Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Hoe selecteer je de juiste kandidaat voor een functie?
Inderdaad, je leest het goed: de juíste kandidaat voor een functie. Niet de beste. Het gaat in deze arbeidsmarkt vaak niet meer om het vinden van ‘die ene kandidaat die precies past bij de vacature’. Steeds meer gaan we, noodgedwongen, op zoek naar potentieel. Wat kan een sollicitant uiteindelijk voor jouw organisatie betekenen?
Dit vraagt om anders selecteren. En als je t mij vraagt, wordt de rol van een assessment steeds belangrijker, naar mate het maken van de juiste match steeds ingewikkelder wordt.
Personeel is lastig aan te komen. Goed personeel soms bijna onmogelijk. Het is vooraf lastig in te schatten of een sollicitant voldoet aan je verwachtingen. Ervaring en kennis zijn nog wel meetbaar, maar hoe zit het met eigenschappen, drive en gedrag? In een sollicitatiegesprek van een uur kom je niet veel verder dan een eerste indruk.
En ja, die eerste indruk is heel belangrijk, maar meer zekerheid is beter. Werkrelaties en resultaten worden namelijk niet gebouwd op ‘een fijne klik’ en ‘een goed gevoel’. Een medewerker aannemen waarvan blijkt dat hij toch niet de juiste persoon op de juiste plek is, stelt alle partijen teleur. Zonde voor de medewerker in kwestie, soms zelfs een deuk in diens zelfvertrouwen. Zonde voor je organisatie; de tijd, de energie en het geld wat erin opgegaan is. Een assessment biedt je meer zekerheid, meer houvast en meer inzicht in welke mate een kandidaat bij de functie en je organisatie past. Nu en in de toekomst.
Volgens Wikipedia is het “een beoordelingsprogramma dat sollicitanten of kandidaten moeten doorlopen om voor een bepaalde functie aangenomen te worden of om te bepalen of zij over ontwikkelbare talenten beschikken”. Deels ben ik het daar mee eens, maar een assessment is (mits goed opgezet!) veel meer dan dat.
Een assessment is geen standaard programma dat kandidaten even moeten doorlopen. Het is een combinatie van meerdere tests en gesprekken, waarin vooral gekeken wordt naar de intelligentie, de persoonlijke eigenschappen, de drijfveren en het gedrag van de kandidaat: zijn competenties. Kennis kun je leren, ervaring doe je op, maar het zijn juist de competenties die een kandidaat uniek maken en die bepalend zijn in welke mate hij past in een bepaalde functie.
De perfecte match bestaat écht niet. Maar dat is helemaal niet erg. Dankzij het assessment kunnen we namelijk precies zien op welke gebieden de kandidaat talent heeft en op welke vlakken er ontwikkelpotentieel zit. Want dat een kandidaat nu misschien niet precies in het plaatje past, wil niet zeggen dat hij nooit in het plaatje past. Een klein stukje verdieping of ontwikkeling kan een heel groot verschil maken.
En dat is waar we bij Vitacon Luteijn sterk in zijn: wij bieden geen standaard assessments aan, want dat werkt niet. Iedere werkgever en iedere functie is uniek, dus ook het assessment. Wij sluiten aan bij de context van jouw organisatie, brengen in kaart wat je wensen als werkgever zijn en leggen daar de resultaten van de kandidaat naast. Welke wensen wegen het zwaarst, welke competenties sluiten daarbij aan, wat komt de kandidaat wellicht nog tekort en op welke manier kun je dat versterken? Wij geven een praktisch advies waar je direct wat mee kunt. Met onze assessments als houvast, geef je effectief richting aan ontwikkeling.
Wij raden een assessment aan bij functies met een belangrijke schakelpositie in je organisatie en bij leidinggevende functies. Vaak zijn dit functies op MBO+ niveau of hoger. Wij kijken met je mee of de kosten van een assessment (variërend van € 1.300 tot € 2.200) in verhouding staan tot de kosten die je maakt bij het aannemen van een ongeschikte kandidaat.
Een assessment bij Vitacon Luteijn? Je kunt bouwen op onze 40 jaar ervaring als assessmentbureau in de regio Gelderland. Lees meer over onze assessments of voel je vrij om contact met mij op te nemen als je vragen hebt of een keer (geheel vrijblijvend) wilt sparren over de toegevoegde waarde van een assessment voor jouw vacature(s).
Sanneke Peters, HR Consultant / Psycholoogt 06 1284 8773 e s.peters@vitaconluteijn.nl
Actueel
10 tips voor verzuimpreventie
Wettelijk minimumuurloon – Dit verandert er
Loonadministratie 2023-2024: bereid je voor op de jaarwisseling
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Stolwijk Philipsen accountants en adviseurs (SP) zet per 1 januari 2024 de volgende stap in haar samenwerking met Stolwijk Kennisnetwerk (SKN). SKN wordt volledig aandeelhouder en SP-partner Roland van Boekel treedt toe als aandeelhouder binnen SKN. SP-partners Rianne Sengers en Jack van Oosterhout blijven klanten op vertrouwde wijze bijstaan als accountant en nemen deel aan […]
Een goed (preventief) verzuimbeleid is essentieel voor iedere organisatie. Je kunt er het werkgeluk en de productiviteit van medewerkers een boost mee geven en uitval die toch ontstaat effectief begeleiden. Maar hoe kun je jouw beleid nu inzetten op verzuimpreventie en het terugdringen van (ziekte)verzuim? 10 tips van casemanager Willeke. Door Willeke Kraus, Casemanager Ziekteverzuim […]
Met ingang van 1 januari 2024 geldt er een wettelijk minimumuurloon voor alle medewerkers van 21 jaar en ouder. Vaste minimum maand-, week- en daglonen verdwijnen daarmee. Wat gaat er veranderen? En wat kan dit voor jouw organisatie betekenen? Ik leg het je uit. Door Laura van Alst, Arbeidsjurist Als het gaat om het wettelijk […]
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2023 naar 2024. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren?In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig zijn […]
Niet eerder stond je met vijf generaties tegelijk op de werkvloer. Hoe ga je als werkgever om met die generatiediversiteit? Hoe zorg je dat elke generatie met haar eigen kenmerken en unieke perspectieven optimaal kan bijdragen aan jouw organisatie? Ik verklap je graag de voor mij meest waardevolle take-away uit onze recente HR Kenniskring. Zhané […]
© 2023 - Stolwijk Kennisnetwerk