Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Na de vakantie
De vakantietijd is voor de meesten van ons achter de rug en de scholen zijn weer begonnen. Grote kans dat er ook in uw bedrijf leerlingen en stagiaires zijn gestart.
Wij willen u daarom in vogelvlucht meenemen door de regels die de Belastingdienst heeft gesteld voor deze groep ‘medewerkers’.
Meestal zijn leerlingen en stagiaires niet in echte dienstbetrekking. Maar als een stagiair een reële beloning krijgt, bijvoorbeeld het minimum (jeugd)loon, is er wel een echte dienstbetrekking. In dat geval gelden de gewone regels voor de loonheffingen en zijn de stagiaires verzekerd voor alle werknemersverzekeringen. U draagt deze premies, samen met de ingehouden loonheffing en de werkgeversheffing Zvw af via de aangifte loonheffingen.
Beloning
Als de stagiair wel een beloning ontvangt (maar dan ruim onder het minimum (jeugd)loon – een stagevergoeding dus) dan is er sprake van een fictieve dienstbetrekking. U hoeft in dat geval geen premie voor de werknemersverzekeringen af te dragen. De stagiair is wel verzekering voor de Wet Wajong en voor de ZW. Voor deze werknemersverzekeringen betaalt u echter geen premie.
Wij berekenen wel loonheffing en deze draagt u samen met de werkgeversheffing Zvw af via de aangifte loonheffingen.
Geen beloning
Als de stagiair de stagevergoeding niet zelf krijgt, hoeft u geen loonheffingen in te houden en te betalen onder de volgende voorwaarden. – U maakt de stagevergoeding rechtstreeks over aan de school of het stagefonds, met uitzondering van kostenvergoedingen; – De school of het stagefonds geeft het stagegeld niet door aan de stagiair, maar gebruikt dit voor algemene schoolse activiteiten; – De school of het stagefonds administreert de stagevergoedingen en de besteding daarvan; – U legt binnen 2 maanden na afloop van elk jaar de volgende gegevens in uw administratie vast: de naam, het adres en het BSN/sofinummer van de stagiair, de naam en het adres van de school of het stagefonds en het bedrag van de beloning. Hierbij vermeldt u de datum en het nummer van het besluit waarop de regeling is gebaseerd: 14 december 2010, nr. DGB 2010/2202M.
In een aantal gevallen heeft u recht op een afdrachtvermindering voor de stagiaires en leerlingen. Wij bespreken deze gevallen hieronder.
U hebt onder voorwaarden recht op de afdrachtvermindering onderwijs voor:
Zoals u leest is het voor de stagiaires in categorie 6 en 7 niet noodzakelijk dat zij in dienstbetrekking zijn. Dus ook als u deze stagiaires niet opneemt in de loonadministratie en niet bij ons aanmeldt, kunt u recht hebben op afdrachtvermindering die u alleen kunt toepassen via de aangifte loonheffingen die wij voor u indienen.
De maximum afdrachtvermindering per jaar loopt uiteen van € 1.297,- tot € 3.274,-.
Laat het ons weten, want samen verhogen wij de kwaliteit van uw loonadministratie!
Mocht u hierover nog vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. U kunt uw vragen mailen naar algemeen@vitaconhrservices.nl of bel ons op (0314) 36 91 50.
Met vriendelijke groet,
Vitacon HR Services
Actueel
Wettelijk minimumuurloon – Dit verandert er
Loonadministratie 2023-2024: bereid je voor op de jaarwisseling
Updatekracht en andere voordelen van generatiediversiteit
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Met ingang van 1 januari 2024 geldt er een wettelijk minimumuurloon voor alle medewerkers van 21 jaar en ouder. Vaste minimum maand-, week- en daglonen verdwijnen daarmee. Wat gaat er veranderen? En wat kan dit voor jouw organisatie betekenen? Ik leg het je uit. Door Laura van Alst, Arbeidsjurist Als het gaat om het wettelijk […]
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2023 naar 2024. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren?In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig zijn […]
Niet eerder stond je met vijf generaties tegelijk op de werkvloer. Hoe ga je als werkgever om met die generatiediversiteit? Hoe zorg je dat elke generatie met haar eigen kenmerken en unieke perspectieven optimaal kan bijdragen aan jouw organisatie? Ik verklap je graag de voor mij meest waardevolle take-away uit onze recente HR Kenniskring. Zhané […]
In oktober kon je in de Special Eindejaarstips al lezen wat dit jaar fiscaal nog mogelijk is. Nu het Belastingplan 2024 in de Tweede Kamer is behandeld, zitten daar een aantal wijzigingen. We hebben ze voor je gemarkeerd in de bestaande special. Download de Update Special Eindejaarstips 2023 Tips voor alle belastingplichtigen Over het voorkomen […]
Je hebt wellicht al gehoord van de “Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit” (WPM), een term die veel stof heeft doen opwaaien in de afgelopen tijd. Deze regeling kan een grote impact hebben op bedrijven en hun bijdrage aan het verminderen van CO2-uitstoot. Als werkgever is het belangrijk om te begrijpen wat deze verplichting inhoudt, wie erdoor wordt […]
© 2023 - Stolwijk Kennisnetwerk