Skip to main content
11 juni 2018

Time out! Afstand nemen helpt strategisch focussen

De economie draait op volle toeren, dan voelt het heel gewoon om hard door te werken en alle ballen in de lucht te houden. Wat we daarbij meestal vergeten is dat het ook verstandig is om af en toe even afstand te nemen en ons te bezinnen op hoe het eigenlijk gaat binnen het team. En natuurlijk op hoe het zou moeten gaan: werkt iedereen wel zo effectief, efficiënt en gefocust samen als u zou willen?

Een krachtig model dat wij tijdens teamsessies inzetten om meer focus te krijgen is het teameffectiviteitsmodel. Het model bestaat uit een rangorde van vijf hoofdzaken:

  • missie
  • doelen
  • taken & rollen
  • werkafspraken & procedures
  • en onderlinge verhoudingen.

De volgorde binnen het model laat zien waaraan als eerste aandacht besteed zou moeten worden om een team beter te laten functioneren. Functioneert een team niet optimaal, dan is het zaak om te onderzoeken op welk niveau dit speelt. De oorzaken van problemen zijn namelijk meestal te vinden op een hoger niveau, dan waar ze tot uiting komen. Zo kunnen problemen in de samenwerking bijvoorbeeld voortkomen uit onduidelijkheid over het gezamenlijke doel. Dit doel zal dan eerst vastgesteld moeten worden, voordat een training communicatieve vaardigheden de oplossing zal zijn. Door te kijken naar de bovenliggende niveaus kunnen we de effectiviteit van een team dus verbeteren.

Onlangs mochten wij één van onze klanten tijdens een MT-dag helpen om even afstand te nemen van de dagelijkse praktijk. Dit dynamische bedrijf met grote ambities is volop in beweging. Net als overal gaat het veranderingsproces binnen deze organisatie gepaard met vallen en opstaan. Daarom namen zij voor een moment afstand om zich met elkaar af te vragen of ze zich op de juiste weg bevinden. En om te bezien hoe zij deze weg willen vervolgen. Het teameffectiviteitsmodel maakte duidelijk op welk niveau zaken aangepakt dienden te worden.

Samen met de organisatie werkten wij toe naar aan een steviger fundament en het bepalen van strategische doelen voor de komende tijd. Tijdens deze MT-dag zijn waardevolle stappen gezet. Er werden besluiten genomen en de focus is scherpgesteld

 

Heeft u ook behoefte om even afstand te nemen om strategisch te kunnen focussen? Neem dan contact met mij op via s.peters@vitaconluteijn.nl of telefonisch: 0316-740134.

Sanneke Peters | HR Consultant

Terug

Nog niet uitgelezen?