Skip to main content
26 augustus 2019

Niet harder maar slimmer werken

Je kent het wel, je maakt ’s ochtends een mooie ‘to-do’ lijst en aan het eind van de dag is die lijst alleen maar langer geworden. Je bent druk maar niet zo productief als voorgenomen. Wist je dat mensen op het werk gemiddeld om de 8 minuten onderbroken worden en die onderbrekingen ervoor zorgen dat je telkens tussen de 7 en 15 minuten nodig hebt om je weer opnieuw te kunnen focussen?

Wist je dat jouw IQ met minimaal 10 punten daalt als je even kort op je telefoon kijkt naar dat ene berichtje dat zojuist binnenkwam?

Er zijn echter veel meer valkuilen: je collega heeft een vraag, de telefoon pingelt en dat envelopje rechtsonder in het beeldscherm geven je het gevoel dat je continu paraat moet staan en direct moet reageren. Op de korte termijn geeft dit ook wel voldoening, want door het blussen van brandjes maak je dopamine en adrenaline aan. Dit zorgt ervoor dat je een korte ‘rush’ ervaart. Alleen op de langere termijn is het effect een stuk minder positief, je hebt het gevoel dat je geleefd wordt!

Wil jij ook gemakkelijker jouw doelen bereiken op het werk? Lees dan hieronder een aantal tips voor werken met meer focus en concentratie.

6 waardevolle tips

  • Focus je op wat voor jou belangrijk is. Zeg vaker nee tegen onbelangrijke taken of delegeer ze, zodat jij je kan focussen op wat echt prioriteit heeft.
  • Plan belangrijke taken op jouw ‘beste’ moment van de dag. Rond 11.00 uur ben je slimmer en rond 16.00 uur ben je sneller. Doe de moeilijke taken dus in de ochtend en de simpele bulktaken in de middag.
  • Doe één ding tegelijk, zodat je niet continu je aandacht hoeft te verleggen. Het switchen tussen taken kost namelijk veel tijd.
  • Your head is a crappy office, so write it down! Als je dingen probeert te onthouden – zoals plannen, actiepunten en afspraken – wordt je te pas en te onpas herinnerd aan wat je nog moet doen. Dit zorgt voor afleiding en onrust. Schrijf het liever ergens op, zodat je het niet hoeft te onthouden. Een app zoals Braintoss kan hierbij helpen.
  • Voorkom afleiding vanuit je telefoon en computer door de notificaties uit te zetten. Als je je ergens op wilt concentreren is het ook handig om de ‘niet storen’ functie van je telefoon eens wat vaker te gebruiken.
  • Ook jijzelf moet af en toe even aan de laadpaal. Neem dus periodiek even pauze. Doe dan iets waarbij je geen nieuwe informatie opneemt, zoals wandelen of uit het raam staren (ja, het mag!). Let op: kijken van een filmpje of het bijwerken van je WhatsApp berichten is voor je hersenen hetzelfde als doorwerken.

Tot slot

Doe je voordeel met de tips hierboven en doe je werk met meer focus en concentratie. Maar met deze blog zijn we er nog niet. Het is slechts een tipje van de sluier. Wil jij meer grip op je werkdag? Neem dan deel aan de training ‘Bewust slimmer werken’ die volledig in het teken staat van efficiënter en effectiever met je tijd om gaan. Binnenkort maken we de datum bekend. Heb jij interesse, laat het ons weten en stuur een mail naar Sanneke Peters. Zodra de informatie beschikbaar is, ben jij de eerste die het hoort.

Sanneke Peters
s.peters@vitaconluteijn.nl
0316 740 115

Terug

Nog niet uitgelezen?