Skip to main content
14 juni 2019

Wat te doen in een krappe arbeidsmarkt

Als u het nieuws volgt, dan weet u dat de spanning op de arbeidsmarkt in het eerste kwartaal van dit jaar is gestegen naar een nieuw hoogtepunt. Ook het aantal vacatures heeft een recordniveau bereikt. Wat betekent dit voor u als werkgever?

Tenzij u in een branche opereert, waar potentiële medewerkers in de rij staan voor uw vacatures, heeft u waarschijnlijk moeite met het vervullen ervan. Daar komt bij dat het steeds belangrijker wordt om goede medewerkers te behouden. Maar, wat kunt u daar nou aan doen? Hieronder vindt u een aantal tips:

Tip 1. Vraag uw huidige medewerkers om meer te gaan werken

Als u kijkt naar uw huidige personeelsbestand zijn er wellicht parttimers die best iets meer willen gaan werken. Zo’n 10 procent van de deeltijders is bereid om meer uren te willen werken, dus bespreek het eens!

Tip 2. Leid medewerkers zelf op via uw eigen academy

Ontwikkel een inhouse opleidingstraject. Zo vergroot u niet alleen uw kweekvijver, maar kunt u medewerkers ook heel gericht opleiden. Mooie bijkomstigheid: Aandacht hebben voor leren en ontwikkeling draagt bij aan een positief werkgeversimago.

Tip 3. Automatiseer waar mogelijk

Procesoptimalisatie (tla-advies.nl) en IT oplossingen zoals kunstmatige intelligentie, augmented reality of de inzet van robots kunnen een oplossing bieden bij de krapte op de arbeidsmarkt.

Tip 4. Wees zuinig op uw personeel en hou ze fit en energiek

Medewerkers willen gezien worden. Spreek uw waardering uit en laat hen merken dat u oog voor ze heeft. Daarnaast zijn er verschillende methodes die u kunt inzetten om uw medewerkers fit en energiek aan het werk te houden. De inzet van een vitaliteitsbeleid is hiervoor een hele mooie oplossing.

Tip 5. Richt u ook eens op andere doelgroepen

Denk bijvoorbeeld aan 50-plussers, herintreders en arbeidsbeperkten. Deze mensen willen maar wat graag aan de slag en zijn enorm gemotiveerd om er een succes van te maken.

Wilt u sparren? Mail me gerust. Ik denk graag mee! e.adams@vitaconluteijn.nl

Terug

Nog niet uitgelezen?