Skip to main content
5 december 2019

Hoge Raad geeft ruime uitleg aftrek hypotheekrente bij verhuizing

Leegstand na verkoop

Wanneer een woning eerst leeg staat en daarna verkocht wordt, mag de rente op de eigenwoningschuld in het jaar van aanvang van de leegstand en de drie jaren erna toch nog in aftrek worden gebracht. Ook als voor de nieuwe woning ook rente wordt afgetrokken.

Fictieve vervreemding

In bovengenoemde situatie is ná deze periode sprake van fictieve vervreemding. Volgens de Hoge Raad mag de aan de oude woning verbonden lening dan desgewenst worden toegerekend aan de nieuw aangeschafte woning. De rente blijft dan aftrekbaar. Wel moet rekening worden gehouden met de bijleenregeling. Bij de fictieve vervreemding kan een eigenwoningreserve ontstaan. Dat betekent dat de lening op de oude mogelijk niet of niet geheel kan doorschuiven naar de nieuwe woning.

Andere rekening?

De aftrek van hypotheekrente is ook mogelijk als kosten van de eigen woning van een andere rekening worden betaald dan de rekening waarop de lening voor de woning is gestort, zo blijkt uit de uitspraak.

Let op! Aftrek is niet mogelijk als het geleende geld is besteed aan andere doelen en niet hetzelfde liquide bedrag beschikbaar is gebleven.

Voorfinancieren mag

In feite was in deze situatie sprake van een voorfinanciering. De nieuwe woning was eerst met eigen middelen betaald. Pas na de fictieve vervreemding wilde belastingplichtige de lening op de oude woning inzetten bij de nieuwe woning. Dat is mogelijk en komt overeen met eerdere rechtspraak van de Hoge Raad. De aftrek komt niet in gevaar als kosten ten behoeve van de eigen woning voorafgaand aan de lening eerst zelf worden gefinancierd. Daarbij is van belang dat het oogmerk moet bestaan om de kosten met een lening te financieren. U zult dit oogmerk desgewenst aannemelijk moeten kunnen maken. Als een en ander zich binnen 6 maanden afspeelt, wordt automatisch aan dit oogmerk voldaan.

Heeft u vragen over de aftrek van rente op eigenwoningschulden, neem dan contact met ons op.

Terug

Nog niet uitgelezen?