Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / RI&E: in inventariseren zit voordeel voor jou
Heb je medewerkers in dienst? Dan ben je wettelijk verplicht om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te hebben. We hebben voor je opgesomd waar je op moet letten.
Een veilige en gezonde werkvloer voor medewerkers is een absolute must als je mensen duurzaam inzetbaar wilt houden. Maar wat voor risico’s zijn er binnen jouw organisatie? Sommige zijn overduidelijk, bijvoorbeeld werken met gevaarlijke stoffen of het tillen van zware spullen. Andere zijn minder zichtbaar, zoals werkdruk of discriminatie. Met een RI&E inventariseer je alle mogelijke zaken die de veiligheid en gezondheid van jouw medewerkers in gevaar zouden kunnen brengen. En vervolgens ga je analyseren en actie ondernemen om deze risico’s te verkleinen en weg te nemen.
Een RI&E brengt naast veiligheid en gezondheid nog flink wat andere voordelen met zich mee. Oog voor veiligheid, gezondheid en welzijn zorgt voor:
En uiteindelijk is het ook gewoon zo, dat wanneer je geen RI&E hebt of (een deel van) je risico-inventarisatie en -evaluatie niet op orde is, je boetes en schadeclaims kunt krijgen. Je voorkomt dus onnodige (financiële) problemen.
Er zijn verschillende manieren om een risico-inventarisatie en -evaluatie te maken. Je kunt je RI&E door een professional, bijvoorbeeld een van onze arbo-deskundigen laten maken. Je kunt ook zelf met je RI&E aan de slag. In zo een geval ligt die actie vaak bij de werkgever en/of een preventiemedewerker. En er zijn hulpmiddelen, onder andere van diverse brancheorganisaties. Zorg dat je er een gebruikt met het RI&E-icoontje met een groen vinkje, zodat je zeker weet dat het Steunpunt RI&E het instrument heeft gecontroleerd en de inhoud voldoet aan de wettelijke regelgeving.
Breng risico’s in kaart. Deel ze in op soort, zoals mentale belasting en omgevingsfactoren.
Vergelijk de geïnventariseerde risico’s en deel ze in naar hoge en minder hoge risico’s.
Leg vast wat je wanneer en hoe gaat doen om de geïnventariseerde risico’s te verkleinen of weg te nemen.
In veel gevallen moet je de RI&E laten toetsen. Dit doet een gecertificeerde arbodienst of arbo-deskundige. Uit de toetsing kan naar voren komen dat je nog punten moet aanpassen. Heb je 25 medewerkers of minder? Dan kan het zijn dat je niet hoeft te laten toetsen. Op de toetsingspagina van het Steunpunt RI&E vind je hierover meer.
Betrek medewerkers bij je risico-inventarisatie en -evaluatie. Heeft je organisatie een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Deze hebben instemmingsrecht op de RI&E.
Voor de verbeteringen door waarvan je hebt vastgesteld dat ze nodig zijn om risico’s te verkleinen of te laten verdwijnen.
Je RI&E is nooit af. Verandert er iets in je organisatie of je omgeving, dan heeft dit impact op risico’s en moet je de RI&E dus bijstellen. Check daarom regelmatig op actualiteit.
Twijfel je of je RI&E-plichtig bent of wat voor jou de beste optie is om een RI&E te maken? Wil je je RI&E laten toetsen door een van onze gecertificeerde arbo-deskundigen? Bel of mail ons. We helpen je graag. Ook kun je gebruikmaken van ons RI&E-abonnement.
Actueel
Uitkomst Webmodule beoordeling arbeidsrelatie is niet juridisch houdbaar
Betaal voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2025 niet te vroeg
Interview Salaris Vanmorgen met Matthijs Koppelaar
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Twijfel je bij het beoordelen van arbeidsrelaties of er wel of geen sprake is van loondienst, dan kun je de Webmodule beoordeling arbeidsrelatie gebruiken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt de module ter beschikking voor opdrachtgevers. Maar let op: Je kunt er geen zekerheid aan ontlenen. Minister Van Hijum beantwoordde onlangs vragen over […]
De Belastingdienst is deze maand begonnen met het versturen van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor het jaar 2025. Met het uitdrukkelijk verzoek: Betaal deze pas ná de dagtekening in 2025. Veel belastingplichtigen, zoals zelfstandig ondernemers, ontvangen jaarlijks een voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Je mag deze voorlopige aanslag in één keer betalen of gespreid betaald in elf […]
Eerder dit jaar won Matthijs Koppelaar, Manager Salaris & Advies, de titel ‘Leidinggevende salarisprofessional van het jaar’. Nu is hij als jurylid betrokken bij diezelfde verkiezing voor 2025. Wat vindt hij zo mooi aan het salarisvak en waarom maakt hij zich er hard voor? Salaris Vanmorgen interviewde hem erover. Matthijs Koppelaar in jury Salarisprofessional van […]
In oktober kon je in de Special Eindejaarstips al lezen wat dit jaar fiscaal nog mogelijk is. Nu het Belastingplan 2025 in de Tweede Kamer is behandeld, zitten daar een aantal wijzigingen. We hebben ze voor je gemarkeerd in de bestaande special. Tips voor alle belastingplichtigen Over het voorkomen van verlies van heffingskortingen, clusteren van […]
Ben je ondernemer en heb je plannen voor Research & Development? Of wil je technisch-wetenschappelijk onderzoek uitvoeren? Dan kun je aanspraak maken op belastingvoordeel vanuit de WBSO-regeling. De Tweede Kamer heeft ingestemd met extra budget hiervoor in 2025 en de Eerste Kamer stemt hierover op 17 december 2024. Kort meer over de WBSO, de voordelen, […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk