Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Blog: de meest gemaakte valkuilen bij het aannemen van nieuwe collega’s
Al lijkt een goed sollicitatiegesprek misschien makkelijk, het is een vak op zich. Met een aantal simpele tips helpen we je de kans op een goede match flink te vergroten.
Regelmatig hoor ik van klanten dat zij achteraf spijt hebben van een zelf begeleid werving- en selectieproces, als blijkt dat de nieuwe collega niet goed uit de verf komt. Zonde, want dit brengt de nodige teleurstelling en frustratie voor beide partijen.
Behalve de teleurstelling kleven er ook kosten aan het selecteren van de ‘verkeerde’ kandidaat, zoals kosten voor de werving, inwerkperiode, opleidingskosten, begeleidingsuren, verzuimkosten en natuurlijk de vaste personeelskosten. Meer dan dubbel zonde dus.
Een sollicitatiegesprek kan behoorlijk gekleurd zijn doordat leidinggevenden op zoek gaan naar klonen van zichzelf. Je bent snel geneigd om iemand te selecteren die veel op jezelf lijkt, op dezelfde manier in het werk staat en dezelfde energie uitstraalt als jijzelf. Dit noemen we het kloonsyndroom en is één van de grootste valkuilen bij het aannemen van een nieuwe collega.
Het kloonsyndroom is een vrij simpel psychologisch verschijnsel: je doet je werk goed, dus vind je jezelf geschikt voor de baan. Als je dan iemand kiest die op jou lijkt, dan zal deze persoon hoogstwaarschijnlijk ook geschikt zijn voor de functie. Je gaat dus vaak, onbewust, op zoek naar een kloon van jezelf. Dit wil alleen niet zeggen dat je daarmee de beste persoon voor de vacature kiest…
Iemand die op jou lijkt geeft je een vertrouwd gevoel, waardoor je hier sneller positieve eigenschappen aan toe kent. Dit onbewuste proces kan je nogal om de tuin leiden. Het ontstaat al door iets kleins dat je gemeen hebt met de kandidaat, zoals bijvoorbeeld een gezamenlijke kennis of dat je uit hetzelfde dorp komt. Voor een goede match tussen de vacature en de kandidaat is er meer nodig dan een vertrouwd gevoel: iemand moet beschikken over de juiste competenties. De grootste uitdaging is om daar kritisch op te blijven en dat wordt lastiger als je je teveel laat leiden door de persoonlijke klik.
De kans is groot dat je een collega zoekt voor een ándere functie dan jouw functie. De sollicitant moet dus ándere dingen doen dan jij, waar andere eigenschappen voor nodig zijn. Ga jij als ondernemer voor de grote lijnen en resultaat, maar kun je ook een tikkeltje chaotisch zijn? Dan is het juist fijn als je nieuwe administratief medewerker wél van de details en structuur is. Zo houd je het geheel in balans. Als je je bewust bent van dit onbewuste gedrag, sta je meteen een stuk objectiever in het gesprek.
Om de kans op een goede match te vergroten zijn er nog veel meer technieken die je kunt toepassen tijdens een sollicitatiegesprek. Deze hebben wij voor je op een rijtje gezet en kun je gratis downloaden:
Ik ben benieuwd hoe je ervaringen zijn als je onze tips gaat gebruiken. Mail of bel me eens om je ervaringen te delen! Je mag me natuurlijk ook contacten als je andere vragen hebt. Óf als je meer wilt weten over het optimale werving- en selectieproces voor jouw organisatie.
Sanneke Peters, HR Consultant / Psycholoog
Actueel
Bedrijfsoverdracht familiebedrijf in 2025-2026? Let extra op deze wijzigingen in de BOR en DSR
Einde handhavingsmoratorium Wet DBA per 1 januari 2025
Sanneke en Jeroen sparren: Verborgen kosten van werkdruk en hoe je verzuim voorkomt
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Twijfel je bij het beoordelen van arbeidsrelaties of er wel of geen sprake is van loondienst, dan kun je de Webmodule beoordeling arbeidsrelatie gebruiken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt de module ter beschikking voor opdrachtgevers. Maar let op: Je kunt er geen zekerheid aan ontlenen. Minister Van Hijum beantwoordde onlangs vragen over […]
De Belastingdienst is deze maand begonnen met het versturen van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor het jaar 2025. Met het uitdrukkelijk verzoek: Betaal deze pas ná de dagtekening in 2025. Veel belastingplichtigen, zoals zelfstandig ondernemers, ontvangen jaarlijks een voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Je mag deze voorlopige aanslag in één keer betalen of gespreid betaald in elf […]
Eerder dit jaar won Matthijs Koppelaar, Manager Salaris & Advies, de titel ‘Leidinggevende salarisprofessional van het jaar’. Nu is hij als jurylid betrokken bij diezelfde verkiezing voor 2025. Wat vindt hij zo mooi aan het salarisvak en waarom maakt hij zich er hard voor? Salaris Vanmorgen interviewde hem erover. Matthijs Koppelaar in jury Salarisprofessional van […]
In oktober kon je in de Special Eindejaarstips al lezen wat dit jaar fiscaal nog mogelijk is. Nu het Belastingplan 2025 in de Tweede Kamer is behandeld, zitten daar een aantal wijzigingen. We hebben ze voor je gemarkeerd in de bestaande special. Tips voor alle belastingplichtigen Over het voorkomen van verlies van heffingskortingen, clusteren van […]
Ben je ondernemer en heb je plannen voor Research & Development? Of wil je technisch-wetenschappelijk onderzoek uitvoeren? Dan kun je aanspraak maken op belastingvoordeel vanuit de WBSO-regeling. De Tweede Kamer heeft ingestemd met extra budget hiervoor in 2025 en de Eerste Kamer stemt hierover op 17 december 2024. Kort meer over de WBSO, de voordelen, […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk