Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Memo wet BeZaVa
Op dit moment wordt er veel gesproken en gelezen over de nieuwe Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschikheid Vangnetters. In deze memo leest u wat u als werkgever moet doen.
Het UWV verzendt op dit moment brieven aan werkgever waarin vermeld wordt welke (ex) medewerkers via u in 2012 in de ziektewet zijn gekomen en waarover u premie gaat betalen in 2014. Een voorbeeld van deze brief vindt u hier.
In de bijlage van deze brief kunt u lezen welke medewerkers er, via u als laatste werkgever, in de ziektewet zijn gekomen. De medewerkers worden met het BSN-nummer vermeld. Tevens wordt de 1e arbeidsongeschiktheidsdag en de begindatum van de uitkering gemeld.
• Allereerst moet u via het BSN-nummer achterhalen of deze medewerker ook daadwerkelijk bij u in dienst is geweest • Is deze medewerker bij u ziek uit dienst gegaan? • Is deze medewerker ziek geworden binnen 28 dagen nadat hij bij u uit dienst is gegaan? • Had deze medewerker de Norisk polis op het moment dat hij bij u uit dienst ging?
Indien u één van deze vragen met JA heeft beantwoordt is het zaak om bij het UWV de beslissing over het recht op een uitkering op te vragen. Hiervoor kunt u gebruik maken van het bijgevoegde formulier. Op dit formulier dient u een professionele rechtshulpverlener of een arts te machtigen. Dit mag niet de arts zijn die de medewerker al onder behandeling heeft gehad. Zodra u de beslissing heeft ontvangen en de gegevens zijn niet juist heeft u de mogelijkheid om bezwaar te maken.
Indien u de vragen met NEE heeft beantwoordt dient u tevens de beslissing over het recht op een uitkering op te vragen. Op die manier kunt u bezwaar maken tegen het feit dat deze medewerker bij u op de ziektewetlijst staat maar niet op uw bordje hoort te komen.
In de brief staat een datum vermeld waarop u de aanvraag moet hebben ingediend. Deze datum is vermoedelijk in uw vakantie geweest. Daarom verzoeken wij u het formulier toch in te zenden met daarbij een schrijven dat de einddatum in uw vakantieperiode viel.
Mocht u geen arts of professionele hulpverlener hebben, dan kunt u via één van onze bedrijfsartsen de beslissing opvragen. De bedrijfsarts en wij kunnen u naderhand ondersteunen bij het aantekenen van bezwaar en beroep.
Mochten er in 2012 vangnet medewerkers, waarbij u de laatste werkgever bent geweest, in de WIA zijn gekomen dan ontvangt u hierover nog een aparte brief.
Deskundigen geven aan dat het UWV op dit moment veel fouten maakt daarom is het van groot belang dat u de gegevens op de brief controleert. Wees daarom zorgvuldig bij het controleren van de gegevens voor de premievaststelling. Het is nog beter dat u de controle aan deskundigen overlaat. Het kan u namelijk veel ellende en geld besparen.
Op dit moment betaalt u premie Ziektewet via de sectorpremie, per 1 januari 2014 gaat dit in veel gevallen omgezet worden in een gedifferentieerde premie. De hoogte van de premie hangt af van de uitstroom van zieke medewerkers binnen uw organisatie. U gaat dus betalen per zieke medewerker die bij u uit dienst gaat of is gegaan.
Het gaat hier om vangnetters zonder werkgever dit zijn:
• Uitzendkrachten die ziek de ziektewet in gaan • Zieke ww-ers na 13 weken ww • Zieke medewerkers van wie het dienstverband afloopt tijdens de ziekte • Iemand die binnen 28 dagen na beëindiging van zijn arbeidscontract ziek wordt en geen andere werkgever heeft.
Voor u als werkgever zijn veelal de 2 laatste categorieën van belang. Deze 2 verhogen uw premie. Met de berekening van de nieuwe gedifferentieerde premie worden de werkgevers in 3 categorieën in gedeeld. Binnen iedere categorie komen de premies op een andere manier tot stand namelijk: – Kleine WG < 10 maal de gemiddelde loonsom (premie op sector niveau) – Middelgrote WG > 10 < 100 maal de gemiddelde loonsom (premie op sector niveau en deels individuele premie) – Grote WG > 100 maal de gemiddelde loonsom (premie op individueel niveau).
De gemiddelde loonsom ligt op dit moment op € 30.300,-
Tot nu toe hoefden werkgevers geen premie te betalen voor medewerkers die vanuit de ziektewet de WIA instroomden. Maar ook dat gaat veranderen als onderdeel van de Wet BeZaVa. Werkgevers gaan nu ook een gedifferentieerde premie betalen voor de ex-medewerkers die vanuit de ziektewet de WIA instromen. Indien er medewerkers in 2012 in de WIA zijn gekomen dan krijgt u over 2014 een hogere gedifferentieerde premie. Zoals gezegd ontvangt u hierover op een later tijdstip een brief van het UWV.
Mocht u na het lezen van deze memo vragen hebben, informatie wensen of ondersteuning nodig zijn dan kunnen wij u hierin voorzien. Onze afdeling Verzuim & Preventie is volledig op de hoogte. U kunt ook onze afdeling Loon & Advies vragen stellen.
Wij zijn te bereiken op telefoonnummer (0314) 36 91 50 of mail uw vragen naar algemeen@vitaconhrservices.nl
Actueel
Het jaar van Joost Kelderman: duurzaamheid, inspiratiebronnen, ontwikkelingen en meer
Bedrijfsoverdracht familiebedrijf in 2025-2026? Let extra op deze wijzigingen in de BOR en DSR
Einde handhavingsmoratorium Wet DBA per 1 januari 2025
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Een langdurig zieke medewerker, je wilt het niet voor de medewerker zelf, maar ook niet voor de continuïteit van je organisatie. Het kan namelijk leiden tot vertraging in projecten en legt extra druk bij andere medewerkers. Regelmatig contact en duidelijke afspraken helpen alle partijen. Daarnaast heb je als werkgever een aantal wettelijke verplichtingen. We hebben […]
Welke bedragen mag je belastingvrij schenken in 2025? Op een rij wat er mogelijk is voor schenken aan je kind, kleinkind of een ander en tips om rekening mee te houden. Schenken aan je kinderen De meeste vrijstellingen bestaan voor schenkingen aan kinderen. In 2025 kun je jouw kind belastingvrij een bedrag van € 6.713 […]
Heb je te weinig btw aangegeven en afgedragen aan de Belastingdienst? Dan moet je je aangifte btw corrigeren met een btw-suppletie. Hiervoor gold altijd ‘zo snel mogelijk’, maar dit moet per 1 januari 2025 binnen 8 weken. Niet (op tijd) indienen kan leiden tot een vergrijpboete. Heb je te weinig btw aangegeven in je btw-aangiften […]
Het nieuwe jaar is weer van start gegaan. Welke loon- en HR-wijzigingen zijn op 1 januari 2025 ingegaan? En wat moet je daar als werkgever over weten? De belangrijkste punten voor je op een rij. Bron: Salaris Vanmorgen
Ben je inhoudingsplichtig en heb je in 2024 bedragen betaald aan natuurlijke personen? Geef deze vóór 1 februari 2025 door aan de Belastingdienst met de opgaaf UBD 2024. Betalingen aan natuurlijke personen die bij je in dienst waren of waarvoor jij een factuur met btw hebt gekregen hoef je niet op te geven. Voor wie […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk