Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Hoe een moeilijke tijd ook iets goeds kan brengen
Voorzichtig beginnen we weer te denken aan het ‘normale’ leven, je weet wel, zoals het was voor het Coronavirus kwam. De maatregelen worden nu snel versoepeld en hoe heerlijk zou het zijn om alles weer net als toen te doen. Of toch niet?
Welke lessen neem je mee vanuit de Coronaperiode? Wat wil je blijvend veranderen? In dit artikel geef ik je graag een paar punten om over na te denken.
Behalve heel veel verdriet, pijn en moeilijkheden heeft het Coronavirus ons ook aangezet tot anders denken, buiten de gebaande paden. Het meest positieve dat Corona gebracht heeft, zijn de innovatieve oplossingen. Heb je misschien een product, dienst of oplossing die tijdens Corona is ontstaan? Kun je dat nog gebruiken of inzetten na Corona? Hoe kun je dit verder ontwikkelen en welke mensen en middelen zijn daarvoor nodig?
‘Onder druk wordt alles vloeibaar’ is hierbij een passende uitdrukking. Vooral tijdens de eerste periode van de pandemie wist niemand precies wat er aan de hand was, hoe lang het zou duren en wat de impact zou zijn. Wat wel duidelijk was, was dat er meteen gehandeld moest worden. Bestaande overleg- en beslisstructuren werden even opzij gezet, want het was crisis.
Is er persé een crisis nodig om langs bestaande structuren heen te werken? Of kan dat in andere situaties ook zinvol zijn, welke dan? Wat was er precies anders en wat werkte?
Schaf je het thuiswerken direct weer af als het niet meer nodig is? Of heeft het thuiswerken jou en je medewerkers misschien wel iets opgeleverd? Waren de ervaringen positief en wordt het thuiswerken de standaard? Of wellicht een combinatie tussen kantoor en thuis? Of pas je hiermee een stukje maatwerk toe in het HR-beleid en sluit je je aan bij de wensen van jouw medewerkers?
Organiseer een evaluatie of een onderzoek met je medewerkers. Zo heb je een moment om samen stil te staan bij een afsluiting van een bijzondere en bizarre periode: wat is goed bevallen en moet behouden blijven? Misschien komen medewerkers met heel andere inzichten of ideeën waar je nog niet aan gedacht hebt of die je nog niet zijn opgevallen. Laat deze kans, om er gezamenlijke lessen uit te trekken, niet aan je voorbij gaan!
Zo zie je maar, uit een heel lastige periode kan ook nog iets goed komen! Ik hoop je met deze tips stof tot nadenken gegeven te hebben. Wil je er eens over sparren of heb je leuke verhalen of tips? Ik hoor ze graag. Veel succes!
Marina van ’t Klaphek, HR-consultant T 06-83330227 E m.vt.klaphek@vitaconluteijn.nl
Actueel
Hoe weet je of nieuw talent een perfecte match kan worden?
Renting or purchasing a holiday home in the Netherlands – 4 tax issues to watch out for
Effectieve re-integratie vraagt om samenwerking casemanager, bedrijfsarts en arbeidsdeskundige
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
In de huidige krappe arbeidsmarkt is ‘die ene’ die precies past bij jouw vacature nagenoeg onvindbaar. Steeds belangrijker wordt daarom het ontwikkelpotentieel van een sollicitant. Wat kan diegene uiteindelijk voor jouw organisatie gaan betekenen? En daar kan een assessment je bij helpen. Door Sanneke Peters, HR-consultant/Psycholoog Niet eerder was het zo’n uitdaging om aan personeel […]
Purchasing a holiday home in the Netherlands can be an appealing investment for personal use and for generating extra income from rental property. However, there are some tax implications that you should keep in mind, particularly when it comes to income tax and VAT. I have provided a summary of four key issues to pay […]
De versobering van de 30%-regeling wordt teruggedraaid. Het belastingvoordeel voor expats blijft bestaan, maar gaat terug naar 27% van het loon. De Tweede Kamer besloot in 2023 het fiscale voordeel van expats te versoberen. Het belastingvoordeel zou in eerste instantie stapsgewijs van 30% naar 10% worden bijgesteld. Nu zetten het kabinet en de coalitiepartijen toch […]
Stel je hebt vóór 2024 met de voormalige vrijstelling eigen woning (de ‘jubelton’) je kind belastingvrij geschonken. Mag je dan ook nog eenmalig verhoogd vrijgesteld schenken aan je kind? Dit zeggen de Belastingdienst en rechtbank daarover. Jaarlijks mag je belastingvrij schenken. Voor schenken aan je kind geldt in 2024 een maximumbedrag van € 6.633. Ook […]
Is er in jouw organisatie sprake van langdurige uitval door ziekte, dan ga je voor effectieve re-integratie: een proces dat ervoor zorgt dat een medewerker blijvend herstelt en duurzaam terugkeert in het werk. Daar maak ik me als casemanager hard voor, samen met een bedrijfsarts maar ook met een arbeidsdeskundige. Wie van ons doet wat? […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk