Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Wanneer is een jubileumuitkering onbelast?
Je wilt je medewerker een diensttijduitkering geven vanwege zijn jubileum. Wanneer is sprake van een diensttijdvrijstelling en is de uitkering onbelast?
Als iemand 25 of 40 jaar bij dezelfde werkgever werkt, kan het zijn dat hij een jubileumuitkering ontvangt. Soms staat in de cao dat de medewerker aanspraak kan maken op deze uitkering. Is dit niet schriftelijk vastgelegd in een cao of bedrijfsreglement, dan ben je als werkgever niet verplicht om een jubileumuitkering te betalen. De Belastingdienst hanteert in sommige situaties fiscaal gunstige regelingen bij het uitbetalen van jubileumuitkeringen.
Als een diensttijduitkering aan alle voorwaarden voldoet, is de diensttijdvrijstelling van toepassing. De diensttijduitkering hoort dan niet tot het loon van je medewerker en is onbelast. De voorwaarden voor de diensttijdvrijstelling zijn:
De diensttijdvrijstelling geldt als je medewerker minstens 25 jaar in dienst is en nogmaals als je medewerker tenminste 40 jaar in dienst is. De grens van 25 of 40 jaar is zeer strikt. Als één dag ontbreekt, geldt de diensttijdvrijstelling niet. Begint de dienstbetrekking van een medewerker bijvoorbeeld op 2 januari 1979 en eindigt hij per 31 december 2018, dan is de periode van 40 jaar niet volgemaakt.
Voor de diensttijdvrijstelling geldt niet alleen de duur van het laatste dienstverband. De diensttijd van eerdere dienstverbanden bij dezelfde werkgever tellen ook mee. Belangrijk is dat de medewerker loon heeft ontvangen voor de verrichte arbeid. De perioden waarin het dienstverband onderbroken is, tellen niet mee.
Bij de diensttijd gaat het om de periode waarin een medewerker in dienstbetrekking is bij dezelfde werkgever. Heeft een medewerker eerst als uitzendkracht bij de werkgever gewerkt, dan tellen deze jaren niet mee.
In bepaalde gevallen mag je de diensttijd bij een andere werkgever wel meetellen. Voorbeelden hiervan zijn:
De diensttijdvrijstelling geldt één keer bij een 25-jarig dienstverband en één keer bij een 40-jarig dienstverband.
Let op: als de vrijstelling bij een 25-jarig dienstverband nog niet is gebruikt mag je bij een 40-jarig dienstverband de vrijstelling 2 keer toepassen.
De maximale diensttijdvrijstelling is het fiscale loon over een maand dat een medewerker ontvangt op het moment van uitbetalen van de diensttijduitkering. Dit is het loon uit kolom 14 van de loonstaat. Loon uit tegenwoordige dienstbetrekking én loon uit vroegere dienstbetrekking tellen mee.
Je houdt geen rekening met:
Bij het fiscale loon over een maand tel je het maandbedrag op van:
Daarnaast telt je bij het berekende bedrag op:
Je mag geen rekening houden met loon dat de werknemer van een andere inhoudingsplichtige ontvangt.
Als de medewerker minder is gaan werken maar de hoogte van de diensttijduitkering is een voltijd maandloon, dan ga je voor de berekening van de diensttijdvrijstelling toch uit van het deeltijdloon.
Een werkgever mag een diensttijduitkering verstrekken in zowel ‘loon in geld’ als ‘loon in natura’, zolang de totale waarde niet meer is dan een maandloon.
Als je aan voornoemde drie voorwaarden voldoet, geldt de diensttijdvrijstelling. Het bedrag boven het maandloon is loon voor de medewerker. De werkgever mag dit bedrag ook aanwijzen als eindheffingsloon werkkostenregeling (WKR).
De diensttijduitkering is loon voor de medewerker als je niet aan alle voorwaarden voldoet. Je kunt de uitkering aanwijzen als eindheffingsloon WKR. De diensttijduitkering moet dan aan de gebruikelijkheidstoets voldoen.
Vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen tot een bedrag van € 2.400 per werknemer per jaar beschouwt de Belastingdienst als gebruikelijk.
Wil je meer weten over het zo gunstig mogelijk verstrekken van een jubileumuitkering? Neem contact op met onze adviseurs, zij kijken graag met je mee.
Bron: Salaris Vanmorgen
Actueel
Vanaf 1 juli strengere eisen overdrachtsbelasting bij juridische splitsing
Diana Aalderink viert 25 jaar bij Stolwijk Kelderman
Wat verandert het Omnibus-pakket voor de CSRD?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Overweeg je vastgoed over te dragen via een juridische splitsing? Let op: vanaf 1 juli 2025 gelden strengere eisen overdrachtsbelasting en vrijstelling hiervan. Wil je nog profiteren van de huidige regels? Kom dan nu meteen in actie. Momenteel geldt dat je bij een juridische splitsing vrijstelling kunt krijgen van overdrachtsbelasting, mits de splitsing niet primair […]
Het podium vragen past niet bij Diana Aalderink, bestuurder en aandeelhouder van Stolwijk Kelderman (SK) en Stolwijk Kennisnetwerk (SKN). Sommige gelegenheden – zoals een 25-jarig werkjubileum – vragen volgens collega’s echter om welverdiende aandacht. Dus vierden we Diana’s jubileum op 27 maart 2025 met familie en alle collega’s in theater Amphion in Doetinchem. Inclusief een […]
De Europese Commissie publiceerde op 26 februari 2025 het zogenoemde Omnibus-pakket. Dit pakket brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de invoering van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Wat betekent dit in de praktijk? De hoofdpunten op een rij. 1. Alleen bedrijven met 1.000+ medewerkers Het Europese Parlement moet nog instemmen met de voorgestelde […]
De accountantscontrole komt er weer aan. Herken je dat gevoel van haast, stress en eindeloze lijstjes die je nog moet afwerken? Jan Jumelet wel. Hij studeerde Accountancy en werkte vervolgens 12 jaar aan bedrijfskant als controller. Nu hij sinds enige tijd bij ons nauw met onze accountants werkt, combineert hij al die kennis en ervaring. […]
Per 1 maart 2025 heeft Stolwijk Kelderman (SK) zich aangesloten bij MSI Global Alliance, een toonaangevend internationaal netwerk van onafhankelijke kantoren voor accountancy en fiscaal en juridisch advies. Fiscalist Jeffrey Kemperman en accountant Jos Klein Haneveld zijn nauw betrokken bij de internationale samenwerking. Beide zien de aansluiting als een sterke extra mogelijkheid om klanten op […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk