Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Na de vakantie
De vakantietijd is voor de meesten van ons achter de rug en de scholen zijn weer begonnen. Grote kans dat er ook in uw bedrijf leerlingen en stagiaires zijn gestart.
Wij willen u daarom in vogelvlucht meenemen door de regels die de Belastingdienst heeft gesteld voor deze groep ‘medewerkers’.
Meestal zijn leerlingen en stagiaires niet in echte dienstbetrekking. Maar als een stagiair een reële beloning krijgt, bijvoorbeeld het minimum (jeugd)loon, is er wel een echte dienstbetrekking. In dat geval gelden de gewone regels voor de loonheffingen en zijn de stagiaires verzekerd voor alle werknemersverzekeringen. U draagt deze premies, samen met de ingehouden loonheffing en de werkgeversheffing Zvw af via de aangifte loonheffingen.
Beloning
Als de stagiair wel een beloning ontvangt (maar dan ruim onder het minimum (jeugd)loon – een stagevergoeding dus) dan is er sprake van een fictieve dienstbetrekking. U hoeft in dat geval geen premie voor de werknemersverzekeringen af te dragen. De stagiair is wel verzekering voor de Wet Wajong en voor de ZW. Voor deze werknemersverzekeringen betaalt u echter geen premie.
Wij berekenen wel loonheffing en deze draagt u samen met de werkgeversheffing Zvw af via de aangifte loonheffingen.
Geen beloning
Als de stagiair de stagevergoeding niet zelf krijgt, hoeft u geen loonheffingen in te houden en te betalen onder de volgende voorwaarden. – U maakt de stagevergoeding rechtstreeks over aan de school of het stagefonds, met uitzondering van kostenvergoedingen; – De school of het stagefonds geeft het stagegeld niet door aan de stagiair, maar gebruikt dit voor algemene schoolse activiteiten; – De school of het stagefonds administreert de stagevergoedingen en de besteding daarvan; – U legt binnen 2 maanden na afloop van elk jaar de volgende gegevens in uw administratie vast: de naam, het adres en het BSN/sofinummer van de stagiair, de naam en het adres van de school of het stagefonds en het bedrag van de beloning. Hierbij vermeldt u de datum en het nummer van het besluit waarop de regeling is gebaseerd: 14 december 2010, nr. DGB 2010/2202M.
In een aantal gevallen heeft u recht op een afdrachtvermindering voor de stagiaires en leerlingen. Wij bespreken deze gevallen hieronder.
U hebt onder voorwaarden recht op de afdrachtvermindering onderwijs voor:
Zoals u leest is het voor de stagiaires in categorie 6 en 7 niet noodzakelijk dat zij in dienstbetrekking zijn. Dus ook als u deze stagiaires niet opneemt in de loonadministratie en niet bij ons aanmeldt, kunt u recht hebben op afdrachtvermindering die u alleen kunt toepassen via de aangifte loonheffingen die wij voor u indienen.
De maximum afdrachtvermindering per jaar loopt uiteen van € 1.297,- tot € 3.274,-.
Laat het ons weten, want samen verhogen wij de kwaliteit van uw loonadministratie!
Mocht u hierover nog vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. U kunt uw vragen mailen naar algemeen@vitaconhrservices.nl of bel ons op (0314) 36 91 50.
Met vriendelijke groet,
Vitacon HR Services
Actueel
De RI&E: zorg dat het méér wordt dan een verplicht nummer
Waarom zou je een interim HR-adviseur inschakelen?
Gedragsverandering in organisaties: doorbreek patronen en stimuleer eigenaarschap
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Per 1 maart 2025 heeft Stolwijk Kelderman (SK) zich aangesloten bij MSI Global Alliance, een toonaangevend internationaal netwerk van onafhankelijke kantoren voor accountancy en fiscaal en juridisch advies. Fiscalist Jeffrey Kemperman en accountant Jos Klein Haneveld zijn nauw betrokken bij de internationale samenwerking. Beide zien de aansluiting als een sterke extra mogelijkheid om klanten op […]
Waar begin ik? Die vraag krijgen we met regelmaat van ondernemers die weten dat ze een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) moeten hebben, maar niet goed weten hoe ze dit praktisch aanpakken. Sommigen zien het als een verplichte checklist waar ze vooral “aan moeten voldoen.” Anderen zien het belang wel, maar weten niet hoe ze zorgen […]
HR-specialist Anneke werkte tot eind vorig jaar als HR-businesspartner aan werkgeverszijde. Nu gaat ze bij ons haar kennis en ervaring voor tal van werkgevers inzetten als interim HR-adviseur. Anneke vertelt hoe dat in de praktijk werkt en wat de voordelen zijn voor ondernemers en werkgevers. Door Anneke van Huët, HR-consultant Waarvoor kunnen werkgevers jou inschakelen? […]
Organisaties veranderen continu. Door technologische innovaties, personeelstekorten en veranderende klantverwachtingen moeten bedrijven ook wel. En waar leiders vaak vooruit kijken, blijft echte verandering uit zonder een lerende organisatie. Actief leren en ‘afleren’, initiatief en flexibiliteit zijn daarom de belangrijkste vaardigheden van dit moment. Toch blijkt verandering in de praktijk lastig. Hoe zorg je ervoor dat […]
Wat zijn sleutelposities in jouw organisatie? ‘Sales’ en ‘productie’ zijn veelgehoorde werkgeversantwoorden op die vraag. Maar dan doe je volgens Matthijs Koppelaar, Manager Salaris & Advies bij Vitacon Luteijn, een hele belangrijke groep tekort: de salarisprofessionals. Want denk je even in, wat gebeurt er als lonen niet goed worden verwerkt en wet- en regelgeving niet […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk