Skip to main content
12 september 2016

Naheffingen afdrachtverminderingen onderwijs

In januari van dit jaar heeft de Hoge Raad beslist dat de afdrachtvermindering onderwijs ook van toepassing is op deelopleidingen. Inmiddels is duidelijk dat de Belastingdienst uit de uitspraak afleidt dat in dat geval wel alle beroepspraktijkvorming gevolgd moet worden. Is dat niet gebeurd, dan volgt een naheffing.

Tot 2015 bestond er een fiscale faciliteit voor ondernemers die werknemers de combinatie van lerend werken boden. Per werknemer kon per jaar een bedrag van ongeveer € 2.700 worden verrekend met de af te dragen loonheffing. Deze afdrachtvermindering onderwijs is inmiddels vervangen door een subsidieregeling.

Massaal gebruikt

Werkgevers hebben de afdrachtvermindering massaal gebruikt, ook in gevallen waarbij slechts een deel van een opleiding werd gevolgd. Daarbij is van de niet gevolgde onderdelen van de opleiding in de meeste gevallen ook niet alle beroepspraktijkvorming gevolgd. De Belastingdienst gaat er in die gevallen vanuit dat er geen recht bestaat op de afdrachtvermindering en legt dan een naheffingsaanslag op. Hierin wordt de afdrachtvermindering teruggedraaid, vermeerderd met de wettelijke rente.

Tip: Werkgevers die met een dergelijke naheffing geconfronteerd worden, doen er goed aan met hun adviseur te overleggen of het verstandig dan wel mogelijk is om bezwaar en/of beroep aan te tekenen. In de uitspraak van de Hoge Raad van 15 januari 2016 lijkt namelijk niet te lezen dat alle beroepspraktijkvorming gevolgd moet worden en dus bestaat er een reële kans dat de naheffing ten onrechte is opgelegd.

Heeft u ook te maken met een naheffing loonheffing in verband met vermeend onterecht gebruik van de afdrachtvermindering onderwijs, neem dan contact ons op.

Terug

Nog niet uitgelezen?