Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / false
Wij zien regelmatig dat ondernemers een eenmanszaak uitoefenen én in hun eigen bv werken. Dit biedt verschillende fiscale mogelijkheden. Het is dan wel belangrijk dat je een goede urenregistratie bijhoudt.
In veel gevallen is het aantrekkelijk om naast een bv ook een eenmanszaak te hebben. Als ondernemer kun je zo namelijk profiteren van de fiscale voordelen van beide rechtsvormen. Voor de meeste fiscale faciliteiten in de inkomstenbelasting is het wel een vereiste dat je voldoet aan het urencriterium van een eenmanszaak. Het bijhouden van je urenregistratie is dan een must.
Het hof van Leeuwarden heeft laatst uitspraak gedaan in een zaak om een ondernemer die werkte in zijn administratiekantoor (een bv) en zijn assurantiekantoor (een eenmanszaak). Beide activiteiten vonden op hetzelfde adres plaats. Deze ondernemer claimde zelfstandigenaftrek, maar kon niet hard maken dat hij daadwerkelijk aan het urencriterium van zijn eenmanszaak (het assurantiekantoor) voldeed.
In deze zaak ontbrak een urenregistratie, wat cruciaal was voor de uitspraak. Bovendien liepen meerdere activiteiten in elkaar over en was het onduidelijk welke voor rekening kwamen van het assurantiekantoor en welke niet. Het gevolg was dat in de aangifte de zelfstandigenaftrek werd geschrapt.
De voordelen van een eenmanszaak zijn met name de fiscale ondernemersfaciliteiten, zoals de mkb-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek. Om voor deze faciliteiten in aanmerking te komen, moet je o.a. daadwerkelijk tenminste 1.225 uur in je bedrijf gewerkt hebben.
Een bv kent vooral voordelen als er veel winst wordt gemaakt. Je kunt met een bv voorkomen dat je over de winst het toptarief in box 1 van nu 49,5% aan inkomstenbelasting moet betalen.
Vanwege de coronacrisis mag je er voor de periode van 1 maart 2020 tot en met 1 oktober 2020 van uitgaan dat je in die periode ten minste 24 uur per week aan je onderneming besteed hebt, ook als je dat niet werkelijk hebt gedaan.
Wil je weten of de combinatie van een eenmanszaak en een bv voor jou ook interessant kan zijn? Onze adviseurs zijn telefonisch (0314 369 111) of per mail bereikbaar voor al je vragen.
Actueel
Doorwerken na AOW-leeftijd: dit moet je weten over de aangifte loonheffingen
Bedrijfsoverdracht IB-onderneming: dit moet je fiscaal vooraf regelen
UWV herintroduceert 60-plusmaatregel per 1 september 2025
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Wat verandert er in de aangifte loonheffingen wanneer een werknemer de AOW-leeftijd bereikt? Die vraag is relevant voor werkgevers die te maken hebben met werknemers die doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Vanaf dat moment gelden er andere regels voor de verzekeringsindicaties én de inkomstenverhouding (IKV). Verzekeringsplicht wijzigt per AOW-leeftijd Een werknemer die op 15 juni […]
Wat als je functieprofielen niet meer helpen bij de ontwikkeling van je mensen? Grote kans dat dat al zo is. Want traditionele functieprofielen verouderen sneller dan ooit. Ze sluiten vaak niet meer aan op wat medewerkers écht nodig hebben om te groeien. En ze geven geen antwoord op vragen als: Waar kan ik naartoe groeien? […]
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
Vanaf 1 september 2025 voert het UWV opnieuw de 60-plusmaatregel in voor WIA-aanvragen. Deze tijdelijke regeling, eerder van kracht tussen 2022 en 2024, is bedoeld om de achterstanden bij WIA-beoordelingen terug te dringen. Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waardoor […]
De Eerste Kamer heeft de Wet tegenbewijsregeling box 3 aangenomen. Daarmee zijn de regels om belasting te betalen over je werkelijk rendement box 3 nu definitief. Bovendien is sinds 10 juli 2025 ook het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR) beschikbaar via de website van de Belastingdienst. Dus is jouw werkelijke rendement lager dan het forfaitaire […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk