Skip to main content
18 april 2025

VSME – verfrissend voorjaar voor duurzaam ondernemen

Afgezwakte CSRD-regelgeving – een doodsteek voor de duurzame transitie? Nee, in tegendeel. Juist nu zien we steeds sterker de meerwaarde van duurzaam ondernemen. De ondernemers en organisaties die écht geloven in transparantie en werk willen maken van hun toekomstbestendigheid gaan (vrijwillig) door. Voor hen is er de VSME-standaard met praktische en haalbare kaders voor duurzaamheidsrapportage. Anouk Spijkers en Karin Kemperman, accountants met een specialisme in duurzaam ondernemen, praten je bij over de veranderingen en tippen over kansen. Want verduurzamen draait niet alleen om regels, maar vooral om slim ondernemen.

Door Anouk Spijkers en Karin Kemperman, Accountants met duurzaamheidsspecialisme

Er waait een verfrissende voorjaarswind door duurzaamheidsland. Een ‘vernieuwing’ die al een tijdje in de lucht hangt en een verlichting van de regeldruk met zich meebrengt. Een periode waarin nieuwe ideeën tot bloei komen.

Het Omnibus-pakket

Recent heeft de Europese Commissie ruime versoepelingen (het zogenaamde Omnibus-pakket) aangenomen. Met als gevolg:

  1. 2 jaar uitstel van de invoering van CRSD-regelgeving voor grote ondernemingen
  2. Vereenvoudiging van CSRD-regelgeving waardoor veel mkb-ondernemingen niet meer rapportageplichtig zijn

Meer lezen over de Omnibus-veranderingen? Lees het nieuwsbericht ‘Wat verandert het Omnibus-pakket voor de CSRD?’.

Afgeleid door complexiteit

De oorspronkelijke gedachte achter de rapportageplicht van de CSRD was om het bedrijfsleven te bewegen naar meer oog voor klimaat, bestuurlijke transparantie en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Om zo te verduurzamen en toekomstbestendiger te worden. Maar de uitgebreide rapportageplicht met vele datapunten, complexiteit en administratieve lastenverzwaring leidde in de praktijk al snel af van die daadwerkelijke bedoeling.

ESG-informatie blijft nuttig en nodig

Heb je als ondernemer al veel tijd en energie in de CSRD-implementatie geïnvesteerd, dan voelt de gedane investering wellicht als een verlies. Maar al is de CSRD voor veel ondernemingen nu van tafel, nut en noodzaak zijn er nog steeds. Immers, ondernemen doe je voor de lange termijn en het liefst met een gezonde onderneming en duurzaam succes. De vraag naar ESG-informatie blijft dus onverminderd relevant.

“De CSRD is afgezwakt, maar duurzaam ondernemen blijft onverminderd relevant”

Kaders en kansen

Voor het opstellen van vrijwillige duurzaamheidsinformatie is er de VSME-standaard (Voluntary Sustainability Reporting Standard for non-listed SME’s). Deze lichtere variant van de CSRD-regelgeving kun je gebruiken als je nieuwe vertrekpunt voor toekomstgericht ondernemen en transparante communicatie daarover.

De VSME geeft namelijk heldere kaders om aan een duurzaam succesvolle onderneming te werken. Het mooie daarbij: naast een beperkt aantal verplichte elementen is er veel ruimte voor een bedrijfsspecifieke invulling. Dit biedt kansen om juist die thema’s uit te diepen die niet alleen relevant zijn voor het milieu en de samenleving, maar die ook specifiek bij jouw bedrijf en bedrijfsvoering passen. De kaders om jouw onderneming op termijn verder brengen. 

Haalbaar en betaalbaar

Dat verduurzaming per definitie gepaard gaat met hoge investeringen en kosten is een misverstand. Juist door intern kritisch te zijn op bijvoorbeeld efficiency en procesverbeteringen in de bedrijfsvoering en de keten kun je op meerdere vlakken winst behalen, bijvoorbeeld voor milieu, goed werkgeverschap en financiën.

Maar dit vraagt wel om het bij elkaar brengen van de juiste data en stuurinformatie, om van daaruit te beoordelen welke verbeteringen haalbaar en betaalbaar zijn. Verken daarbij ook de mogelijkheden voor subsidies, voordelige financieringen en fiscale voordelen. Immers, duurzaam succes vraagt ook om een financieel gezonde basis. En juist daar zien we een belangrijke rol voor ons als accountants en adviseurs: meedenken over slimme investeringen, het benutten van regelingen en het bewaken van financiële haalbaarheid.

“Dat verduurzaming gepaard gaat met hoge investeringen en kosten is een misverstand”

Onze eerste ervaringen

Uiteraard hebben we de VSME-standaard grondig bestudeerd. Ook hebben we klanten en partners in ons netwerk om een eerste reactie gevraagd. Onze conclusie? In zijn algemeenheid heeft duurzaam ondernemen niet aan belang heeft verloren. Voordelen die we veel horen en zien:

Het rapporteren over relevante duurzaamheidsthema’s laat zien dat je toekomstgericht, innovatief en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog op de agenda hebt staan. Dit kan deuren openen naar nieuwe opdrachten en samenwerkingen.

Duurzaamheid en efficiëntie gaan hand in hand. Door verspilling te verminderen, scherp te zijn procesverbeteringen en efficiency te verhogen snijdt het mes aan twee kanten: het verlaagt de operationele kosten én draagt positief bij mens en klimaat.

Overheden en investeerders geven vaker de voorkeur aan bedrijven die duurzaam waarde creëren. Door transparant hierover te communiceren en concrete voorbeelden en resultaten te benoemen vergroot je de kansen in de markt, bijvoorbeeld bij een aanbesteding.

Succesvolle bedrijven zijn gebouwd op sterke teams. Een veilige en sociale werkomgeving zorgt voor gemotiveerde medewerkers, minder verloop, een lager ziekteverzuim en hogere productiviteit. Bovendien trek je er makkelijker jonge medewerkers mee aan.

Klanten verwachten steeds vaker dat bedrijven op maatschappelijk vlak verantwoordelijkheid nemen. Door helder en transparant te communiceren over de eigen duurzaamheidsdoelen bouw je een klantenkring op die jouw missie en aanpak deelt en ondersteunt.

Verduurzamen draait ook om ‘verbinding’. Door samen te werken met gelijkgestemde ondernemers en organisaties ontstaan nieuwe kansen, innovatieve oplossingen, kennisdeling en duurzame partnerschappen.

Ondernemen is kansen zien en keuzes maken

We zien dat bedrijven de waarde van duurzaam ondernemerschap steeds meer omarmen en hiermee vooruit willen. Juist nu de rapportageverplichting naar de achtergrond verdwijnt groeit de intrinsieke motivatie. En het mooie: juist door de afzwakking van de CSRD is er weer ruimte om op eigen tempo en binnen je eigen mogelijkheden te verduurzamen en hierover te rapporteren. Stolwijk Kelderman kiest bewust voor een praktische insteek en toepassing van de VSME. En we ondersteunen je graag op bij jouw duurzaamheidsreis. Dus schroom niet om te bellen of mailen. Met een quickscan kunnen we je praktisch en snel vooruithelpen.

Ontbijtsessie duurzaam ondernemen en VSME

4 juni 2025 | 07:30-10:00 uur | Wijchen | kosteloos

Benieuwd naar de mogelijkheid voor een eigen duurzame strategie of duurzaamheidsrapportage? Of wil je meer horen over de eerste inhoudelijke ervaringen?

Op 4 juni organiseren we een ontbijtsessie. Daarbij kun je kennismaken met duurzaam ondernemen en je vrijblijvend oriënteren op de toepassing van de VSME.

Meld je nu kosteloos aan via esg@stolwijkkelderman.nl!

Anouk-spijkers

Anouk Spijkers

Accountant en Duurzaamheidsspecialist
T +31 (0)314 369 111
E anoukspijkers@stolwijkkelderman.nl

Karin Kemperman

Karin Kemperman

Accountant en Duurzaamheidsspecialist
T +31 (0)314 369 111
E karinkemperman@stolwijkkelderman.nl

Terug

Nog niet uitgelezen?