Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Meervoudig uitstel van betaling belastingen
Als uw onderneming betalingsproblemen ervaart als gevolg van de Corona crisis, kunt u de Belastingdienst verzoeken om voor 3 maanden bijzonder uitstel van betaling te verlenen. Het verzoek kan tegelijk gelden voor alle (naheffings)aanslagen inkomstenbelasting, Zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting. Voor de overige belastingen, zoals bijvoorbeeld de kansspel- of assurantiebelasting, vraagt u apart uitstel van betaling aan.
Het is niet nodig om te wachten met uw verzoek. Zodra de eerste (naheffings)aanslag is opgelegd, kunt u het verzoek tot uitstel voor alle aanslagen indienen. De eerst binnenkomende aanslagen zullen in de meeste gevallen de naheffingsaanslagen loonheffingen en omzetbelasting zijn met betrekking tot de maand februari 2020. Naar verwachting worden deze eind april opgelegd.
Vanaf het moment van indiening krijgt u automatisch 3 maanden uitstel van betaling voor de (eerste) opgelegde (naheffings)aanslag en voor de (naheffings)aanslagen die nog volgen gedurende deze driemaandsperiode. Stel dat u de eerste (naheffings)aanslag ontvangt op 24 april en het verzoek om uitstel van betaling wordt ingediend op 1 mei 2020, dan wordt automatisch uitstel van betaling verleend tot 1 augustus 2020. Dit uitstel geldt dan voor alle aanslagen die tussen 1 mei en 1 augustus worden opgelegd. De uitsteltermijn van 3 maanden kunt u dus optimaal benutten door het uitstelverzoek pas in te dienen tegen het einde van de uiterste betalingsdatum van de eerste opgelegde (naheffings)aanslag.
Let op! in geval van deblokkering van de G-rekening kunt u er juist belang bij hebben om het verzoek tot uitstel zo snel mogelijk in te dienen. Lees ook ons artikel ‘Liquiditeitsvoordeel voor ondernemers met een G-rekening’.
U kunt het verzoek zowel schriftelijk als digitaal indienen. Bij digitale indiening dient u de beschikking te hebben over een DigiD code. In geval van een rechtspersoon kan dit bijvoorbeeld de code van de bestuurder of een werknemer van de organisatie zijn. Lees hier meer over de digitale aanvraag.
Let op! Heeft u een maatschap of een VOF? Dan dient u de uitstelverzoeken voor (naheffings)aanslagen te doen op naam van het samenwerkingsverband (bijvoorbeeld loonheffingen en omzetbelasting). De uitstelverzoeken voor aanslagen op naam van de participanten (bijvoorbeeld inkomstenbelasting en Zorgverzekeringswet) moet u apart indienen.
Wilt u hulp bij het aanvragen van uitstel van belastingbetaling? Stuur ons dan de eerst ontvangen (naheffings)aanslag toe. Wilt u dat wij (ook) de opgelegde (naheffings)aanslagen in de driemaandsperiode bewaken? Dan ontvangen we deze graag spoedig nadat deze aan u opgelegd zijn. Als wij alle, in de driemaandsperiode opgelegde, belastingaanslagen volledig in beeld hebben, kunnen wij bijvoorbeeld meedenken in de liquiditeitsplanning. Ook zijn wij dan in staat om sneller te schakelen als na verloop van de driemaandsperiode een aanvullende periode van 3 maanden uitstel nodig is. Afhankelijk van de hoogte van de totale belastingschuld, na afloop van de driemaandsperiode, is aanvullende informatie nodig voor aanvullend uitstel. Bij een totale belastingschuld van meer dan € 20.000 is in ieder geval een verklaring nodig van een derde-deskundige (bijvoorbeeld een accountant). Nadere concretisering op dit punt zal later volgen.
Voor de volledigheid: een afzonderlijke melding betalingsonmacht is niet nodig als u om uitstel van betaling voor loonheffingen en omzetbelasting hebt verzocht. Wij verwijzen ook naar ons bericht van 8 april over dit onderwerp: ‘Aparte melding betalingsonmacht is niet meer nodig‘.
Lees meer actuele berichten van onze Corona Helpdesk | schrijf u in voor onze Corona nieuwsbrief
DISCLAIMERIn dit nieuwsbericht verstrekt SKN algemene informatie gebaseerd op de ons thans bekende informatie en de thans geldende wet- en regelgeving. Voor zover dit nieuwsbericht juridische informatie verstrekt, beoogt SKN niet om juridisch advies te verlenen voor uw concrete situatie. De inhoud van dit nieuwsbericht is door SKN met zorg samengesteld mede op basis van door derden verstrekte informatie. SKN aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheid of onvolledigheid van de verstrekte informatie, daar iedere situatie uniek is.
Actueel
Doorwerken na AOW-leeftijd: dit moet je weten over de aangifte loonheffingen
Bedrijfsoverdracht IB-onderneming: dit moet je fiscaal vooraf regelen
UWV herintroduceert 60-plusmaatregel per 1 september 2025
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Wat verandert er in de aangifte loonheffingen wanneer een werknemer de AOW-leeftijd bereikt? Die vraag is relevant voor werkgevers die te maken hebben met werknemers die doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Vanaf dat moment gelden er andere regels voor de verzekeringsindicaties én de inkomstenverhouding (IKV). Verzekeringsplicht wijzigt per AOW-leeftijd Een werknemer die op 15 juni […]
Wat als je functieprofielen niet meer helpen bij de ontwikkeling van je mensen? Grote kans dat dat al zo is. Want traditionele functieprofielen verouderen sneller dan ooit. Ze sluiten vaak niet meer aan op wat medewerkers écht nodig hebben om te groeien. En ze geven geen antwoord op vragen als: Waar kan ik naartoe groeien? […]
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
Vanaf 1 september 2025 voert het UWV opnieuw de 60-plusmaatregel in voor WIA-aanvragen. Deze tijdelijke regeling, eerder van kracht tussen 2022 en 2024, is bedoeld om de achterstanden bij WIA-beoordelingen terug te dringen. Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waardoor […]
De Eerste Kamer heeft de Wet tegenbewijsregeling box 3 aangenomen. Daarmee zijn de regels om belasting te betalen over je werkelijk rendement box 3 nu definitief. Bovendien is sinds 10 juli 2025 ook het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR) beschikbaar via de website van de Belastingdienst. Dus is jouw werkelijke rendement lager dan het forfaitaire […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk