Skip to main content
18 november 2021

SBR: de standaard voor communicatie met je bank

Steeds meer banken werken met Standard Business Reporting, ofwel SBR. Een gestandaardiseerde wijze om cijfers aan te leveren. Gebruik je een andere manier van rapporteren, dan komt er vaak een boete om de hoek kijken.

Vraag je als ondernemer een financiering aan bij een bank, dan wordt er logischerwijs naar je cijfers gevraagd. Voorheen kon je prima een PDF-bestand aanleveren met de gevraagde cijfers, waarna een bankmedewerker de cijfers handmatig overnam in hun systeem. Met de SBR-rapportage hoeft dit niet meer: de cijfers worden direct ingeschoten in het systeem van de bank en kunnen zo eenvoudig geanalyseerd worden. Lekker efficiënt dus.

Boete

Het verwerken en analyseren van cijfers via SBR kost minder tijd en dus minder geld. Daarom is het begrijpelijk dat banken een sterke voorkeur hebben voor SBR-rapportages. We horen steeds vaker dat banken een ‘boete’ opleggen als er geen SBR-rapportage wordt aangeleverd. De boetes beginnen vanaf € 250. Best een flink bedrag.

Er zijn op dit moment al partijen waarbij een SBR-rapportage een harde eis is om je aanvraag in behandeling te nemen. Heb je geen SBR-rapportage, kun je niet eens een aanvraag indienen. En, als ik eerlijk ben, vermoed ik dat alle banken in de nabije toekomst op deze manier gaan werken. SBR wordt de standaard.

Ook voor lopende financieringen

Niet alleen voor het aanvragen van een financiering heb je een SBR-rapportage nodig, ook voor lopende overeenkomsten kan het een vereiste zijn. Bij het aangaan van een lening wordt altijd een overeenkomst opgesteld. Onderdeel van de overeenkomst kan zijn dat je jaarlijks cijfers aan moet leveren. In een financieringsovereenkomst kunnen bijvoorbeeld eisen gesteld worden aan het percentage eigen vermogen ten opzichte van het totale vermogen in de balans. Door jaarlijks cijfers aan te leveren (gebaseerd op de jaarrekening) kan de kredietverstrekker controleren of de onderneming zich aan de afspraken houdt en hoe deze er financieel voor staat op de balansdatum.

SBR-rapportage

Zoals je leest, is SBR niet meer weg te denken uit de zakelijke wereld. Wij hebben al veel klanten kunnen helpen bij het opstellen van SBR-rapportages. Een belangrijke voorwaarde is dat de jaarrekening in het programma Unit4 Audition (tegenwoordig Accountancy Gemak) opgesteld is. Vanuit daar kunnen wij de rapportage voor je maken en controleren met je jaarrekening. Uiteraard krijg jij als klant de rapportage eerst te zien, voordat we deze inschieten in het systeem van de bank.

Wij hebben koppelingen met ABN AMRO Bank, Rabobank, ING en De Volksbank. Voor het opstellen hanteren wij een vaste prijs van € 175 per rapportage.

Meer informatie

Wil je meer weten over SBR-rapportages of wil je een rapportage op laten stellen? Neem gerust contact met mij op, ik vertel je graag meer over de mogelijkheden.

Sander Willemsen, Assistent Accountant MKB
t   06 1328 5171
e   s.willemsen@stolwijkkelderman.nl

Terug

Nog niet uitgelezen?