Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Waarschijnlijk hogere aanslag inkomstenbelasting 2014
In 2014 is een aantal belastingregels veranderd. Deze veranderingen hebben invloed op de belasting die u moet betalen over uw inkomen in 2014.
Meestal wordt al belasting betaald over uw inkomen wanneer u dat krijgt. Dat kan op 2 manieren:
Bent u in loondienst? Of krijgt u een uitkering? En hebt u aftrekposten, bijvoorbeeld omdat u een eigen woning hebt? Dan hebt u waarschijnlijk over 2014 geld teruggekregen via een voorlopige aanslag.
Toen de Belastingdienst uw voorlopige aanslag berekende, kon zij geen rekening houden met een aantal wijzigingen in de belastingregels. Ook werkgevers en uitkeringsinstanties konden geen rekening houden met bepaalde wijzigingen, toen zij belasting inhielden op uw loon of uitkering. U hebt daardoor te weinig belasting betaald, of te veel belasting teruggekregen. Bij uw aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen over 2014 moet u daarom een bedrag bijbetalen of terugbetalen.
U kunt te maken krijgen met de wijzigingen van de belastingregels in de volgende 3 situaties:
De wijzigingen hebben voor u gevolgen als:
Wij gaan hieronder uitsluitend in op de situatie waarin u inkomsten had uit loon of uitkering.
Uw werkgever of uitkeringsinstantie houdt belasting in op uw loon of uitkering. Deze belasting heet loonheffing. Werkgevers of uitkeringsinstanties moeten loonheffing inhouden volgens tabellen. In de tabellen wordt al rekening gehouden met het inkomensafhankelijk worden van de algemene heffingskorting.
Hebt u in 2014 een bijzondere beloning gehad? Dan konden werkgevers of uitkeringsinstanties hier niet op de juiste manier belasting op inhouden. Zij moeten belasting inhouden op uw bijzondere beloning volgens de tabel bijzondere beloningen. Hierin is geen rekening gehouden met de aanpassing van de algemene heffingskorting.
Bijzondere beloningen zijn bijvoorbeeld:
Toen de Belastingdienst uw voorlopige aanslag berekenden, hebben zij helemaal geen rekening gehouden met het inkomensafhankelijk worden van de algemene heffingskorting. Daardoor is het bedrag dat u hebt teruggekregen of dat u hebt betaald via uw voorlopige aanslag waarschijnlijk te hoog of te laag.
De belasting die u betaalt, is ook afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden. Daarom kunnen wij niet precies aangeven hoe hoog het bedrag is dat u moet bijbetalen. Volgens staatssecretaris Wiebes van Financiën moeten tussen de 5 en 6 miljoen mensen bij de aangifte inkomstenbelasting 2014 rekening houden met een tegenvaller van rond de € 300. Voor sommigen kan die tegenvaller zelfs oplopen tot € 700.
Per 1 januari 2015 past de Belastingdienst de loonbelastingtabellen wel aan, zodat minder mensen te maken krijgen met een naheffing of een lagere teruggaaf van belasting in 2016.
Bron: Belastingdienst
Actueel
Doorwerken na AOW-leeftijd: dit moet je weten over de aangifte loonheffingen
Bedrijfsoverdracht IB-onderneming: dit moet je fiscaal vooraf regelen
UWV herintroduceert 60-plusmaatregel per 1 september 2025
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Wat verandert er in de aangifte loonheffingen wanneer een werknemer de AOW-leeftijd bereikt? Die vraag is relevant voor werkgevers die te maken hebben met werknemers die doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Vanaf dat moment gelden er andere regels voor de verzekeringsindicaties én de inkomstenverhouding (IKV). Verzekeringsplicht wijzigt per AOW-leeftijd Een werknemer die op 15 juni […]
Wat als je functieprofielen niet meer helpen bij de ontwikkeling van je mensen? Grote kans dat dat al zo is. Want traditionele functieprofielen verouderen sneller dan ooit. Ze sluiten vaak niet meer aan op wat medewerkers écht nodig hebben om te groeien. En ze geven geen antwoord op vragen als: Waar kan ik naartoe groeien? […]
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
Vanaf 1 september 2025 voert het UWV opnieuw de 60-plusmaatregel in voor WIA-aanvragen. Deze tijdelijke regeling, eerder van kracht tussen 2022 en 2024, is bedoeld om de achterstanden bij WIA-beoordelingen terug te dringen. Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waardoor […]
De Eerste Kamer heeft de Wet tegenbewijsregeling box 3 aangenomen. Daarmee zijn de regels om belasting te betalen over je werkelijk rendement box 3 nu definitief. Bovendien is sinds 10 juli 2025 ook het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR) beschikbaar via de website van de Belastingdienst. Dus is jouw werkelijke rendement lager dan het forfaitaire […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk