Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Memo wet BeZaVa
Op dit moment wordt er veel gesproken en gelezen over de nieuwe Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschikheid Vangnetters. In deze memo leest u wat u als werkgever moet doen.
Het UWV verzendt op dit moment brieven aan werkgever waarin vermeld wordt welke (ex) medewerkers via u in 2012 in de ziektewet zijn gekomen en waarover u premie gaat betalen in 2014. Een voorbeeld van deze brief vindt u hier.
In de bijlage van deze brief kunt u lezen welke medewerkers er, via u als laatste werkgever, in de ziektewet zijn gekomen. De medewerkers worden met het BSN-nummer vermeld. Tevens wordt de 1e arbeidsongeschiktheidsdag en de begindatum van de uitkering gemeld.
• Allereerst moet u via het BSN-nummer achterhalen of deze medewerker ook daadwerkelijk bij u in dienst is geweest • Is deze medewerker bij u ziek uit dienst gegaan? • Is deze medewerker ziek geworden binnen 28 dagen nadat hij bij u uit dienst is gegaan? • Had deze medewerker de Norisk polis op het moment dat hij bij u uit dienst ging?
Indien u één van deze vragen met JA heeft beantwoordt is het zaak om bij het UWV de beslissing over het recht op een uitkering op te vragen. Hiervoor kunt u gebruik maken van het bijgevoegde formulier. Op dit formulier dient u een professionele rechtshulpverlener of een arts te machtigen. Dit mag niet de arts zijn die de medewerker al onder behandeling heeft gehad. Zodra u de beslissing heeft ontvangen en de gegevens zijn niet juist heeft u de mogelijkheid om bezwaar te maken.
Indien u de vragen met NEE heeft beantwoordt dient u tevens de beslissing over het recht op een uitkering op te vragen. Op die manier kunt u bezwaar maken tegen het feit dat deze medewerker bij u op de ziektewetlijst staat maar niet op uw bordje hoort te komen.
In de brief staat een datum vermeld waarop u de aanvraag moet hebben ingediend. Deze datum is vermoedelijk in uw vakantie geweest. Daarom verzoeken wij u het formulier toch in te zenden met daarbij een schrijven dat de einddatum in uw vakantieperiode viel.
Mocht u geen arts of professionele hulpverlener hebben, dan kunt u via één van onze bedrijfsartsen de beslissing opvragen. De bedrijfsarts en wij kunnen u naderhand ondersteunen bij het aantekenen van bezwaar en beroep.
Mochten er in 2012 vangnet medewerkers, waarbij u de laatste werkgever bent geweest, in de WIA zijn gekomen dan ontvangt u hierover nog een aparte brief.
Deskundigen geven aan dat het UWV op dit moment veel fouten maakt daarom is het van groot belang dat u de gegevens op de brief controleert. Wees daarom zorgvuldig bij het controleren van de gegevens voor de premievaststelling. Het is nog beter dat u de controle aan deskundigen overlaat. Het kan u namelijk veel ellende en geld besparen.
Op dit moment betaalt u premie Ziektewet via de sectorpremie, per 1 januari 2014 gaat dit in veel gevallen omgezet worden in een gedifferentieerde premie. De hoogte van de premie hangt af van de uitstroom van zieke medewerkers binnen uw organisatie. U gaat dus betalen per zieke medewerker die bij u uit dienst gaat of is gegaan.
Het gaat hier om vangnetters zonder werkgever dit zijn:
• Uitzendkrachten die ziek de ziektewet in gaan • Zieke ww-ers na 13 weken ww • Zieke medewerkers van wie het dienstverband afloopt tijdens de ziekte • Iemand die binnen 28 dagen na beëindiging van zijn arbeidscontract ziek wordt en geen andere werkgever heeft.
Voor u als werkgever zijn veelal de 2 laatste categorieën van belang. Deze 2 verhogen uw premie. Met de berekening van de nieuwe gedifferentieerde premie worden de werkgevers in 3 categorieën in gedeeld. Binnen iedere categorie komen de premies op een andere manier tot stand namelijk: – Kleine WG < 10 maal de gemiddelde loonsom (premie op sector niveau) – Middelgrote WG > 10 < 100 maal de gemiddelde loonsom (premie op sector niveau en deels individuele premie) – Grote WG > 100 maal de gemiddelde loonsom (premie op individueel niveau).
De gemiddelde loonsom ligt op dit moment op € 30.300,-
Tot nu toe hoefden werkgevers geen premie te betalen voor medewerkers die vanuit de ziektewet de WIA instroomden. Maar ook dat gaat veranderen als onderdeel van de Wet BeZaVa. Werkgevers gaan nu ook een gedifferentieerde premie betalen voor de ex-medewerkers die vanuit de ziektewet de WIA instromen. Indien er medewerkers in 2012 in de WIA zijn gekomen dan krijgt u over 2014 een hogere gedifferentieerde premie. Zoals gezegd ontvangt u hierover op een later tijdstip een brief van het UWV.
Mocht u na het lezen van deze memo vragen hebben, informatie wensen of ondersteuning nodig zijn dan kunnen wij u hierin voorzien. Onze afdeling Verzuim & Preventie is volledig op de hoogte. U kunt ook onze afdeling Loon & Advies vragen stellen.
Wij zijn te bereiken op telefoonnummer (0314) 36 91 50 of mail uw vragen naar algemeen@vitaconhrservices.nl
Actueel
Hoe weet je of nieuw talent een perfecte match kan worden?
Renting or purchasing a holiday home in the Netherlands – 4 tax issues to watch out for
Effectieve re-integratie vraagt om samenwerking casemanager, bedrijfsarts en arbeidsdeskundige
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
In de huidige krappe arbeidsmarkt is ‘die ene’ die precies past bij jouw vacature nagenoeg onvindbaar. Steeds belangrijker wordt daarom het ontwikkelpotentieel van een sollicitant. Wat kan diegene uiteindelijk voor jouw organisatie gaan betekenen? En daar kan een assessment je bij helpen. Door Sanneke Peters, HR-consultant/Psycholoog Niet eerder was het zo’n uitdaging om aan personeel […]
Purchasing a holiday home in the Netherlands can be an appealing investment for personal use and for generating extra income from rental property. However, there are some tax implications that you should keep in mind, particularly when it comes to income tax and VAT. I have provided a summary of four key issues to pay […]
De versobering van de 30%-regeling wordt teruggedraaid. Het belastingvoordeel voor expats blijft bestaan, maar gaat terug naar 27% van het loon. De Tweede Kamer besloot in 2023 het fiscale voordeel van expats te versoberen. Het belastingvoordeel zou in eerste instantie stapsgewijs van 30% naar 10% worden bijgesteld. Nu zetten het kabinet en de coalitiepartijen toch […]
Stel je hebt vóór 2024 met de voormalige vrijstelling eigen woning (de ‘jubelton’) je kind belastingvrij geschonken. Mag je dan ook nog eenmalig verhoogd vrijgesteld schenken aan je kind? Dit zeggen de Belastingdienst en rechtbank daarover. Jaarlijks mag je belastingvrij schenken. Voor schenken aan je kind geldt in 2024 een maximumbedrag van € 6.633. Ook […]
Is er in jouw organisatie sprake van langdurige uitval door ziekte, dan ga je voor effectieve re-integratie: een proces dat ervoor zorgt dat een medewerker blijvend herstelt en duurzaam terugkeert in het werk. Daar maak ik me als casemanager hard voor, samen met een bedrijfsarts maar ook met een arbeidsdeskundige. Wie van ons doet wat? […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk