Skip to main content
11 november 2021

Hoe selecteer je de juiste kandidaat voor een functie?

Inderdaad, je leest het goed: de juíste kandidaat voor een functie. Niet de beste. Het gaat in deze arbeidsmarkt vaak niet meer om het vinden van ‘die ene kandidaat die precies past bij de vacature’. Steeds meer gaan we, noodgedwongen, op zoek naar potentieel. Wat kan een sollicitant uiteindelijk voor jouw organisatie betekenen?

Dit vraagt om anders selecteren. En als je t mij vraagt, wordt de rol van een assessment steeds belangrijker, naar mate het maken van de juiste match steeds ingewikkelder wordt.

Personeel is lastig aan te komen. Goed personeel soms bijna onmogelijk. Het is vooraf lastig in te schatten of een sollicitant voldoet aan je verwachtingen. Ervaring en kennis zijn nog wel meetbaar, maar hoe zit het met eigenschappen, drive en gedrag? In een sollicitatiegesprek van een uur kom je niet veel verder dan een eerste indruk.

En ja, die eerste indruk is heel belangrijk, maar meer zekerheid is beter. Werkrelaties en resultaten worden namelijk niet gebouwd op ‘een fijne klik’ en ‘een goed gevoel’. Een medewerker aannemen waarvan blijkt dat hij toch niet de juiste persoon op de juiste plek is, stelt alle partijen teleur. Zonde voor de medewerker in kwestie, soms zelfs een deuk in diens zelfvertrouwen. Zonde voor je organisatie; de tijd, de energie en het geld wat erin opgegaan is. Een assessment biedt je meer zekerheid, meer houvast en meer inzicht in welke mate een kandidaat bij de functie en je organisatie past. Nu en in de toekomst.

Wat is een assessment?

Volgens Wikipedia is het “een beoordelingsprogramma dat sollicitanten of kandidaten moeten doorlopen om voor een bepaalde functie aangenomen te worden of om te bepalen of zij over ontwikkelbare talenten beschikken”. Deels ben ik het daar mee eens, maar een assessment is (mits goed opgezet!) veel meer dan dat.

Een assessment is geen standaard programma dat kandidaten even moeten doorlopen. Het is een combinatie van meerdere tests en gesprekken, waarin vooral gekeken wordt naar de intelligentie, de persoonlijke eigenschappen, de drijfveren en het gedrag van de kandidaat: zijn competenties. Kennis kun je leren, ervaring doe je op, maar het zijn juist de competenties die een kandidaat uniek maken en die bepalend zijn in welke mate hij past in een bepaalde functie.

De perfecte match bestaat niet

De perfecte match bestaat écht niet. Maar dat is helemaal niet erg. Dankzij het assessment kunnen we namelijk precies zien op welke gebieden de kandidaat talent heeft en op welke vlakken er ontwikkelpotentieel zit. Want dat een kandidaat nu misschien niet precies in het plaatje past, wil niet zeggen dat hij nooit in het plaatje past. Een klein stukje verdieping of ontwikkeling kan een heel groot verschil maken.

En dat is waar we bij Vitacon Luteijn sterk in zijn: wij bieden geen standaard assessments aan, want dat werkt niet. Iedere werkgever en iedere functie is uniek, dus ook het assessment. Wij sluiten aan bij de context van jouw organisatie, brengen in kaart wat je wensen als werkgever zijn en leggen daar de resultaten van de kandidaat naast. Welke wensen wegen het zwaarst, welke competenties sluiten daarbij aan, wat komt de kandidaat wellicht nog tekort en op welke manier kun je dat versterken? Wij geven een praktisch advies waar je direct wat mee kunt. Met onze assessments als houvast, geef je effectief richting aan ontwikkeling.

Voor welke functies zet je een assessment in?

Wij raden een assessment aan bij functies met een belangrijke schakelpositie in je organisatie en bij leidinggevende functies. Vaak zijn dit functies op MBO+ niveau of hoger. Wij kijken met je mee of de kosten van een assessment (variërend van € 1.300 tot € 2.200) in verhouding staan tot de kosten die je maakt bij het aannemen van een ongeschikte kandidaat.

Een assessment bij Vitacon Luteijn? Je kunt bouwen op onze 40 jaar ervaring als assessmentbureau in de regio Gelderland. Lees meer over onze assessments of voel je vrij om contact met mij op te nemen als je vragen hebt of een keer (geheel vrijblijvend) wilt sparren over de toegevoegde waarde van een assessment voor jouw vacature(s).

Sanneke Peters, HR Consultant / Psycholoog
t   06 1284 8773 
e   s.peters@vitaconluteijn.nl 

Terug

Nog niet uitgelezen?