Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Q&A Verplichte vakantiedagen – Wat mag en kan?
Misschien is het in een bepaalde periode rustig voor jouw bedrijf of wil je tijdens brugdagen tussen feestdagen je bedrijf sluiten. Mag je in zo’n geval personeel verplichten om vrije dagen op te nemen? Hoe kun je regels over verplichte vakantiedagen vastleggen? De belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rij.
Volgens de wet (Burgerlijk Wetboek, Boek 7, artikel 634 t/m 645) heeft iedere medewerker recht op een aantal vakantiedagen. Dit is minimaal vier keer het aantal dagen dat iemand wekelijks werkt. Een medewerker mag in principe zelf bepalen wanneer hij deze vakantiedagen opneemt, tenzij er verplichte vakantiedagen zijn vastgelegd in de cao of arbeidsovereenkomst.
Je mag een medewerker niet zomaar vrije dagen opleggen, bijvoorbeeld als er tijdelijk geen of minder werk is. Toch zijn er uitzonderingen. Als jouw bedrijf tijdens een bepaalde periode gesloten is, bijvoorbeeld tijdens de bouwvak of schoolvakanties, dan mag je medewerkers verplichten om vakantie op te nemen. Dit moet dan wel vooraf zijn vastgelegd in de cao of arbeidsovereenkomst. Daarin leg je schriftelijk vast dat je verplichte vakantiedagen kunt aanwijzen en hoeveel. Medewerkers gaan hiermee akkoord bij ondertekening van hun contract.
Er is geen wettelijk maximum voor het aantal verplichte vrije dagen. In sommige sectoren, zoals de bouw en het onderwijs, worden collectieve vakanties bijna volledig vastgelegd. Het is wel aan te raden om medewerkers ook enkele vrij in te vullen vakantiedagen te geven, zodat zij flexibiliteit behouden.
Ja, verplichte vakantiedagen zijn betaalde vrije dagen. Je mag medewerkers niet verplichten om onbetaald verlof op te nemen, tenzij ze daar zelf om vragen of expliciet mee akkoord gaan. De opgenomen verplichte vrije dagen gaan wel af van het verlofsaldo van de werknemer. Daarom is het belangrijk om deze dagen op tijd aan te kondigen, bijvoorbeeld aan het begin van het nieuwe jaar.
Wettelijke vakantiedagen mogen niet worden uitbetaald, behalve als een medewerker uit dienst gaat. Bovenwettelijke vakantiedagen mag je wel tussentijds uitbetalen, maar alleen als de medewerker hierom vraagt en jij als werkgever ermee instemt.
Je bent niet verplicht om medewerkers vrij te geven op erkende feestdagen zoals Pasen of Kerst, tenzij dit in de cao of arbeidsovereenkomst is vastgelegd. In sommige sectoren, zoals horeca en detailhandel, wordt er juist op feestdagen gewerkt. Extra loon op feestdagen is ook niet wettelijk verplicht, tenzij anders afgesproken.
Als er geen cao van toepassing is, mag je zelf bepalen op welke feestdagen je werknemers vrij zijn. Dit kun je vastleggen in de arbeidsovereenkomst of in een personeelshandboek. Feestdagen die je op deze manier aanwijst, gaan niet af van het wettelijke vakantiedagen saldo; het zijn extra vrije dagen.
Als je als werkgever de verplichte vakantiedagen in de cao of het arbeidscontract hebt staan, dan moet een medewerker zich daaraan houden. Je flexibel opstellen kan echter de medewerkertevredenheid en -betrokkenheid verhogen. Als jouw bedrijfsvoering het toelaat, kun je alternatieven aanbieden, zoals:
Bron: MKB Servicedesk
Actueel
Diana Aalderink viert 25 jaar bij Stolwijk Kelderman
Stolwijk Kelderman aangesloten bij MSI Global Alliance
Ook gericht vrijgestelde thuiswerkvergoeding voor dga?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Het podium vragen past niet bij Diana Aalderink, bestuurder en aandeelhouder van Stolwijk Kelderman (SK) en Stolwijk Kennisnetwerk (SKN). Sommige gelegenheden – zoals een 25-jarig werkjubileum – vragen volgens collega’s echter om welverdiende aandacht. Dus vierden we Diana’s jubileum op 27 maart 2025 met familie en alle collega’s in theater Amphion in Doetinchem. Inclusief een […]
Per 1 maart 2025 heeft Stolwijk Kelderman (SK) zich aangesloten bij MSI Global Alliance, een toonaangevend internationaal netwerk van onafhankelijke kantoren voor accountancy en fiscaal en juridisch advies. Fiscalist Jeffrey Kemperman en accountant Jos Klein Haneveld zijn nauw betrokken bij de internationale samenwerking. Beide zien de aansluiting als een sterke extra mogelijkheid om klanten op […]
Waar begin ik? Die vraag krijgen we met regelmaat van ondernemers die weten dat ze een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) moeten hebben, maar niet goed weten hoe ze dit praktisch aanpakken. Sommigen zien het als een verplichte checklist waar ze vooral “aan moeten voldoen.” Anderen zien het belang wel, maar weten niet hoe ze zorgen […]
HR-specialist Anneke werkte tot eind vorig jaar als HR-businesspartner aan werkgeverszijde. Nu gaat ze bij ons haar kennis en ervaring voor tal van werkgevers inzetten als interim HR-adviseur. Anneke vertelt hoe dat in de praktijk werkt en wat de voordelen zijn voor ondernemers en werkgevers. Door Anneke van Huët, HR-consultant Waarvoor kunnen werkgevers jou inschakelen? […]
Organisaties veranderen continu. Door technologische innovaties, personeelstekorten en veranderende klantverwachtingen moeten bedrijven ook wel. En waar leiders vaak vooruit kijken, blijft echte verandering uit zonder een lerende organisatie. Actief leren en ‘afleren’, initiatief en flexibiliteit zijn daarom de belangrijkste vaardigheden van dit moment. Toch blijkt verandering in de praktijk lastig. Hoe zorg je ervoor dat […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk