Skip to main content
19 november 2020

Blog: Nét niet de slimste accountant…

Mijn beroep bestaat 125 jaar. Een mooi moment voor onze beroepsorganisatie om op zoek te gaan naar de Slimste Accountant. Daar was ik natuurlijk wel voor te porren!

Een paar weken geleden kwam er een mail voorbij waarin de NBA hun zoektocht naar de Slimste Accountant aankondigde. Ik zag het vooral als een goed georganiseerde pubquiz en met een pubquiz maak je mij altijd blij! Een gezellige avond, drankje erbij en kijken hoeveel (of hoe weinig) ik nou echt weet. Ook al zijn mijn resultaten niet altijd om over naar huis te schrijven, het is altijd gezellig.

Mijn doel? Winnen!

Dus voor ik het zelf in de gaten had, had ik me al ingeschreven. Mijn doel? Winnen natuurlijk! Want als ik ergens aan mee doe, dan ga ik er ook vol voor. Er waren drie voorrondes van ongeveer 100 deelnemers. Per voorronde gingen de vier beste deelnemers door naar de finale. De eerste voorronde was ik niet door, maar ik had de smaak te pakken: het smaakte naar meer! Dus de tweede voorronde heb ik wederom meegedaan en ja hoor, ik was door naar de finale!

Julius Caesar en the Beatles

Nou klinkt het wel heel makkelijk: even snel de voorronde door, maar ik kan je zeggen dat de vragen pittig waren, écht heel pittig. Het was niet alleen mijn vaktechnische kennis die ik paraat moest hebben, maar ook veel algemene kennis.

Sport, muziek, geschiedenis… er werd geen categorie overgeslagen. Zo werd er bijvoorbeeld gevraagd wat het derde album van The Beatles was, wat de volledige naam van Rihanna is, wat de naam van de moeder van Willem van Oranje was en wat de precieze sterfdatum van Julius Caesar is. Met als kers op de taart een optelsom van het aantal interlands van Wesley Sneijder, het aantal pianoconcerten van Mozart en het aantal olifanten dat Hannibal meenam over de Alpen. Nou, ik kan je vertellen, bij sommige vragen was ik heel blij dat het meerkeuzenvragen waren: want met wegstrepen wat het in ieder geval niet is, kom je ook bij het goede antwoord uit.

Vrijdag de 13e: De finale

Maar het was gelukt: ik mocht door naar de finale. Ondertussen kwam er ook wat meer aandacht voor de verkiezing los, vooral op social media. En dat maakte de beleving nóg mooier. Collega’s, klanten, vrienden en kennissen… van alle kanten kwamen de succeswensen tegemoet. Stolwijk Kennisnetwerk had zelfs de link gedeeld om de finale live te kunnen volgen, super gaaf! En ja, dat geeft ook wat meer druk en mijn wens om te winnen werd nóg sterker.

Dus daar zat ik dan, vrijdag 13 november (ja echt, vrijdag de 13e) helemaal klaar. En tjonge, wat waren de vragen moeilijk! Helaas viel ik na de eerste ronde, samen met 3 andere deelnemers, al uit. Natuurlijk ben ik wel blijven kijken naar de andere deelnemers en wat hebben zij het knap gedaan, mijn complimenten!

En ondanks dat ik niet gewonnen heb, ben ik zeker trots met mijn 10e plaats. Ik sta in de top 10 van Slimste Accountants, lang niet slecht!

Of ik volgend jaar weer mee zou doen als er weer een quiz komt? Daar moet ik nog even over nadenken. Stoppen op mijn hoogtepunt is misschien wel beter . Het was zeker een bijzondere ervaring: met 100 deelnemers, een presentator en juryleden in een Zoom-meeting. Maar het allermooiste was wel de betrokkenheid van de mensen om me heen, de positieve reacties van klanten, collega’s en vrienden die me aanmoedigden en zelfs tijd maakten om de finale live te bekijken. Super bedankt allemaal!

Uitnodigen of uitdagen…

Ik nodig bij deze al mijn collega-accountants uit om zich bij een eventuele volgende verkiezing aan te melden. Als ik het kan, kunnen jullie het ook! Zet hem op!

Met vriendelijke groet,
Nét niet de Slimste Accountant,
Koen Jansen

Oja, mocht je het nog willen weten: With The Beatles, Robyn Rihanna Fenty, Juliana van Stolberg, 15 maart 44 v. Chr. en 134 + 27 + 37 = 198.

Terug

Nog niet uitgelezen?