Skip to main content
16 december 2021

Extra steun voor bedrijven verlengd naar Q1 2022

De coronasteunmaatregelen voor ondernemers zijn tot zeker eind maart 2022 verlengd. Naast de NOW en de TVL komt er ook gerichte steun voor zelfstandigen en is het belastinguitstel verlengd.

NOW

Voor de maanden november en december kun je NOW 5 aanvragen. Meer daarover lees je in het eerder door ons gepubliceerde artikel NOW5: wat verandert er en wat blijft hetzelfde?

Ook voor de maanden januari, februari en maart 2022 kan NOW aangevraagd worden via de NOW 6 (achtste aanvraagperiode). NOW 6 zal vergelijkbaar zijn met NOW 5:

  • het omzetverlies moet minimaal 20% bedragen
  • het vergoedingspercentage bedraagt maximaal 85%
  • het te vergoeden dagloon is gemaximeerd op twee keer het maximale dagloon
  • de grens voor het maximaal te vergoeden omzetverlies is 80%.

Er spelen nog enkele zaken die mogelijk aanleiding zijn voor het aanpassen van de voorwaarden. Zo wordt mogelijk het percentage waarmee de loonsom mag dalen weer vastgesteld op 10% (in plaats van de 15% die geldt voor de maanden november en december 2021). De exacte voorwaarden worden door het kabinet in januari 2022 bekendgemaakt.

Het streven is om de achtste aanvraagperiode van de NOW (aanvraag van NOW 6) in de tweede helft van februari 2022 te starten.

TVL

Van de TVL kun je als ondernemer gebruikmaken als je meer dan 30% omzetverlies lijdt. Daarmee krijg je de vaste lasten vergoed. De exacte openingsdatum van de TVL Q4 2021 zal naar verwachting voor de kerstdagen zijn. Je kunt je aanvraag wel alvast voorbereiden.

Ook voor het eerste kwartaal van 2022 kan straks weer TVL aangevraagd worden: TVL Q1 2022. De voorwaarden voor TVL Q1 2022 zijn gelijk aan die voor TVL Q4 2021. Dat betekent dus een omzetverlies van minimaal 30%, een subsidiepercentage van 100% en een maximale subsidie van € 550.000 voor mkb-ondernemingen en € 600.000 voor niet-mkb-ondernemingen.

Uitstel van betaling belastingschulden

Het belastinguitstel voor ondernemers is op 1 oktober jl. beëindigd, maar wordt verlengd tot 1 februari 2022. Alle belastingen met een uiterste betaaldatum vóór 1 februari 2022 hoeven dus nog niet betaald te worden. Dit zijn dus onder meer ook de omzetbelasting en loonheffing vierde kwartaal 2021. Ook ondernemers die nooit eerder om uitstel hebben gevraagd of alle schulden al hebben afgelost, kunnen dit alsnog aanvragen. Daarnaast wordt het lage percentage invorderingsrente van 0,01% gehandhaafd tot 1 juli 2022. Vanaf 1 juli 2022 gaat het naar 1%, waarna het percentage in etappes wordt verhoogd naar 4% vanaf 1 januari 2024.

Mogelijk wordt het belastinguitstel nog verder verlengd na 1 februari 2022. Het kabinet beslist in januari 2022 of dit dan nog nodig is.

Specifiek steunpakket voor sport en cultuur

Ook de sport- en cultuursector krijgt extra financiële steun. Deze steun komt boven op de al aangekondigde subsidies. Het kabinet maakt extra geld vrij voor een specifiek steunpakket om de culturele sector in ieder geval tot en met januari 2022 te ondersteunen. Verder wordt de leencapaciteit bij Cultuur+Ondernemen tot en met het tweede kwartaal 2022 verlengd.

Ook de regelingen voor afgelaste evenementen en amateursport worden voortgezet en er wordt extra geld gereserveerd waarmee gemeenten ijsbanen en zwembaden kunnen ondersteunen:

  • De amateursport kan via de eerdere compensatieregelingen (TASO en TVS) een compensatie krijgen voor de vaste lasten en huurkosten tot en met januari 2022.
  • De garantieregeling evenementen (TRSEC) en de Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE) wordt verlengd tot en met het derde kwartaal 2022. Deze regelingen gelden op het moment dat een evenement door de Rijksoverheid wordt verboden.

Aan het einde van het eerste kwartaal van volgend jaar wil het kabinet een langetermijnplan voor de steunpakketten presenteren.

Meer informatie

Wil je meer weten over de coronasteunmaatregelen: voor welke maatregelen kom je in aanmerking, hoe moet je ze aanvragen en wat de voorwaarden zijn? Neem eens een kijkje op de pagina van onze Corona Helpdesk, daar vind je een overzicht van alle maatregelen. Je kunt onze specialisten ook telefonisch of per mail bereiken voor al je corona gerelateerde vragen. 

 

Terug

Nog niet uitgelezen?