Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Lagere transitievergoeding? Houd u aan de voorwaarden!
Per 1 juli 2015 maakt de huidige ontslagvergoeding plaats voor de transitievergoeding. Dit is het gevolg van de nieuwe Wet werk en zekerheid. Zogenoemde transitie- en inzetbaarheidskosten komen in mindering op de transitievergoeding, mits voldaan wordt aan diverse voorwaarden. Die voorwaarden zijn recent opnieuw gepubliceerd en staan nu vast. Daarom zetten wij ze nogmaals voor u op een rij.
Transitiekosten zijn kosten gemaakt in verband met het einde van de arbeidsovereenkomst. Het gaat om kosten gericht op het ‘van werk naar werk’ helpen van de werknemer, zoals kosten voor (om)scholing of voor outplacement. Inzetbaarheidskosten zijn kosten gemaakt tijdens het dienstverband om een bredere inzetbaarheid van uw werknemer op de arbeidsmarkt te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan de werknemer die als timmerman werkzaam is en in de avonduren een MBO- opleiding tot lasser volgt.
Inzetbaarheidskosten kunnen alleen in mindering komen op de transitievergoeding als uw werknemer zijn verworven kennis en vaardigheden niet heeft aangewend voor een functie binnen uw bedrijf.
Transitie- en inzetbaarheidskosten komen alleen in mindering op de transitievergoeding als wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden. De belangrijkste is instemming vooraf. Uw werknemer moet vooraf schriftelijk instemmen met de nog te maken (gespecificeerde) kosten en het in mindering brengen daarvan op zijn toekomstige transitievergoeding.
Bewaar de schriftelijke afspraken over welke kosten u in mindering kunt brengen in het personeelsdossier.
Het schriftelijke instemmingsvereiste geldt niet als over de aftrekbaarheid van kosten afspraken zijn gemaakt in de cao of met de ondernemingsraad en u hieraan gebonden bent. U moet uw werknemer dan wel informeren over de kosten, zodat hij weet wat in mindering komt op zijn transitievergoeding.
Het instemmingsvereiste geldt ook niet bij kosten voor een duale opleiding, zoals opleidingen in het kader van de beroepsbegeleidende leerweg (BBL).
Verder gelden de volgende voorwaarden voor het in mindering brengen van transitie- en inzetbaarheidskosten op de transitievergoeding:
Inzetbaarheidskosten komen alleen in mindering als ze zijn gemaakt in een periode van maximaal 5 jaar vóór het einde van de arbeidsovereenkomst. Het is echter mogelijk om schriftelijk een andere periode af te spreken. Deze voorwaarde geldt niet bij kosten voor een duale opleiding.
Bron: SRA
Actueel
Wetsvoorstel nieuw box 3-stelsel ongewijzigd naar Tweede Kamer
Schade aan leaseauto onder werktijd: wie moet betalen?
Antwoord op vragen over schijnzelfstandigheid en handhaving
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
De staatssecretaris van Financiën heeft laten weten dat hij van plan is om het wetsvoorstel voor een nieuw box 3-stelsel ongewijzigd aan de Tweede Kamer aan te bieden. In december 2024 adviseerde de Raad van State nog om dit wetsvoorstel aan te passen. Eind 2024 werd nog bekend dat de invoering van een nieuw box […]
Als een van jouw medewerkers onder werktijd schade rijdt aan zijn leaseauto, krijgt hij het eigen risico vaak doorberekend. Maar let op: dat mag alleen in geval van opzet, bewuste roekeloosheid of nalatigheid. Volgens artikel 7:661 van het Burgerlijk Wetboek is een werknemer in principe niet aansprakelijk voor schade die hij tijdens zijn werkzaamheden veroorzaakt. […]
De Belastingdienst handhaaft sinds 1 januari 2025 weer volledig op schijnzelfstandigheid. Dit heeft onder zelfstandigen en opdrachtgevers geleid tot vragen over schijnzelfstandigheid en arbeidsrelaties. Het Ministerie van Financiën heeft de meest gestelde vragen nu verzameld in een overzicht. 1. Wanneer is sprake van schijnzelfstandigheid? Als organisaties een zzp’er inschakelen voor een opdracht die in loondienst […]
Het rendementspercentage 2026 box 3 is bekend: Het forfaitaire rendement voor de categorie ‘overige bezittingen’ stijgt naar verwachting van 5,88% in 2025 naar 5,99% in 2026. Daarnaast overweegt het kabinet een aanvullende verhoging naar 7,77%. De verhogingsmaatregel is mogelijk bedoeld om financiële tekorten door de vertraagde invoering van het nieuwe box 3-stelsel te compenseren. Het […]
Je betaalt geen bijtelling als je jaarlijks minder dan 500 kilometer privé rijdt met een auto van de zaak. Maar wist je dat je dan wel álle ritten moet bijhouden in je rittenregistratie en niet alleen je privékilometers? Wil je geen bijtelling hoeven te betalen, dan is het belangrijk om aan te kunnen tonen dat […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk