Skip to main content
22 november 2021

Ondernemers moeten écht kunnen ondernemen

Gedrevenheid, creativiteit, risico’s durven nemen, flexibel, denken in oplossingen en een tikkeltje eigenwijs… dat zijn eigenschappen die ondernemers vaak noemen als je hen vraagt naar wat een ondernemer succesvol maakt. Weet je wat eigenlijk nooit genoemd wordt? Administratief goed onderlegd. Terwijl, als je het mij vraagt, een volledige administratie een vereiste is voor een succesvolle onderneming.

Veel ondernemers ervaren de administratie als een last. Dat is het moment dat mijn collega’s en ik in beeld komen. Wij krijgen juist energie van het omzetten van deze last in iets positiefs. We kennen het belang van een volledige én goede administratie en ontzorgen ondernemers hierin. Dit gaat verder dan alleen het boeken van de administratie.

Iedere ondernemer is uniek. Iedere ondernemer werkt op zijn eigen manier en heeft zijn eigen wensen wat betreft zijn betrokkenheid in de administratie. Je kent vast wel de verhalen van de bonnetjes in een schoenendoos… Soms gaat het nog steeds zo, maar veelal worden documenten digitaal bij ons aangeleverd. Maar hoe weet ik nou wat een ondernemer wil en hoe ver ik kan en mag gaan in het ontzorgen?

Wat wil een ondernemer?

Komt er een nieuwe klant bij ons, dan gaan we eerst zijn wensen in kaart brengen. Dat is vaak een mix van wat hij wil op het gebied van gemak, de gewenste mate van betrokkenheid en het kostenplaatje. Daarop stemmen we onze samenwerking af.

In het begin van de samenwerking is het contact vaak intensief: we spreken elkaar soms wel iedere week. Zo krijgen we een goed beeld van de wederzijdse verwachtingen. Naar mate de samenwerking langer loopt, wordt het contact minder intensief: we weten wat we van elkaar kunnen verwachten en de samenwerking loopt op rolletjes. De ondernemer kan weer écht gaan ondernemen, hij hoeft zich geen zorgen te maken om zijn administratie.

Alert op afwijkingen

Maar dat is niet alles. We zijn ook alert op afwijkingen en signaleren kansen en bedreigingen. Zo was ik laatst de administratie van een klant aan het bijwerken en viel me iets vreemds op: er stonden al  langere tijd debiteuren open met een verlopen betalingstermijn. Dit heb ik teruggekoppeld naar de klant. Wat bleek, de verkoopfacturen waren niet (goed) verzonden naar zijn/haar klanten. Zonde natuurlijk! Je kunt je wel voorstellen dat deze klant erg blij was met dit bericht!

Bijkomend voordeel van een volledige en goede administratie, is dat je als ondernemer altijd inzicht hebt in hoe het met je onderneming gaat. Daarbij wordt ook het opstellen van de jaarrekening een stuk gemakkelijker. Dat is niet alleen fijn voor de assistent-accountant die de jaarrekening opstelt, maar ook voor de ondernemer zelf. Die krijgt dan namelijk een stuk minder mails met het verzoek om (missende) documenten aan te leveren.

Cijfers zijn meer dan alleen getallen

Wat ik zelf het allermooiste vind aan mijn vak? Ik kijk verder dan alleen de cijfers, ik analyseer ze: wat valt op, wat gaat goed en wat kan anders. Ik deel mijn bevindingen met de klant en krijg daar super mooie reacties op. We hebben onderling fijn contact, ondernemers zijn enthousiast en dankbaar. Ik neem ze werk uit handen. Werk dat echt een must is, maar door hen vaak wordt gezien als een last. Ik zorg dat ondernemers weer écht kunnen gaan ondernemen, en daar krijg ik energie van!

Meer informatie

Wil jij ook ontlast worden in je administratieve verplichtingen? Neem gerust contact met me op. Ik vertel je graag, geheel vrijblijvend, meer over de mogelijkheden. 

Kelly van Oene, Assistent Accountant
t  024 6488 666
e   kellyvanoene@stolwijkphilipsen.nl

Terug

Nog niet uitgelezen?