Skip to main content
30 oktober 2019

Interview Remco Lefering: “Link tussen casemanagement en tennis”

Het team van Vitacon Luteijn bestaat uit mensen die meer zijn dan professionals binnen hun vakgebied. Op momenten dat zij niet met hun werk bezig zijn, gaan zij gepassioneerd op in de meest uiteenlopende liefhebberijen. Waar de ene zingt of een maatschappelijke rol vervult, motiveert de ander sportievelingen om tot het uiterste te gaan. Deze serie interviews laat zien wat onze collega’s drijft. Opvallend: vaak is er meer raakvlak met het werk dan je zou denken!

Al houdt senior casemanager, vertrouwenspersoon en bedrijfsmaatschappelijk werker Remco Lefering (51) van zijn vak, hij houdt bewust één dag vrij voor iets anders. Die dag werkt hij als zelfstandige en in loondienst als tennisleraar in Didam, Wehl en Giesbeek. Dat tennis zijn passie is, blijkt wel uit het feit dat Remco als tienjarige hobbymatig begon met tennissen, om er tot op heden nooit een punt achter te zetten. Vijf jaar geleden kreeg hij de kans om van zijn hobby – deels – zijn werk te maken.

Australië

“Door een reorganisatie kwam ik een jaar of 5 geleden, als boventallige, zonder werk te zitten. Ik vroeg me af wat ik zou kunnen doen. Het geval wilde dat ik, zo’n vijftien jaar geleden, twee jaar met mijn, daar geboren vrouw, in Australië heb gewoond, gewerkt en gereisd. Daar heb ik een tennisleraar-opleiding gedaan en mijn, door de Australische tennisbond goedgekeurde, licentie behaald. Laat ik eerlijk zeggen dat het een verkorte opleiding was, min of meer vergelijkbaar met het halen van je rijbewijs op Aruba, maar toch was het erg leerzaam en vormde het een mooie basis voor mijn latere opleiding in Nederland, vertelt Remco.”

Een compliment doet wonderen, dan zie je de juiste energie bij cliënten naar boven komen

Eenmaal teruggekeerd in Nederland ging hij weer aan het werk, totdat de genoemde reorganisatie dus roet in het eten gooide. Als vervolg op zijn Australische opleiding besloot Remco, als zij-instromer, aan de slag te gaan met een Nederlandse ROC opleiding tot tennisleraar. Na stages en een diverse praktijk en theorie examens behaalde hij zijn Nederlandse, door de KNLTB goedgekeurde, licentie. Een van de belangrijkste zaken die hij als leraar/coach leerde, is bij mensen vooral te benadrukken wat ze goed doen. Een compliment doet wonderen, dan zie je de juiste energie bij cliënten naar boven komen, benadrukt Remco.”

Dubbele rol als coach

Inmiddels diende zich de kans aan om bij Vitacon Luteijn aan de slag te gaan. De vijfde werkdag reserveerde Remco echter voor zijn tweede baan, op de baan. Hij vervolgt: “Bewegen en sporten zijn erg belangrijk voor je vitaliteit. Niet alleen lichamelijk, maar ook voor mentale kracht. Bovendien komt er een verenigingsaspect bij kijken, in sociaal opzicht is dat waardevol. Als ik mensen tijdens verzuim begeleid, vraag ik hen daarom altijd wat ze aan sport en ontspanning doen.

Als een bedrijfsarts iemand adviseert om terug te keren in het werk, dan verloopt dit planmatig. Ik vergelijk dat voor mijn cliënt wel eens met een trainingsschema, waarbij we bewust toewerken naar het behalen van een bepaald doel. Natuurlijk altijd met beleid want soms moet je door te hard trainen of een blessure weer afwijken van je plan. Het gaat om ontspannen spelen, punt voor punt, niet verkrampen, risico’s afwegen en uiteindelijk de overwinning gecontroleerd binnenhalen, want wie blessures voorkomt, wordt beter en sneller fit.”

Terug

Nog niet uitgelezen?