Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Blog: de meest gemaakte valkuilen bij het aannemen van nieuwe collega’s
Al lijkt een goed sollicitatiegesprek misschien makkelijk, het is een vak op zich. Met een aantal simpele tips helpen we je de kans op een goede match flink te vergroten.
Regelmatig hoor ik van klanten dat zij achteraf spijt hebben van een zelf begeleid werving- en selectieproces, als blijkt dat de nieuwe collega niet goed uit de verf komt. Zonde, want dit brengt de nodige teleurstelling en frustratie voor beide partijen.
Behalve de teleurstelling kleven er ook kosten aan het selecteren van de ‘verkeerde’ kandidaat, zoals kosten voor de werving, inwerkperiode, opleidingskosten, begeleidingsuren, verzuimkosten en natuurlijk de vaste personeelskosten. Meer dan dubbel zonde dus.
Een sollicitatiegesprek kan behoorlijk gekleurd zijn doordat leidinggevenden op zoek gaan naar klonen van zichzelf. Je bent snel geneigd om iemand te selecteren die veel op jezelf lijkt, op dezelfde manier in het werk staat en dezelfde energie uitstraalt als jijzelf. Dit noemen we het kloonsyndroom en is één van de grootste valkuilen bij het aannemen van een nieuwe collega.
Het kloonsyndroom is een vrij simpel psychologisch verschijnsel: je doet je werk goed, dus vind je jezelf geschikt voor de baan. Als je dan iemand kiest die op jou lijkt, dan zal deze persoon hoogstwaarschijnlijk ook geschikt zijn voor de functie. Je gaat dus vaak, onbewust, op zoek naar een kloon van jezelf. Dit wil alleen niet zeggen dat je daarmee de beste persoon voor de vacature kiest…
Iemand die op jou lijkt geeft je een vertrouwd gevoel, waardoor je hier sneller positieve eigenschappen aan toe kent. Dit onbewuste proces kan je nogal om de tuin leiden. Het ontstaat al door iets kleins dat je gemeen hebt met de kandidaat, zoals bijvoorbeeld een gezamenlijke kennis of dat je uit hetzelfde dorp komt. Voor een goede match tussen de vacature en de kandidaat is er meer nodig dan een vertrouwd gevoel: iemand moet beschikken over de juiste competenties. De grootste uitdaging is om daar kritisch op te blijven en dat wordt lastiger als je je teveel laat leiden door de persoonlijke klik.
De kans is groot dat je een collega zoekt voor een ándere functie dan jouw functie. De sollicitant moet dus ándere dingen doen dan jij, waar andere eigenschappen voor nodig zijn. Ga jij als ondernemer voor de grote lijnen en resultaat, maar kun je ook een tikkeltje chaotisch zijn? Dan is het juist fijn als je nieuwe administratief medewerker wél van de details en structuur is. Zo houd je het geheel in balans. Als je je bewust bent van dit onbewuste gedrag, sta je meteen een stuk objectiever in het gesprek.
Om de kans op een goede match te vergroten zijn er nog veel meer technieken die je kunt toepassen tijdens een sollicitatiegesprek. Deze hebben wij voor je op een rijtje gezet en kun je gratis downloaden:
Ik ben benieuwd hoe je ervaringen zijn als je onze tips gaat gebruiken. Mail of bel me eens om je ervaringen te delen! Je mag me natuurlijk ook contacten als je andere vragen hebt. Óf als je meer wilt weten over het optimale werving- en selectieproces voor jouw organisatie.
Sanneke Peters, HR Consultant / Psycholoog
Actueel
Wat maakt het juiste moment om je bedrijf te verkopen?
Je eenmanszaak omzetten naar een bv – Wel of niet interessant?
Btw-herziening: Wat kun je wanneer wel/niet in aftrek brengen en wat verandert?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
De Belastingdienst is gestart met het versturen van brieven aan belastingplichtigen die mogelijk in aanmerking komen voor aanvullend rechtsherstel in box 3. En de Belastingdienst is van plan brieven te gaan versturen naar belastingplichtigen met box 3-inkomen waarvan de aanslag IB 2019 op 24 december 2021 nog niet onherroepelijk vaststond. Wat moet je wel of […]
Wat de reden voor verkoop van je bedrijf ook is — nieuwe kansen, pensioen, of het gevoel dat je alles eruit hebt gehaald — het is een van de meest ingrijpende beslissingen die je als ondernemer ooit zult nemen. Wat dan cruciaal is: op het júiste moment verkopen. Maar wat bepaalt het juiste moment om […]
Je eenmanszaak omzetten naar een bv, het is voor veel ondernemers een spannende beslissing. Hoe weet je of je er goed aan doet? Het antwoord op die vraagt hangt af van een aantal factoren. Ik neem je kort mee in 6 daarvan en leg je uit waar je op moet letten. Door Louisa Rensink, Junior […]
Per 2026 gaat de btw-herzieningsregeling mogelijk ook gelden voor diensten aan onroerend goed, zoals verbouwingen, die meer dan € 30.000 kosten. Hoe zit het dan met je btw-aftrek? En hoe werkt btw-herziening eigenlijk überhaupt en hoe zit het met de herzieningstermijnen? Fiscalist Tarik heeft de belangrijkste punten voor je samengevat en geeft tips. Door Tarik […]
Stel je koopt dit jaar theatertickets voor medewerkers en doet die bij in hun kerstpakket. De voorstelling zelf vindt plaats in 2025. Je wilt de tickets onderbrengen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Moet dat dan in de WKR 2024 of juist die van 2025? Het antwoord op de vraag of je de vrije […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk