Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Einde thuiswerken; inrichting werkkamer terug naar kantoor?
Het advies om thuis te werken vanwege corona is voorbij. Betekent dit dat je medewerkers de inrichting van de werkkamer thuis weer terug naar kantoor moeten brengen?
Op grond van de Arbowet ben je als werkgever verplicht voor de inrichting van de werkplek thuis te zorgen als de medewerker thuis moet werken. In die gevallen kun je onder meer een bureau, een bureaustoel en verlichting belastingvrij ter beschikking stellen, verstrekken of vergoeden.
Werkt je medewerker niet meer thuis, dan moeten genoemde zaken weer geretourneerd worden. Het maakt hierbij niet uit of je de spullen aan je medewerker hebt uitgeleend of dat je destijds bijvoorbeeld een bedrag hebt uitgekeerd waar je medewerker zelf spullen voor kon aanschaffen.
Je kunt er echter ook voor kiezen je medewerker de spullen te laten houden. In dat geval moet er belasting betaald worden over de restwaarde van de spullen.
Je kunt dit voorkomen door je medewerker de spullen tegen de restwaarde over te laten nemen. Die waarde is uiteraard lager dan de nieuwprijs, want het betreft gebruikte goederen. Wil je je medewerker niet belasten voor de restwaarde? Overnemen van de spullen kan ook belastingvrij, als je de restwaarde onderbrengt in de werkkostenregeling.
De waarde van de spullen is via de werkkostenregeling belastingvrij voor je medewerker. Je betaalt als werkgever echter wel 80% belasting via de eindheffing als je dit jaar met je vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen over de vrije ruimte heen schiet.
De vrije ruimte is in 2022 lager dan in 2021 en bedraagt 1,7% van de loonsom tot € 400.000. Over het meerdere van de loonsom is de vrije ruimte nog 1,18%.
Let op Mag je medewerker de spullen houden en breng je ze niet onder in de werkkostenregeling, dan is de restwaarde belast als loon in natura bij de medewerker. Dit heeft tot gevolg dat je hiervoor loonbelasting inhoudt op het loon van je medewerker.
Wil je meer weten over hoe je dit voor jouw medewerker(s) aan moet pakken? Neem contact op met onze specialisten, zij adviseren je graag.
Actueel
Doorwerken na AOW-leeftijd: dit moet je weten over de aangifte loonheffingen
Bedrijfsoverdracht IB-onderneming: dit moet je fiscaal vooraf regelen
UWV herintroduceert 60-plusmaatregel per 1 september 2025
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Wat verandert er in de aangifte loonheffingen wanneer een werknemer de AOW-leeftijd bereikt? Die vraag is relevant voor werkgevers die te maken hebben met werknemers die doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Vanaf dat moment gelden er andere regels voor de verzekeringsindicaties én de inkomstenverhouding (IKV). Verzekeringsplicht wijzigt per AOW-leeftijd Een werknemer die op 15 juni […]
Wat als je functieprofielen niet meer helpen bij de ontwikkeling van je mensen? Grote kans dat dat al zo is. Want traditionele functieprofielen verouderen sneller dan ooit. Ze sluiten vaak niet meer aan op wat medewerkers écht nodig hebben om te groeien. En ze geven geen antwoord op vragen als: Waar kan ik naartoe groeien? […]
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
Vanaf 1 september 2025 voert het UWV opnieuw de 60-plusmaatregel in voor WIA-aanvragen. Deze tijdelijke regeling, eerder van kracht tussen 2022 en 2024, is bedoeld om de achterstanden bij WIA-beoordelingen terug te dringen. Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waardoor […]
De Eerste Kamer heeft de Wet tegenbewijsregeling box 3 aangenomen. Daarmee zijn de regels om belasting te betalen over je werkelijk rendement box 3 nu definitief. Bovendien is sinds 10 juli 2025 ook het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR) beschikbaar via de website van de Belastingdienst. Dus is jouw werkelijke rendement lager dan het forfaitaire […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk