Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / RI&E: in inventariseren zit voordeel voor jou
Heb je medewerkers in dienst? Dan ben je wettelijk verplicht om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te hebben. We hebben voor je opgesomd waar je op moet letten.
Een veilige en gezonde werkvloer voor medewerkers is een absolute must als je mensen duurzaam inzetbaar wilt houden. Maar wat voor risico’s zijn er binnen jouw organisatie? Sommige zijn overduidelijk, bijvoorbeeld werken met gevaarlijke stoffen of het tillen van zware spullen. Andere zijn minder zichtbaar, zoals werkdruk of discriminatie. Met een RI&E inventariseer je alle mogelijke zaken die de veiligheid en gezondheid van jouw medewerkers in gevaar zouden kunnen brengen. En vervolgens ga je analyseren en actie ondernemen om deze risico’s te verkleinen en weg te nemen.
Een RI&E brengt naast veiligheid en gezondheid nog flink wat andere voordelen met zich mee. Oog voor veiligheid, gezondheid en welzijn zorgt voor:
En uiteindelijk is het ook gewoon zo, dat wanneer je geen RI&E hebt of (een deel van) je risico-inventarisatie en -evaluatie niet op orde is, je boetes en schadeclaims kunt krijgen. Je voorkomt dus onnodige (financiële) problemen.
Er zijn verschillende manieren om een risico-inventarisatie en -evaluatie te maken. Je kunt je RI&E door een professional, bijvoorbeeld een van onze arbo-deskundigen laten maken. Je kunt ook zelf met je RI&E aan de slag. In zo een geval ligt die actie vaak bij de werkgever en/of een preventiemedewerker. En er zijn hulpmiddelen, onder andere van diverse brancheorganisaties. Zorg dat je er een gebruikt met het RI&E-icoontje met een groen vinkje, zodat je zeker weet dat het Steunpunt RI&E het instrument heeft gecontroleerd en de inhoud voldoet aan de wettelijke regelgeving.
Breng risico’s in kaart. Deel ze in op soort, zoals mentale belasting en omgevingsfactoren.
Vergelijk de geïnventariseerde risico’s en deel ze in naar hoge en minder hoge risico’s.
Leg vast wat je wanneer en hoe gaat doen om de geïnventariseerde risico’s te verkleinen of weg te nemen.
In veel gevallen moet je de RI&E laten toetsen. Dit doet een gecertificeerde arbodienst of arbo-deskundige. Uit de toetsing kan naar voren komen dat je nog punten moet aanpassen. Heb je 25 medewerkers of minder? Dan kan het zijn dat je niet hoeft te laten toetsen. Op de toetsingspagina van het Steunpunt RI&E vind je hierover meer.
Betrek medewerkers bij je risico-inventarisatie en -evaluatie. Heeft je organisatie een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Deze hebben instemmingsrecht op de RI&E.
Voor de verbeteringen door waarvan je hebt vastgesteld dat ze nodig zijn om risico’s te verkleinen of te laten verdwijnen.
Je RI&E is nooit af. Verandert er iets in je organisatie of je omgeving, dan heeft dit impact op risico’s en moet je de RI&E dus bijstellen. Check daarom regelmatig op actualiteit.
Twijfel je of je RI&E-plichtig bent of wat voor jou de beste optie is om een RI&E te maken? Wil je je RI&E laten toetsen door een van onze gecertificeerde arbo-deskundigen? Bel of mail ons. We helpen je graag. Ook kun je gebruikmaken van ons RI&E-abonnement.
Actueel
Subsidie praktijkleren 2025 – Wij helpen je aanvragen
Massaal bezwaar belastingrente nu voor meer belastingen
Voorjaarsnota 2025: wat zijn de belangrijke wijzigingen?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Heb je het afgelopen schooljaar studenten of leerlingen begeleid via een praktijkleerplek of werkleerplaats? Dan kun je ook dit jaar weer gebruikmaken van de subsidie praktijkleren. De aanvraagperiode loopt van 2 juni 9:00 uur tot 17 september 2025 17:00 uur. Lees waar je op moet letten – of laat ons je helpen bij de aanvraag. […]
De bezwaren tegen belastingrente breiden zich verder uit. Na de vennootschapsbelasting (Vpb) en een beperkt aantal andere belastingmiddelen heeft de staatssecretaris van Financiën nu ook de bezwaren tegen belastingrente op inkomstenbelasting (IB) en andere belastingmiddelen aangemerkt als massaal bezwaar. Zo’n massaal bezwaar voor belastingrente is positief, maar let op: je moet wel tijdig en inhoudelijk […]
Vrijdag 18 april is de Voorjaarsnota 2025 gepresenteerd. In deze plannen staan zowel lastenverlichtingen als lastenverzwaringen. Wat zijn de belangrijke wijzigingen voor ondernemers, werkgevers en huishoudens? Let op! Onderstaande voorgenomen wijzigingen moeten nog in wetsvoorstellen worden gegoten en de Tweede en Eerste Kamer moeten ze vervolgens nog goedkeuren. Voorgenomen wijzigingen voor ondernemers en werkgevers Voorgenomen […]
Afgezwakte CSRD-regelgeving – een doodsteek voor de duurzame transitie? Nee, in tegendeel. Juist nu zien we steeds sterker de meerwaarde van duurzaam ondernemen. De ondernemers en organisaties die écht geloven in transparantie en werk willen maken van hun toekomstbestendigheid gaan (vrijwillig) door. Voor hen is er de VSME-standaard met praktische en haalbare kaders voor duurzaamheidsrapportage. […]
Gisteren openden we officieel ons nieuwe kantoor in Deventer. Met extra werk- en overlegruimte voor verdere groei en verankering van Stolwijk Kelderman (SK) en heel Stolwijk Kennisnetwerk (SKN) in Oost-Nederland. “Een uitdagende maar zeker haalbare ambitie”, aldus Bart Kuipers, accountant bij Stolwijk Kelderman Deventer. Daar waar anderen de regio verlaten kiest SKN met volle overtuiging […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk