Skip to main content
23 november 2017

Sint schenkt belastingvrije banketstaaf

De Sint is weer in ons land. Wilt u ook dit jaar uw werknemers verrassen met een banketstaaf of een chocoladeletter, dan kan dat belastingvrij.

Kleine geschenkenregeling

De Belastingdienst gaat er vanuit dat kleine geschenken geen loon vormen als u uw werknemer een persoonlijke attentie geeft in situaties waarin ook anderen dan een werkgever een dergelijke attentie geven. Voorwaarde bij deze goedkeuring is dat u geen geld of een waardebon geeft en dat de factuurwaarde inclusief btw van de attentie niet hoger is dan € 25.

Een chocoladeletter, maar bijvoorbeeld ook een banketstaaf met Sinterklaas, zou kunnen worden aangemerkt als een dergelijk klein geschenk. Bedraagt de totale waarde per werknemer niet meer dan € 25 inclusief btw, dan kunt u deze lekkernijen dus belastingvrij geven.

Vrije ruimte

Kunt u voor de banketstaaf geen beroep doen op de kleine geschenkenregeling, dan moet u deze individueel belasten bij uw werknemers. In de praktijk is dit echter niet gebruikelijk. Daarom brengen de meeste werkgevers de banketstaaf onder in de vrije ruimte. Daarvoor moet u de waarde van de banketstaaf als eindheffingsbestanddeel aanwijzen. De banketstaaf is dan onbelast voor zover het totaal van de aangewezen vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen dit jaar niet hoger is dan 1,2% van de totale fiscale loonsom. Over het bedrag boven deze vrije ruimte betaalt u 80% eindheffing.

Belastingvrij

Geeft u de banketstaaf of chocoladeletter om direct op de werkplek te nuttigen, dan kan dit belastingvrij. De Belastingdienst ziet dit als een consumptie op de werkplek en daarvoor geldt een nihilwaardering.

Bron: SRA – Publicatiedatum: 20-11-2017
Terug

Nog niet uitgelezen?