Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Wet verbetering poortwachter – jouw do’s en don’ts
De Wet verbetering poortwachter (Wvp) helpt langdurig zieke medewerkers. Er staan regels voor zowel de werkgever als medewerker in. We hebben de belangrijkste stappen en tips voor je opgesomd.
Samen met een arbodienst of bedrijfsarts, help je zieke werknemers zo snel mogelijk terug te keren naar werk. Door de impact van corona heeft het UWV in 2022 een aanvulling gegeven op de Wet verbetering poortwachter , waarin staat hoe ze omgaat met eventuele vertragingen door Covid-maatregelen van de overheid.
Meld een zieke medewerker bij de arbodienst of bedrijfsarts. Wettelijk gezien moet dit uiterlijk binnen één week, maar ben je verzekerd tegen ziekteverzuim, dan eist de verzekeraar vaak al gelijk op de eerste dag een melding bij de arbodienst. Documenteer en bewaar alle afspraken die je maakt, ook de afspraken die je telefonisch met de zieke medewerker overeenkomt. Je kunt deze bewijsvoering nodig hebben voor stap 5 en 9.
Na zes weken ziekte moet de arbodienst of bedrijfsarts een probleemanalyse opstellen. De inhoud: waarom de medewerker niet kan werken, wat de herstelmogelijkheden zijn en per wanneer de medewerker denkt weer aan het werk te gaan.
Stel binnen acht weken na de ziekmelding een plan van aanpak op. Dit doe je samen met de medewerker. In het plan beschrijf je concreet wat de medewerker en jij gaan doen om de werkzaamheden (op den duur) te hervatten. Zorg dat je de inhoud regelmatig bespreekt met de medewerker en paar waar nodig aan.
Neem ook de visie op de re-integratie van jou en de medewerker op in het plan van aanpak, stel waar nodig tussentijds bij en geef tijdens de jaarevaluatie opnieuw jullie visie. Dit is sinds 1 juli 2023 verplicht.
Iedere zes weken bespreek je met de medewerker de voortgang of stel een casemanager aan om dit voor je te doen. De casemanager begeleidt en controleert ook de uitvoering van het plan van aanpak. Let op: als werkgever blijf je zelf eindverantwoordelijk. Zorg dus dat je op de hoogte blijft van de voortgang.
Dreigt langdurig verzuim? Houd dan een re-integratiedossier bij. Hierin vermeld je het verloop van de ziekte en alle stappen die de medewerker en jij hebben genomen om re-integratie mogelijk te maken. Je vormt het re-integratiedossier met alle afspraken, formulieren en documenten van stap 1 tot en met 4 maar ook de nog volgende stappen.
Is de medewerker 42 weken ziek, dan meld je dit bij het UWV.
Evalueer tussen week 46 en 52 na de ziekmelding het re-integratieproces. Je kunt dit als werkgever zelf doen of de casemanager vragen dit te doen. Stel vast welk re-integratieresultaat jullie in het tweede ziektejaar willen behalen en hoe jullie dit samen willen bereiken. Je geeft de medewerker hiertoe ook een verzuimprotocol. Daarin staan alle stappen en specifieke regels die gelden voor jouw organisatie.
Uiterlijk na een jaar moet je het werk, de werkplek en/of de arbeidsmiddelen van de zieke medewerker waar nodig aanpassen.
Is de zieke medewerker na twintig maanden nog niet volledig hersteld, dan maak je in overleg met de medewerker een re-integratieverslag. Hierin vermeld je alle afspraken en resultaten van de geplande werkhervatting.
Na 87 weken ziekteduur ontvangt de medewerker een WIA-aanvraagformulier van het UWV. Dit moet hij binnen drie weken invullen en terugsturen. Vervolgens beoordeelt het UWV het re-integratieverslag en voert de WIA-keuring uit. Is aan de wettelijke voorwaarden voldaan, dan start de WIA-uitkering voor de medewerker.
Heb je een andere mening dan de bedrijfsarts, arboarts en/of medewerker? Vraag bij het UWV een deskundigenoordeel aan.
Meer details over de Wet verbetering poortwachter vind je onder andere in de Werkwijzer poortwachter van het UWV en een overzicht van de te volgen stappen vind je in de Quick start behorende bij deze werkwijzer.
Daarnaast kun je natuurlijk bij ons terecht. Naast specialist in preventie en verzuim zijn we namelijk ook gecertificeerd arbodienstverlener. Lees hier meer over op onze Arbodienst-pagina . Heb je een vraag of wens je advies? We helpen je graag. Bel of mail ons.
Bron: UWV, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Actueel
Uitkomst Webmodule beoordeling arbeidsrelatie is niet juridisch houdbaar
Betaal voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2025 niet te vroeg
Interview Salaris Vanmorgen met Matthijs Koppelaar
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Twijfel je bij het beoordelen van arbeidsrelaties of er wel of geen sprake is van loondienst, dan kun je de Webmodule beoordeling arbeidsrelatie gebruiken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt de module ter beschikking voor opdrachtgevers. Maar let op: Je kunt er geen zekerheid aan ontlenen. Minister Van Hijum beantwoordde onlangs vragen over […]
De Belastingdienst is deze maand begonnen met het versturen van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor het jaar 2025. Met het uitdrukkelijk verzoek: Betaal deze pas ná de dagtekening in 2025. Veel belastingplichtigen, zoals zelfstandig ondernemers, ontvangen jaarlijks een voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Je mag deze voorlopige aanslag in één keer betalen of gespreid betaald in elf […]
Eerder dit jaar won Matthijs Koppelaar, Manager Salaris & Advies, de titel ‘Leidinggevende salarisprofessional van het jaar’. Nu is hij als jurylid betrokken bij diezelfde verkiezing voor 2025. Wat vindt hij zo mooi aan het salarisvak en waarom maakt hij zich er hard voor? Salaris Vanmorgen interviewde hem erover. Matthijs Koppelaar in jury Salarisprofessional van […]
In oktober kon je in de Special Eindejaarstips al lezen wat dit jaar fiscaal nog mogelijk is. Nu het Belastingplan 2025 in de Tweede Kamer is behandeld, zitten daar een aantal wijzigingen. We hebben ze voor je gemarkeerd in de bestaande special. Tips voor alle belastingplichtigen Over het voorkomen van verlies van heffingskortingen, clusteren van […]
Ben je ondernemer en heb je plannen voor Research & Development? Of wil je technisch-wetenschappelijk onderzoek uitvoeren? Dan kun je aanspraak maken op belastingvoordeel vanuit de WBSO-regeling. De Tweede Kamer heeft ingestemd met extra budget hiervoor in 2025 en de Eerste Kamer stemt hierover op 17 december 2024. Kort meer over de WBSO, de voordelen, […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk