Skip to main content
6 februari 2018

Een goede vacaturetekst maakt het verschil!

Wist u dat u met een goede vacaturetekst een positieve invloed kunt uitoefenen op het aantal én de kwaliteit van sollicitanten? Graag neem ik u mee en laat u zien aan welke knoppen u kunt draaien om de conversie (aantal kandidaten dat op een vacature reageert) kwalitatief en kwantitatief te beïnvloeden.

Van buiten naar binnen

Wat hierbij essentieel is; denk én schrijf van buiten naar binnen. Verplaats u in de doelgroep. Dat valt soms niet mee! Wat u daarbij kan helpen zijn uw eigen collega’s, zij behoren immers ook tot de doelgroep. Bedenk daarbij:

  • Wie is eigenlijk de doelgroep?!
  • Wat vindt de doelgroep belangrijk in de keuze voor een (nieuwe) baan?
  • Wat kan de doelgroep overtuigen om voor uw organisatie of de betreffende baan te kiezen?

Daarbij zijn er nog de volgende inhoudelijke eisen voor een goede vacaturetekst, zoals:

  • een herkenbare functietitel, denk vanuit de kandidaat en bijvoorbeeld niet vanuit het interne functiegebouw
  • een heldere functieomschrijving, immers 85% van de sollicitanten kiest de baan om de inhoud van de functie! Dus probeer concreet te noemen waar hij / zij “40” uur mee bezig is. Sla daarbij een brug naar de dagelijkse praktijk.
  • gebruik keywords (trefwoorden) voor een zoekmachine-vriendelijke inhoud
  • vermijd clichés. De woorden zelfstandigheid, flexibel, uitdagend, dynamisch, informeel, professioneel, enthousiast en ambitieus zijn al te veel gebruikt
  • sluit actief af. Gebruik een sluitingsdatum (daarmee verhoogt u noodzaak spoedig te reageren), vermeld een contactpersoon voor vragen en vermeld hoe de sollicitatieprocedure eruit komt te zien.

Enthousiasmeer

Verkoop de baan én de werkgever, maak de lezer enthousiast met uw verhaal. Probeer er warmte en emotie in te leggen, spreek de kandidaat persoonlijk aan.

Maak tijd voor een goede vacaturetekst

Goede vacatureteksten schrijven is een vak, een essentiële taak in een succesvol wervingsproces. Een taak die gauw vergeten wordt of waar vaak te weinig tijd voor wordt gemaakt. En dat is zonde. U kunt namelijk maar één keer een goede eerste indruk maken. Als u hulp nodig hebt, dan weet u mij te vinden.

Elsbeth Adams

e.adams@vitaconluteijn.nl

06 – 10 01 62 18

Terug

Nog niet uitgelezen?