Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Q&A Verplichte vakantiedagen – Wat mag en kan?
Misschien is het in een bepaalde periode rustig voor jouw bedrijf of wil je tijdens brugdagen tussen feestdagen je bedrijf sluiten. Mag je in zo’n geval personeel verplichten om vrije dagen op te nemen? Hoe kun je regels over verplichte vakantiedagen vastleggen? De belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rij.
Volgens de wet (Burgerlijk Wetboek, Boek 7, artikel 634 t/m 645) heeft iedere medewerker recht op een aantal vakantiedagen. Dit is minimaal vier keer het aantal dagen dat iemand wekelijks werkt. Een medewerker mag in principe zelf bepalen wanneer hij deze vakantiedagen opneemt, tenzij er verplichte vakantiedagen zijn vastgelegd in de cao of arbeidsovereenkomst.
Je mag een medewerker niet zomaar vrije dagen opleggen, bijvoorbeeld als er tijdelijk geen of minder werk is. Toch zijn er uitzonderingen. Als jouw bedrijf tijdens een bepaalde periode gesloten is, bijvoorbeeld tijdens de bouwvak of schoolvakanties, dan mag je medewerkers verplichten om vakantie op te nemen. Dit moet dan wel vooraf zijn vastgelegd in de cao of arbeidsovereenkomst. Daarin leg je schriftelijk vast dat je verplichte vakantiedagen kunt aanwijzen en hoeveel. Medewerkers gaan hiermee akkoord bij ondertekening van hun contract.
Er is geen wettelijk maximum voor het aantal verplichte vrije dagen. In sommige sectoren, zoals de bouw en het onderwijs, worden collectieve vakanties bijna volledig vastgelegd. Het is wel aan te raden om medewerkers ook enkele vrij in te vullen vakantiedagen te geven, zodat zij flexibiliteit behouden.
Ja, verplichte vakantiedagen zijn betaalde vrije dagen. Je mag medewerkers niet verplichten om onbetaald verlof op te nemen, tenzij ze daar zelf om vragen of expliciet mee akkoord gaan. De opgenomen verplichte vrije dagen gaan wel af van het verlofsaldo van de werknemer. Daarom is het belangrijk om deze dagen op tijd aan te kondigen, bijvoorbeeld aan het begin van het nieuwe jaar.
Wettelijke vakantiedagen mogen niet worden uitbetaald, behalve als een medewerker uit dienst gaat. Bovenwettelijke vakantiedagen mag je wel tussentijds uitbetalen, maar alleen als de medewerker hierom vraagt en jij als werkgever ermee instemt.
Je bent niet verplicht om medewerkers vrij te geven op erkende feestdagen zoals Pasen of Kerst, tenzij dit in de cao of arbeidsovereenkomst is vastgelegd. In sommige sectoren, zoals horeca en detailhandel, wordt er juist op feestdagen gewerkt. Extra loon op feestdagen is ook niet wettelijk verplicht, tenzij anders afgesproken.
Als er geen cao van toepassing is, mag je zelf bepalen op welke feestdagen je werknemers vrij zijn. Dit kun je vastleggen in de arbeidsovereenkomst of in een personeelshandboek. Feestdagen die je op deze manier aanwijst, gaan niet af van het wettelijke vakantiedagen saldo; het zijn extra vrije dagen.
Als je als werkgever de verplichte vakantiedagen in de cao of het arbeidscontract hebt staan, dan moet een medewerker zich daaraan houden. Je flexibel opstellen kan echter de medewerkertevredenheid en -betrokkenheid verhogen. Als jouw bedrijfsvoering het toelaat, kun je alternatieven aanbieden, zoals:
Bron: MKB Servicedesk
Actueel
Nieuw Stolwijk Kelderman Deventer officieel geopend
Fiets van de zaak – Alles over bijtelling en onbelast vergoeden
Vanaf 1 juli strengere eisen overdrachtsbelasting bij juridische splitsing
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Gisteren openden we officieel ons nieuwe kantoor in Deventer. Met extra werk- en overlegruimte voor verdere groei en verankering van Stolwijk Kelderman (SK) en heel Stolwijk Kennisnetwerk (SKN) in Oost-Nederland. “Een uitdagende maar zeker haalbare ambitie”, aldus Bart Kuipers, accountant bij Stolwijk Kelderman Deventer. Daar waar anderen de regio verlaten kiest SKN met volle overtuiging […]
Nu de zon zich weer vaker laat zien, is het hét moment om medewerkers – of jezelf als dga – te stimuleren vaker de fiets te pakken. Met een fietsregeling en fiets van de zaak combineer je vitaliteit met fiscale voordelen. Hoe zit dat precies? We zetten de regels voor je op een rij. Bijtelling […]
Overweeg je vastgoed over te dragen via een juridische splitsing? Let op: vanaf 1 juli 2025 gelden strengere eisen overdrachtsbelasting en vrijstelling hiervan. Wil je nog profiteren van de huidige regels? Kom dan nu meteen in actie. Momenteel geldt dat je bij een juridische splitsing vrijstelling kunt krijgen van overdrachtsbelasting, mits de splitsing niet primair […]
Het podium vragen past niet bij Diana Aalderink, bestuurder en aandeelhouder van Stolwijk Kelderman (SK) en Stolwijk Kennisnetwerk (SKN). Sommige gelegenheden – zoals een 25-jarig werkjubileum – vragen volgens collega’s echter om welverdiende aandacht. Dus vierden we Diana’s jubileum op 27 maart 2025 met familie en alle collega’s in theater Amphion in Doetinchem. Inclusief een […]
De Europese Commissie publiceerde op 26 februari 2025 het zogenoemde Omnibus-pakket. Dit pakket brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de invoering van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Wat betekent dit in de praktijk? De hoofdpunten op een rij. 1. Alleen bedrijven met 1.000+ medewerkers Het Europese Parlement moet nog instemmen met de voorgestelde […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk