Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Vaccinatie onder werktijd: wel of niet doorbetaald?
Kan je medewerker zich alleen onder werktijd laten vaccineren, dan kan hij/zij hier calamiteitenverlof of kort verzuimverlof opnemen. Als werkgever moet je je medewerker dan dus gewoon doorbetalen. Dit kan alleen als het echt niet mogelijk is om de prik buiten werktijd te krijgen.
Werknemers kunnen calamiteitenverlof opnemen als zij te maken krijgen met ‘onvoorziene omstandigheden die een onmiddellijke onderbreking van de arbeid vergen’. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld brand, inbraak of lekkage in het huis van de werknemer.
Ook is het verlof te gebruiken bij ‘zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden’ zoals de bevalling van een partner, het overlijden en de lijkbezorging van bepaalde naasten, arts- of ziekenhuisbezoek dat redelijkerwijs niet buiten werktijd is te plannen en de noodzakelijke verzorging op de eerste ziektedag van een naaste.
Krijgt een medewerker een oproep om de coronavaccinatie te halen onder zijn werktijd, dan ligt het aan zijn arbeidsovereenkomst en de omstandigheden van het geval of hij een beroep kan doen op calamiteitenverlof. Om voor dit verlof in aanmerking te komen gelden in het algemeen drie voorwaarden:
Bij een coronavaccinatie geldt dat het niet direct spoedeisend is en er geen sprake is van onvoorzienbaarheid, maar het kan wel zo zijn dat het niet buiten werktijd te plannen is. Dan kan de werknemer dus calamiteitenverlof aanvragen.
Laat een werknemer zich, ondanks de mogelijkheid de prik buiten werktijd te halen, toch onder werktijd vaccineren, dan moet hij zijn vakantieuren inzetten.
Moet je medewerker iemand begeleiden bij het laten zetten van de vaccinatie, dan kan hij/zij daarvoor calamiteitenverlof of kort verzuimverlof opnemen. Hiervoor gelden dezelfde criteria van spoedeisend zijn, onvoorzien zijn of niet buiten werktijd te plannen zijn. Daarnaast moet het gaan om een naast familielid, een nabije sociale relatie of een huisgenoot. Tevens moet er serieus gekeken worden of iemand anders dan jouw medewerker de persoon in kwestie kan begeleiden.
Wil je meer weten over de verschillende soorten verlof, de voorwaarden en hoe je dit voor jouw organisatie verwerkt? Onze adviseurs staan voor je klaar. Je kunt ze telefonisch of per mail bereiken.
Actueel
Nieuw Stolwijk Kelderman Deventer officieel geopend
Fiets van de zaak – Alles over bijtelling en onbelast vergoeden
Vanaf 1 juli strengere eisen overdrachtsbelasting bij juridische splitsing
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Gisteren openden we officieel ons nieuwe kantoor in Deventer. Met extra werk- en overlegruimte voor verdere groei en verankering van Stolwijk Kelderman (SK) en heel Stolwijk Kennisnetwerk (SKN) in Oost-Nederland. “Een uitdagende maar zeker haalbare ambitie”, aldus Bart Kuipers, accountant bij Stolwijk Kelderman Deventer. Daar waar anderen de regio verlaten kiest SKN met volle overtuiging […]
Nu de zon zich weer vaker laat zien, is het hét moment om medewerkers – of jezelf als dga – te stimuleren vaker de fiets te pakken. Met een fietsregeling en fiets van de zaak combineer je vitaliteit met fiscale voordelen. Hoe zit dat precies? We zetten de regels voor je op een rij. Bijtelling […]
Overweeg je vastgoed over te dragen via een juridische splitsing? Let op: vanaf 1 juli 2025 gelden strengere eisen overdrachtsbelasting en vrijstelling hiervan. Wil je nog profiteren van de huidige regels? Kom dan nu meteen in actie. Momenteel geldt dat je bij een juridische splitsing vrijstelling kunt krijgen van overdrachtsbelasting, mits de splitsing niet primair […]
Het podium vragen past niet bij Diana Aalderink, bestuurder en aandeelhouder van Stolwijk Kelderman (SK) en Stolwijk Kennisnetwerk (SKN). Sommige gelegenheden – zoals een 25-jarig werkjubileum – vragen volgens collega’s echter om welverdiende aandacht. Dus vierden we Diana’s jubileum op 27 maart 2025 met familie en alle collega’s in theater Amphion in Doetinchem. Inclusief een […]
De Europese Commissie publiceerde op 26 februari 2025 het zogenoemde Omnibus-pakket. Dit pakket brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de invoering van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Wat betekent dit in de praktijk? De hoofdpunten op een rij. 1. Alleen bedrijven met 1.000+ medewerkers Het Europese Parlement moet nog instemmen met de voorgestelde […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk