Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Einde thuiswerken; inrichting werkkamer terug naar kantoor?
Het advies om thuis te werken vanwege corona is voorbij. Betekent dit dat je medewerkers de inrichting van de werkkamer thuis weer terug naar kantoor moeten brengen?
Op grond van de Arbowet ben je als werkgever verplicht voor de inrichting van de werkplek thuis te zorgen als de medewerker thuis moet werken. In die gevallen kun je onder meer een bureau, een bureaustoel en verlichting belastingvrij ter beschikking stellen, verstrekken of vergoeden.
Werkt je medewerker niet meer thuis, dan moeten genoemde zaken weer geretourneerd worden. Het maakt hierbij niet uit of je de spullen aan je medewerker hebt uitgeleend of dat je destijds bijvoorbeeld een bedrag hebt uitgekeerd waar je medewerker zelf spullen voor kon aanschaffen.
Je kunt er echter ook voor kiezen je medewerker de spullen te laten houden. In dat geval moet er belasting betaald worden over de restwaarde van de spullen.
Je kunt dit voorkomen door je medewerker de spullen tegen de restwaarde over te laten nemen. Die waarde is uiteraard lager dan de nieuwprijs, want het betreft gebruikte goederen. Wil je je medewerker niet belasten voor de restwaarde? Overnemen van de spullen kan ook belastingvrij, als je de restwaarde onderbrengt in de werkkostenregeling.
De waarde van de spullen is via de werkkostenregeling belastingvrij voor je medewerker. Je betaalt als werkgever echter wel 80% belasting via de eindheffing als je dit jaar met je vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen over de vrije ruimte heen schiet.
De vrije ruimte is in 2022 lager dan in 2021 en bedraagt 1,7% van de loonsom tot € 400.000. Over het meerdere van de loonsom is de vrije ruimte nog 1,18%.
Let op Mag je medewerker de spullen houden en breng je ze niet onder in de werkkostenregeling, dan is de restwaarde belast als loon in natura bij de medewerker. Dit heeft tot gevolg dat je hiervoor loonbelasting inhoudt op het loon van je medewerker.
Wil je meer weten over hoe je dit voor jouw medewerker(s) aan moet pakken? Neem contact op met onze specialisten, zij adviseren je graag.
Actueel
Wetsvoorstel nieuw box 3-stelsel ongewijzigd naar Tweede Kamer
Schade aan leaseauto onder werktijd: wie moet betalen?
Antwoord op vragen over schijnzelfstandigheid en handhaving
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
De staatssecretaris van Financiën heeft laten weten dat hij van plan is om het wetsvoorstel voor een nieuw box 3-stelsel ongewijzigd aan de Tweede Kamer aan te bieden. In december 2024 adviseerde de Raad van State nog om dit wetsvoorstel aan te passen. Eind 2024 werd nog bekend dat de invoering van een nieuw box […]
Als een van jouw medewerkers onder werktijd schade rijdt aan zijn leaseauto, krijgt hij het eigen risico vaak doorberekend. Maar let op: dat mag alleen in geval van opzet, bewuste roekeloosheid of nalatigheid. Volgens artikel 7:661 van het Burgerlijk Wetboek is een werknemer in principe niet aansprakelijk voor schade die hij tijdens zijn werkzaamheden veroorzaakt. […]
De Belastingdienst handhaaft sinds 1 januari 2025 weer volledig op schijnzelfstandigheid. Dit heeft onder zelfstandigen en opdrachtgevers geleid tot vragen over schijnzelfstandigheid en arbeidsrelaties. Het Ministerie van Financiën heeft de meest gestelde vragen nu verzameld in een overzicht. 1. Wanneer is sprake van schijnzelfstandigheid? Als organisaties een zzp’er inschakelen voor een opdracht die in loondienst […]
Het rendementspercentage 2026 box 3 is bekend: Het forfaitaire rendement voor de categorie ‘overige bezittingen’ stijgt naar verwachting van 5,88% in 2025 naar 5,99% in 2026. Daarnaast overweegt het kabinet een aanvullende verhoging naar 7,77%. De verhogingsmaatregel is mogelijk bedoeld om financiële tekorten door de vertraagde invoering van het nieuwe box 3-stelsel te compenseren. Het […]
Je betaalt geen bijtelling als je jaarlijks minder dan 500 kilometer privé rijdt met een auto van de zaak. Maar wist je dat je dan wel álle ritten moet bijhouden in je rittenregistratie en niet alleen je privékilometers? Wil je geen bijtelling hoeven te betalen, dan is het belangrijk om aan te kunnen tonen dat […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk