Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Met een ontwikkelassessment stel jij jouw GPS in op groei
Waar liggen de kwaliteiten van een medewerker? Op welk vlakken is er ontwikkelpotentieel? En hoe kun je daar als werkgever in faciliteren? Op deze vragen vind ik voor jou het antwoord met een ontwikkelassessment. Een goede basis voor het werken aan de ontwikkeling van jouw mensen en hun werkgeluk en daarmee ook aan de groei van jouw organisatie. Hoeveel potentieel heb jij eigenlijk al in huis?
Door Maxime Profijt, Arbeids- en Organisatiepsycholoog
Een ontwikkelassessment is een uitgebreide analyse van iemands vaardigheden, competenties, persoonlijkheid, ambities en ontwikkelpotentieel. Het doel? Inzicht verkrijgen in de mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei. Denk aan een landkaart van iemands talenten, met wegen die wijzen naar toekomstige kansen en doelen.
Je snapt: wil ik het als assessor goed doen, dan is geen enkel assessment dat ik afneem hetzelfde. En dat is het ook niet. Wil jij een medewerker een ontwikkelassessment aanbieden, dan duik ik diep in de specifieke situatie, cultuur en behoeften van jouw organisatie en ik houd rekening met je wensen. Op basis van het verkregen inzicht, ontwerp ik de inhoud, volledig toegespitst op de deelnemer en de context waarin hij binnen jouw organisatie werkt. Wat sowieso de revue passeert:
En daarna kan ik je desgewenst al binnen vijf werkdagen na het afnemen van het laatste onderdeel van het ontwikkelassessment een compleet pakket met rapportages en ontwikkeltips overhandigen. Daarmee zorg ik niet alleen voor generieke informatie, maar geef ik je ook concrete handvatten en direct toepasbare acties.
De uitkomsten van een ontwikkelassessment kunnen een medewerker en jou laten zien of iemand het in zich heeft om binnen nu en twee jaar door te groeien naar de functie die jullie samen voor ogen hebben. En wat te denken van jouw medewerker die net nieuw is of een nieuwe functie heeft? Een ontwikkelassessment is erg geschikt als basis voor een ontwikkelplan, waarmee je hem helpt in zijn nieuwe rol te groeien. Of die ene young professional in jouw organisatie; jullie herkennen en erkennen zijn talent, maar hij weet zelf nog maar half wat hij kan of wil. Ook zijn potentieel kunnen jullie inzichtelijk maken met een ontwikkelassessment, waarna je zijn groeipad veel gerichter kunt inrichten.
Een assessment is dus eigenlijk als een GPS voor de groei van jouw medewerkers. Als je echt vooruit wilt, kun je niet om hun ontwikkeling heen. Als zij zich ontwikkelen, ontwikkelt ook jouw organisatie zich en dat betaalt zich letterlijk en figuurlijk terug. Bovendien is faciliteren in ontwikkeling onderdeel van goed werkgeverschap. Hiermee boei en bind je en zorg je voor meer werkgeluk. Voor veel medewerkers een reden om lang(er) bij een werkgever te blijven.
Des te meer reden om ontwikkelassessments een vast onderdeel van jouw leer- en ontwikkelbeleid te maken en de uitkomsten van assessments te koppelen aan groeipaden en groeiprofielen in je organisatie. De mogelijkheden zijn ongekend. En je hebt al zoveel potentieel in huis.
Nieuwsgierig naar het ontwikkelassessment of een van onze andere assessments? Je leest er meer over op onze Ontwikkelassessment-pagina. Maar natuurlijk zijn mijn collega’s en ik er ook persoonlijk voor je. Wat is jouw vraag of uitdaging voor mij?
Maxime ProfijtArbeids- en OrganisatiepsycholoogTel: +31 (0)316 740 129E-mail: m.profijt@vitaconluteijn.nl
Actueel
Van ‘Hoeveel is mijn bedrijf waard?’ naar ‘Hoe wordt het nog meer waard?’
Het jaar van Joost Kelderman: duurzaamheid, inspiratiebronnen, ontwikkelingen en meer
Bedrijfsoverdracht familiebedrijf in 2025-2026? Let extra op deze wijzigingen in de BOR en DSR
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
De staatssecretaris van Financiën heeft laten weten dat hij van plan is om het wetsvoorstel voor een nieuw box 3-stelsel ongewijzigd aan de Tweede Kamer aan te bieden. In december 2024 adviseerde de Raad van State nog om dit wetsvoorstel aan te passen. Eind 2024 werd nog bekend dat de invoering van een nieuw box […]
Als een van jouw medewerkers onder werktijd schade rijdt aan zijn leaseauto, krijgt hij het eigen risico vaak doorberekend. Maar let op: dat mag alleen in geval van opzet, bewuste roekeloosheid of nalatigheid. Volgens artikel 7:661 van het Burgerlijk Wetboek is een werknemer in principe niet aansprakelijk voor schade die hij tijdens zijn werkzaamheden veroorzaakt. […]
De Belastingdienst handhaaft sinds 1 januari 2025 weer volledig op schijnzelfstandigheid. Dit heeft onder zelfstandigen en opdrachtgevers geleid tot vragen over schijnzelfstandigheid en arbeidsrelaties. Het Ministerie van Financiën heeft de meest gestelde vragen nu verzameld in een overzicht. 1. Wanneer is sprake van schijnzelfstandigheid? Als organisaties een zzp’er inschakelen voor een opdracht die in loondienst […]
Het rendementspercentage 2026 box 3 is bekend: Het forfaitaire rendement voor de categorie ‘overige bezittingen’ stijgt naar verwachting van 5,88% in 2025 naar 5,99% in 2026. Daarnaast overweegt het kabinet een aanvullende verhoging naar 7,77%. De verhogingsmaatregel is mogelijk bedoeld om financiële tekorten door de vertraagde invoering van het nieuwe box 3-stelsel te compenseren. Het […]
Je betaalt geen bijtelling als je jaarlijks minder dan 500 kilometer privé rijdt met een auto van de zaak. Maar wist je dat je dan wel álle ritten moet bijhouden in je rittenregistratie en niet alleen je privékilometers? Wil je geen bijtelling hoeven te betalen, dan is het belangrijk om aan te kunnen tonen dat […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk