Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Hybride werken: de nieuwe norm
Nu veel coronamaatregelen, waaronder het advies om volledig thuis te werken, zijn komen te vervallen, vragen veel werkgevers zich af of we nu teruggaan naar het ‘oude normaal’. Of wordt hybride werken de norm?
Zoals je in ons artikel HR-trends 2022 hebt kunnen lezen, is het hybride werken een belangrijke HR-trend voor 2022. Medewerkers die hybride werken verrichten deels op kantoor en deels vanuit huis hun werkzaamheden.
Uit onderzoek van EenVandaag is gebleken dat 88% van de werknemers niet meer terug wil naar een volledige werkweek op kantoor. Driekwart van de werknemers zou graag een hybride werkvorm zien. Dat dit in de toekomst de norm gaat zijn, lijkt dus duidelijk. De belangrijkste persoonlijke voorkeuren die genoemd worden zijn:
Daarbij komt één gezamenlijk voordeel: tijdsbesparing. En, niet te vergeten, hybride werken zorgt voor een betere doorstroming op de weg en minder drukte in het openbaar vervoer. Het draagt dus indirect bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot.
Naast de kansen die het hybride werken biedt, is het ook belangrijk om je bewust te zijn van de uitdagingen die het met zich meebrengt. Hoe geef je bijvoorbeeld leiding aan thuiswerkers? Daarnaast kan de grens tussen werk en het privéleven ook vervagen bij hybride werken, bijvoorbeeld wanneer er geen afgebakende thuiswerkplek is.
Wat je zeker ook in de gaten moet houden is het gebrek aan persoonlijk contact waar medewerkers moeite mee kunnen hebben en de angst dat daardoor hun inzet onvoldoende gewaardeerd wordt. Om dit te voorkomen, moet je als werkgever zorgen voor de juiste technologische middelen, zoals Microsoft Teams of Zoom, om goed contact te behouden.
Zoals je ziet biedt het hybride werken voor- en nadelen, maar dat het in de toekomst de norm gaat worden staat vast. Als werkgever is het je verantwoordelijkheid om voor goede (technologische) middelen te zorgen, om het hybride werken niet alleen mogelijk te maken, maar ook te laten slagen.
Daarnaast is een goed thuiswerkbeleid onmisbaar. Wil je meer weten over wat een thuiswerkbeleid omvat of heb je hulp nodig bij het opstellen ervan? Neem gerust contact met mij op, ik vertel je er graag meer over.
Laura van Alst, junior HR-consultant t 06 1283 6072e l.v.alst@vitaconluteijn.nl
Bronnen:– EenVandaag– Rijksoverheid
Actueel
Van ‘Hoeveel is mijn bedrijf waard?’ naar ‘Hoe wordt het nog meer waard?’
Het jaar van Joost Kelderman: duurzaamheid, inspiratiebronnen, ontwikkelingen en meer
Bedrijfsoverdracht familiebedrijf in 2025-2026? Let extra op deze wijzigingen in de BOR en DSR
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
De Belastingdienst handhaaft sinds 1 januari 2025 weer volledig op schijnzelfstandigheid. Dit heeft onder zelfstandigen en opdrachtgevers geleid tot vragen over schijnzelfstandigheid en arbeidsrelaties. Het Ministerie van Financiën heeft de meest gestelde vragen nu verzameld in een overzicht. 1. Wanneer is sprake van schijnzelfstandigheid? Als organisaties een zzp’er inschakelen voor een opdracht die in loondienst […]
Het rendementspercentage 2026 box 3 is bekend: Het forfaitaire rendement voor de categorie ‘overige bezittingen’ stijgt naar verwachting van 5,88% in 2025 naar 5,99% in 2026. Daarnaast overweegt het kabinet een aanvullende verhoging naar 7,77%. De verhogingsmaatregel is mogelijk bedoeld om financiële tekorten door de vertraagde invoering van het nieuwe box 3-stelsel te compenseren. Het […]
Je betaalt geen bijtelling als je jaarlijks minder dan 500 kilometer privé rijdt met een auto van de zaak. Maar wist je dat je dan wel álle ritten moet bijhouden in je rittenregistratie en niet alleen je privékilometers? Wil je geen bijtelling hoeven te betalen, dan is het belangrijk om aan te kunnen tonen dat […]
De Special Lonen 2025 staat weer voor je klaar! De ‘Special Lonen 2025’ is een complete gids met alle relevante informatie die je nodig hebt als werkgever of HR-professional. Dit handige naslagwerk bevat de meest recente cijfers en wet- en regelgeving, zoals premiepercentages werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, premies WW, en arbeidskortingen. Het biedt ook inzicht […]
Het ministerie van Economische Zaken heeft 5 ‘best practices’ en 10 andere praktijkvoorbeelden van CSRD-rapportage in een rapport laten bundelen. Dit ter inspiratie voor hen die nog moeten of willen beginnen met hun CSRD-reis of gaan voor verdere verbetering. Ontdek de voorbeelden en CSRD-lessen. Grote beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 500 medewerkers moeten met ingang […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk