli 2025 ook het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR) beschikbaar via de website van de Belastingdienst. Dus is jouw werkelijke rendement lager dan het forfaitaire […]
Data speelt een steeds grotere rol in het HR-landschap. Toch blijven veel organisaties steken in losse rapportages, Excel-overzichten of een vaag ‘onderbuikgevoel’. Zonde, want met de juiste dashboards en een slimme aanpak haal je méér uit je HR- en salarissystemen dan je denkt. In deze blog nemen we je mee in de wereld van data […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk