Skip to main content
21 oktober 2021

Snelle vergelijking van je cijfers met RGS

Als ondernemer wil je inzicht hebben in je cijfers, weten hoe het gaat. In veel gevallen is het ook nuttig om snel vergelijkingen te maken. Bijvoorbeeld als je financiering nodig hebt. RGS biedt dan de uitkomst.

RGS staat voor “referentie grootboekschema”. Middels RGS krijgen grootboekrekeningen een vaste plek in rapportages. Het is een soort codetaal die veel instanties, zoals bijvoorbeeld banken, kredietverstrekkers en de Belastingdienst, ook gebruiken. Gebruik je RGS, dan kunnen deze partijen jouw cijfers makkelijker interpreteren.

Sneller rapporteren, beter advies

Met RGS worden rapportages en financiële dashboards automatisch opgesteld. Er hoeft niks meer handmatig samengevoegd te worden, waardoor er een veel kleinere kans is op het maken van fouten en de kwaliteit en betrouwbaarheid van je rapportages omhoog schiet. Er ontstaat meer ruimte voor de analyse van je cijfers en daarmee een beter onderbouwd advies.

De voordelen van een makkelijke vergelijking

Super fijn dat de Belastingdienst, banken en kredietverstrekkers graag met RGS werken en cijfers van ondernemingen makkelijker kunnen interpreteren. Maar wat is het voordeel voor jou als ondernemer? Het grote voordeel voor jou als ondernemer is met name dat externe partijen weten dat je cijfers betrouwbaar zijn door het gebruik van RGS. Daarnaast kunnen zij jouw cijfers, door de uniforme werkwijze, sneller vergelijken. Bij bijvoorbeeld een financieringsaanvraag kan dit zorgen voor een kortere doorlooptijd. De Belastingdienst gebruikt RGS omdat zij bijvoorbeeld aangiften btw en IB automatisch kunnen vergelijken. Ze hebben sneller inzicht in een administratie, kunnen een boekenonderzoek beter voorbereiden en deze sneller afronden.

RGS in je boekhoudpakket

Wij gebruiken Exact Online als boekhoudpakket. Hierin verwerken wij de administraties van onze klanten. Binnen Exact Online hebben wij een standaard template voor RGS, wat door onze klanten makkelijk gebruikt kan worden. Maak je al gebruik van Exact Online en wil je ook de voordelen van RGS voor jouw organisatie benutten? Of gebruik je nu nog een ander boekhoudpakket en wil je weten of Exact Online met RGS interessant is voor jou? Neem gerust contact met mij op, ik vertel je graag meer over de mogelijkheden. Of lees het artikel van mijn collega’s Bart en Marieke over hoe onze organisatie met Exact Online werkt

Renze Brummelman, assistent accountant MKB, Exact Online specialist
t  0314 369 111
r.brummelman@stolwijkkelderman.nl

Terug

Nog niet uitgelezen?