Skip to main content
23 januari 2020

De toekomst begint vandaag

De kans dat je dit leest op je mobiel is groot. En anders ligt die in ieder geval binnen handbereik. We nemen dit mooie stukje techniek overal mee naartoe en kunnen ons al lang niet meer voorstellen hoe ons leven eruitzag voor de komst van de smartphone.

Vroeger

Toch wil ik heel even stilstaan bij die tijd. De tijd dat een telefoon een apparaat was om mee te bellen. Deze stond of hing op een centrale plek in het huis. Als een vriendinnetje belde, dan stond je moeder onder aan de trap te roepen. Als je tekst of een document naar iemand wilde sturen, dan ging dat per post en duurde het weken voordat je een reactie kreeg.

Dat een telefoon een apparaat is waar je mee kan bellen, is voor sommige mensen al een vergeten functie. Steeds meer millennials hebben ‘bel-angst’, terwijl steeds meer mensen aangeven een telefoonverslaving te hebben. Toch was het 25 jaar geleden niet denkbaar dat een telefoonboek niet meer zou bestaan en je altijd en overal bereikbaar zou zijn. Heb je dat filmpje wel eens gezien waarin in 1998 op straat wordt gevraagd of mensen een mobiele telefoon zouden willen? Klik hier om het filmpje te bekijken.

De toekomst

Naar welke reacties op ontwikkelingen zullen wij over 30 jaar (of eerder) lachend kijken? Zitten we dan nog bij elkaar op kantoor of is er een digitaal kantoor met hologrammen, terwijl we zelf gewoon thuis zitten? Zijn digital ‘nomads’ (reizende freelancers) niet langer een select gezelschap, maar zijn we dat allemaal geworden? Bestaan een muis en een toetsenbord nog of is alles ‘voice controlled’ of nog spannender ‘mind controlled’?

Vandaag

Dat digitalisering en technologische ontwikkelingen in rap tempo zullen doorgaan, is wel zeker. Al deze ontwikkelingen hebben een grote impact op ons werkende leven. Zo kun je je een kantoor zonder computers niet meer voorstellen, terwijl de computer pas in de jaren 80 aan zijn opmars begon.

Sommige ontwikkelingen lijken misschien nog ver van je bed, maar de toekomst begint vandaag. Dat je steeds meer vanaf je mobiele telefoon doet is daar een voorbeeld van. Net als thuiswerken en videobellen. Hoe dit het werkende leven gaat beïnvloeden is nog gissen. Wél weten we dat er in de 21e eeuw andere vaardigheden belangrijk zijn, zoals digitale geletterdheid en creatief denken.

Waar we nu soms hoofdschuddend kijken naar mensen die met één vinger, letter voor letter typen, kijkt de volgende generatie misschien ook zo naar ons. Welke (digitale) vaardigheden we in de toekomst nodig hebben weten we nog niet precies, maar dat we ons moeten gaan aanpassen en flexibel moeten zijn, weten we al wel. Als E-HRM consultant help ik klanten met het digitaliseren en automatiseren van hun HR processen en volg ik deze ontwikkelingen op de voet.

De toekomst begint eerder dan je denkt en ik kan niet wachten. Ben jij er al klaar voor?

Melanie Wesdorp
m.wesdorp@vitaconluteijn.nl
06- 12 36 42 70

Terug

Nog niet uitgelezen?