Skip to main content
25 juni 2018

Hoe benut u het talent in uw organisatie ten volle?

Ieder mens is uniek, met zijn eigen kwaliteiten en talenten. Succesvol benutten van deze krachtige diversiteit leidt tot succesvolle teamprestaties. Helaas zien we in onze praktijk echter maar al te vaak voorbeelden van medewerkers die overbelast raken. Dit komt vooral doordat van deze mensen zaken verwacht worden die eigenlijk niet bij hen passen. U kent het wel: we hebben het hier bijvoorbeeld over die medewerker die op basis van zijn inhoudelijke kennis en ervaring doorgroeit naar een leidinggevende functie, maar hier eigenlijk niet de kwaliteiten voor bleek te hebben. Dergelijke situaties leiden tot stress, uitvalrisico’s liggen op de loer.

Het gedrag van mensen is flexibel en best een beetje rekbaar. Maar uiteindelijk werkt het net als bij een elastiek: als er teveel spanning op staat zal het breken.

 

Beter voorkomen dan genezen

Het is belangrijk er op voorhand voor te zorgen dat mensen de dingen doen die bij hen passen. De ervaring leert immers dat als medewerkers datgene doen, waar hun kracht ligt, zij veel productiever zijn. Zij zijn bovendien meer betrokken bij het werk, minder vaak ziek en leveren dus een grotere bijdrage aan het succes van de organisatie. Gelukkig zien wij dat steeds meer organisaties hierop inzetten, onder meer door aandacht te hebben voor talentmanagement.

 

Zie de kracht van mensen via DISC

Een effectief instrument om talenten te herkennen is de DISC gedragsanalyse, ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog William M. Marston. Aan de hand van vier hoofdstijlen worden het voorkeursgedrag, de sterke kanten en de communicatiestijl van iemand in kaart gebracht. Inzicht hierin maakt het makkelijker de vertaalslag te maken naar de rol die bij iemand past.

 

De vier DISC stijlen

Aan de hand van de DISC-scores wordt de unieke gedragsstijl van een individu in kaart gebracht. Elke gedragsstijl kent zijn eigen kwaliteiten en valkuilen.

  • De D staat voor Dominantie en meet hoe uw medewerker omgaat met uitdagingen. Deze stijl herken je aan mensen die resultaatgericht en direct zijn, besluitvaardig en daadkrachtig optreden en durven te zeggen waar het op staat. Deze mensen zorgen voor beweging en actie!
  • De I staat voor Invloed en meet hoe uw medewerker omgaat met mensen. Deze stijl herken je aan mensen die overtuigend en enthousiast zijn, graag praten en gemakkelijk contact maken. Deze mensen weten anderen te motiveren!
  • De S staat voor Stabiliteit en meet hoe uw medewerker omgaat met verandering. Deze stijl herken je aan mensen die vriendelijk en geduldig zijn, goed kunnen luisteren en graag dingen afmaken. Deze mensen zorgen voor harmonie en stabiliteit in een team!
  • De C staat voor Conformiteit en meet hoe uw medewerker omgaat met procedures. Deze stijl herken je aan mensen die grondig en nauwgezet zijn met details, zich graag aan regels houden en perfectionistisch zijn. Deze mensen zorgen voor kwaliteit!

 

De DISC gedragsanalyse is voor verschillende doeleinden in te zetten en verschaft vaak verrassend interessante inzichten. Benieuwd wat DISC voor uw organisatie kan doen? Neem dan contact met mij op via s.peters@vitaconluteijn.nl of telefonisch: 0316-740134.

 

Sanneke Peters | Gecertificeerd DISC specialist

Terug

Nog niet uitgelezen?