Skip to main content
5 juli 2021

Hoe een moeilijke tijd ook iets goeds kan brengen

Voorzichtig beginnen we weer te denken aan het ‘normale’ leven, je weet wel, zoals het was voor het Coronavirus kwam. De maatregelen worden nu snel versoepeld en hoe heerlijk zou het zijn om alles weer net als toen te doen. Of toch niet?

Welke lessen neem je mee vanuit de Coronaperiode? Wat wil je blijvend veranderen? In dit artikel geef ik je graag een paar punten om over na te denken.

Innovatie

Behalve heel veel verdriet, pijn en moeilijkheden heeft het Coronavirus ons ook aangezet tot anders denken, buiten de gebaande paden. Het meest positieve dat Corona gebracht heeft, zijn de innovatieve oplossingen. Heb je misschien een product, dienst of oplossing die tijdens Corona is ontstaan? Kun je dat nog gebruiken of inzetten na Corona? Hoe kun je dit verder ontwikkelen en welke mensen en middelen zijn daarvoor nodig?

Beslisstructuur

‘Onder druk wordt alles vloeibaar’ is hierbij een passende uitdrukking. Vooral tijdens de eerste periode van de pandemie wist niemand precies wat er aan de hand was, hoe lang het zou duren en wat de impact zou zijn. Wat wel duidelijk was, was dat er meteen gehandeld moest worden. Bestaande overleg- en beslisstructuren werden even opzij gezet, want het was crisis.

Is er persé een crisis nodig om langs bestaande structuren heen te werken? Of kan dat in andere situaties ook zinvol zijn, welke dan? Wat was er precies anders en wat werkte?

(Hybride) Thuiswerken

Schaf je het thuiswerken direct weer af als het niet meer nodig is? Of heeft het thuiswerken jou en je medewerkers misschien wel iets opgeleverd? Waren de ervaringen positief en wordt het thuiswerken de standaard? Of wellicht een combinatie tussen kantoor en thuis? Of pas je hiermee een stukje maatwerk toe in het HR-beleid en sluit je je aan bij de wensen van jouw medewerkers?

Wat nu?

Organiseer een evaluatie of een onderzoek met je medewerkers. Zo heb je een moment om samen stil te staan bij een afsluiting van een bijzondere en bizarre periode: wat is goed bevallen en moet behouden blijven? Misschien komen medewerkers met heel andere inzichten of ideeën waar je nog niet aan gedacht hebt of die je nog niet zijn opgevallen. Laat deze kans, om er gezamenlijke lessen uit te trekken, niet aan je voorbij gaan!

Afsluiten

Zo zie je maar, uit een heel lastige periode kan ook nog iets goed komen! Ik hoop je met deze tips stof tot nadenken gegeven te hebben. Wil je er eens over sparren of heb je leuke verhalen of tips? Ik hoor ze graag. Veel succes!

Marina van ’t Klaphek, HR-consultant
T   06-83330227
E   m.vt.klaphek@vitaconluteijn.nl

Terug

Nog niet uitgelezen?